Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΈλλειψη ξενοδοχειακού προσωπικού στη Κροατία
Ξενοδοχία

Έλλειψη ξενοδοχειακού προσωπικού στη Κροατία

Η μεγάλη αύξηση του τουρισμού στη γειτονική Κροατία, αλλά και οι δύσκολες συνθήκες εργασίας έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη τουριστικού και ξενοδοχειακού προσωπικού.

Παρά την επιτυχημένη τουριστική περίοδο, ο τουριστικός κλάδος της Κροατίας παρουσιάζει έλλειψη από τουλάχιστον 2.700 εργαζόμενους, λένε τα συνδικάτα της χώρας, κατηγορώντας κυρίως τις κακές αμοιβές και τις δύσκολες συνθήκες εργασίας στον κλάδο.
Ο Eduard Andric, πρόεδρος του Κροατικού Συνδέσμου Τουρισμού και Υπηρεσιών, δήλωσε στο BIRN ότι “οι κακές συνθήκες εργασίας είναι ο βασικός λόγος για την έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό. Και συγκεκριμένα, όπως έχω τονίσει εδώ και χρόνια είναι οι σχετικά χαμηλοί μισθοί, οι οποίοι υπολείπονται κατά μέσο όρο 17 έως 20%”.
Ο Andric ανέφερε ότι οι κακές συνθήκες εργασίας αποθάρρυναν τους ανθρώπους να επιλέξουν μια σταδιοδρομία στον τουρισμό, επειδή “δε θέλουν να επιλέξουν ένα επάγγελμα όπου εργάζονται μόνο έξι μήνες το χρόνο”.
Είπε ότι οι συνθήκες στον τουρισμό παραμένουν δύσκολες, παρά τις κάποιες βελτιώσεις που έγιναν στους εργαζόμενους όσον αναφορά τη στέγαση τους στην περιοχή της παραθαλάσσιας Κροατίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί άνθρωποι που ολοκλήρωσαν τις σπουδές στο κλάδο του τουρισμού διακόπτουν την αναζήτηση εργασίας σε αυτό το επάγγελμα και αναζητούν καριέρα σε άλλους τομείς.
Πολλοί Κροάτες εργάζονται εποχιακά στον τουρισμό, ειδικά στις ακτές της Αδριατικής κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Ενώ οι μελέτες τον Ιούνιο μίλησαν για έλλειψη 2.700 εποχιακών εργαζομένων, ο Andric είπε ότι ο πραγματικός αριθμός ήταν πιθανώς πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί εργοδότες “δεν αναφέρουν το πρόβλημα”.
Στα τέλη Ιουλίου, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Κροατίας, HGK, πρότεινε να εισαχθεί το σλοβενικό μοντέλο απασχόλησης ξένων εποχιακών εργαζομένων στον τουρισμό. Αυτό θα επέτρεπε την απασχόληση περισσότερων αλλοδαπών εργαζομένων – αλλά μόνο για θέσεις εργασίας που δεν ενδιαφέρουν τους ντόπιους εργαζομένους.
Η HGK δήλωσε ότι η Κροατία πρέπει να κάνει την ποσόστωση των ξένων εργαζομένων ‘πιο ευέλικτη‘. Για το 2017, η κυβέρνηση χορήγησε μόνο 175 άδειες εργασίας για αλλοδαπούς στον τουρισμό.
Ο Davor Stern, βετεράνος σύμβουλος ενέργειας και πρώην υπουργός Οικονομίας, δήλωσε στο Vecernji ότι το κράτος θα μπορούσε να επιλύσει την έλλειψη δίνοντας περισσότερες άδειες εργασίας σε ανθρώπους από χώρες όπως οι Φιλιππίνες οι οποίοι θα εργαζόντουσαν ακόμα και με τον κατώτατο μισθό – περίπου 350 ευρώ.
Ενώ μερικοί λένε ότι οι εργαζόμενοι από τη γειτονική Βοσνία – όπου το ποσοστό ανεργίας είναι υψηλό – μπορεί επίσης να ενδιαφέρονται για την εποχιακή εργασία στη Κροατία, τόσο ο Stern όσο και ο Andric συμφώνησαν ότι οι εργαζόμενοι αυτοί πιθανότατα θα έπαιρναν καλύτερες αμοιβές για εποχιακή εργασία αλλού στην ΕΕ.
Περίπου 150.000 άτομα εργάζονται άμεσα ή έμμεσα στον τομέα του τουρισμού στην Κροατία, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 18% του ετήσιου ΑΕΠ – το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη.
Η ανάπτυξη του τουρισμού το πρώτο εξάμηνο του 2017 συνεχίστηκε τον Ιούλιο, με 12% περισσότερους επισκέπτες και 11% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο.

Στη φωτογραφία, το Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024