Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΙκανοποιητική η επιβατική κίνηση διεθνώς, με αυξήσεις σε πληρότητα και χωρητικότητα τον Μάιο
Αερομεταφορές

Ικανοποιητική η επιβατική κίνηση διεθνώς, με αυξήσεις σε πληρότητα και χωρητικότητα τον Μάιο

Όλες οι περιοχές του πλάνητη, εξαιρουμένης της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αμερικής, κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών συντελεστών πληρότητας.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της παγκόσμιας επιβατικής κίνησης για το μήνα Μάιο, δείχνοντας ότι η ζήτηση (μετρούμενη σε RPKs – Revenue Passenger Kilometers) αυξήθηκε κατά 7,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2016. Αυτό το ποσοστό, ναι μεν ήταν πιο χαμηλότερο από την αύξηση κατά 10,9% που σημειώθηκε τον Απρίλιο, ωστόσο, ήταν πολύ πιο αυξημένο σε σχέση με τους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία 5 και 10 χρόνια αντίστοιχα. Η χωρητικότητα ανήλθε σε 6,1% και ο συντελεστής πληρότητας αυξήθηκε κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 80,1%, ένα υψηλό ρεκόρ για το μήνα. Όλες οι περιοχές του πλάνητη, εξαιρουμένης της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αμερικής, κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών συντελεστών πληρότητας.

Μετά την προσαρμογή λόγω του πληθωρισμού, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων στην αρχή του β’ τριμήνου 2017 ήταν περίπου 6% χαμηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι. Η IATA εκτιμά ότι το γεγονός αυτό αυτό συνέβαλε στην ετήσια αύξηση των 2/5 της επιβατικής κίνησης τον Μάιο. Παρ’όλα αυτά το κίνητρο των φθηνών εισιτηρίων είναι περίπου το μισό σε ένταση σε σχέση με αυτό που παρατηρήθηκε το β’ εξάμηνο του 2016. Και πιθανόν το κίνητρο αυτό να εξασθενίσει περαιτέρω υπό το πρίσμα αυξανόμενων πιέσεων στα αεροπορικά κόστη, ενώ παράλληλα έχει μειωθεί η επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Ωστόσο, η επιβατική ζήτηση είναι πιθανό να παραμείνει ικανοποιητική κατά τη διάρκεια των επερχόμενων μηνών που αποτελούν και την αιχμή της σεζόν, δηλαδή του Ιουλίου και του Αυγούστου.

“Η επιβατική ζήτηση παραμένει σταθερή και δεν προβλέπουμε αποδυνάμωση κατά τους ‘καυτούς’ καλοκαιρινούς μήνες στο βόρειο ημισφαίριο. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών των καυσίμων, καθώς και άλλα εισερχόμενα κόστη είναι πιθανό να οδηγήσει τις αεροπορικές εταιρείες στην τόνωση αγορών με χαμηλότερες τιμές κατά τους επερχόμενους μήνες. Παράλληλα, η άνοδος του προστατευτισμού στο εμπόριο και εμποδίων στις μετακινήσεις είναι ανησυχητικές τάσεις που, εάν δεν ελεγχθούν, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζήτηση. Οι αεροπορικές εταιρείες εξαρτώνται από τα ανοιχτά σύνορα, τόσο στο εμπόριο όσο και στη μετακίνηση των ανθρώπων”, δήλωσε ο Alexandre de Juniac, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της IATA.

IATA Passenger Analysis – May 2017

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024