Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Αερομεταφορές

Κύπρος: Στόχος η διακίνηση 10 εκατ. επιβατών στα αεροδρόμιά της

Τατιάνα Ρόκου - 04 Αύγουστος 2017, 15:28

Στα 5,5 εκατομμύρια ανήλθε μέχρι στιγμής ο αριθμός των επιβατών που διακινήθηκε στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου, ενώ η Hermes Airports εκτιμά ότι η αεροπορική κίνηση θα σπάσει το φράγμα των 10 εκατ. επιβατών το χρόνο.


Στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου αυτή τη στιγμή γίνεται το αδιαχώρητο καθώς καθημερινά εκτελούνται εκατοντάδες πτήσεις. Ενδεικτικά μέχρι τις 20 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 3.800 πτήσεις και θα διακινηθούν περίπου 620.000 επιβάτες, τονίζει δημοσίευμα της εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”.

Σύμφωνα με στοιχεία της Hermes Airports, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2017, ο αριθμός των επιβατών στα δύο αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου ανήλθε στα 5,5 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 16,3% σε σχέση με το επτάμηνο του 2016.

Εκτιμάται ότι το 30% της επιβατικής κίνησης αφορά κατοίκους Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο Λάρνακας διακινήθηκαν 4,1 εκατ. επιβάτες, καταγράφοντας άνοδο 20% από πέρυσι, ενώ στην Πάφο διακινήθηκαν 1,4 εκατομμύρια, με αύξηση 6,1%. Μόνο για τον Ιούλιο, η αύξηση της διαθεσιμότητας θέσεων αυξήθηκε κατά 13% στο αεροδρόμιο Λάρνακας και κατά 8% στο αεροδρόμιο Πάφου σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. 

Σύμφωνα με την Hermes Airports, τεράστια αύξηση κατέγραψε η αγορά της Γερμανίας. Σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο καταγράφηκε αύξηση κατά 128% των πτήσεων στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και κατά 85% στο αεροδρόμιο της Πάφου. Παράλληλα, κατά 71% ανέβηκε η αγορά του Ισραήλ στη Λάρνακα, ενώ στην Πάφο κατά 215%. Μικρότερες αυξήσεις κατέγραψε η αγορά της Βρετανίας (κατά 9% στη Λάρνακα και κατά 10% στην Πάφο) και η Ελλάδα (κατά 5% στη Λάρνακα). 

Μελετώντας κανείς το πτητικό πρόγραμμα που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Hermes Airports για την καλοκαιρινή περίοδο (26/03/2017 - 28/10/2017), διαπιστώνει ότι μόνο για τη Βρετανία εκτελούνται πάνω από 200 πτήσεις την εβδομάδα και 130 για Ρωσία. Για τη Βρετανία εκτελούνται πτήσεις σε 18 αεροδρόμια της χώρας από 12 εταιρείες, ενώ για τη Ρωσία υπάρχουν πτήσεις σε 11 αεροδρόμια της χώρας από 9 εταιρείες. 

Αναφορικά με το γειτονικό Ισραήλ εκτελούνται προγραμματισμένες πτήσεις προς Χάιφα και Τελ Αβίβ από 9 εταιρείες ενώ το πρόγραμμα των δύο αεροδρομίων περιλαμβάνουν πάνω από 85 πτήσεις την εβδομάδα.

Η Γερμανία που καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ περιλαμβάνει πάνω από 40 πτήσεις 7 εταιρειών σε 11 πόλεις, ενώ προς Ρουμανία και Ουκρανία πραγματοποιούνται πάνω από 35 δρομολόγια την εβδομάδα. Τρεις εταιρείες πετούν προς τρεις πόλεις της Ρουμανίας, ενώ προς Κίεβο πετούν τρεις εταιρείες με πάνω από 12 δρομολόγια την εβδομάδα. Σε 17 προορισμούς σε Δανία, Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία πετούν αρκετές αεροπορικές εταιρείες. 

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι οι προγραμματισμένες πτήσεις για Ελλάδα είναι σε 4 πόλεις από 4 εταιρείες με πάνω από 100 δρομολόγια την εβδομάδα. Σημειώνεται επίσης ότι πάρα πολλές πτήσεις σε νησιά είναι ναυλωμένες και δεν περιλαμβάνονται στο πτητικό πρόγραμμα της Hermes Airports λόγω του μικρού αριθμού τους, επομένως, τους καλοκαιρινούς μήνες το εβδομαδιαίο πτητικό πρόγραμμα ενισχύεται. 

Μέσα σε δέκα χρόνια η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 32,7%
Κατά το 2016 η επιβατική κίνηση έφτασε τα 9 εκατομμύρια, ενώ κατέγραψε αύξηση της τάξης του 32,7% από το 2006. Μέσα σε μια δεκαετία ο αριθμός των ταξιδιωτών ανέβηκε κατά 2,2 εκατ. επιβάτες καθώς το 2006 διακινήθηκαν από τα δύο αεροδρόμια 6,8 εκατ. επιβάτες.

Συγκεκριμένα, από τους 6,8 εκατ. επιβάτες που ταξίδεψαν το 2006, σχεδόν τα 5 εκατομμύρια επέλεξαν το αεροδρόμιο Λάρνακας. Το αεροδρόμιο Λάρνακας απορρόφησε κατά το 2006 το 73% της επιβατικής κίνησης, ποσοστό που παραμένει το ίδιο και για το 2016.

Μέσω του αεροδρομίου της Πάφου διακινήθηκαν το 2006 1,8 εκατ. επιβάτες, ενώ κατά την περσινή χρονιά 2,3 εκατομμύρια.

Η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Πάφου αυξήθηκε κατά 27,5%. Αντίστοιχα το αεροδρόμιο της Λάρνακας διακίνησε το 2006 4,9 εκατ. επιβάτες, ενώ το 2016, 6,6 εκατ. επιβάτες. Η άνοδος της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου της Λάρνακας στη δεκαετία ανήλθε στο 34,7%. 

Οι μήνες που εκτοξεύουν την αεροπορική κίνηση είναι οι μήνες Ιούνιος - Οκτώβριος. Κατά το 2016, ο Αύγουστος κατέγραψε τους ψηλότερους αριθμούς.

Τον όγδοο μήνα του 2016 η αεροπορική κίνηση ξεπέρασε τους 1,2 εκατ. επιβάτες. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ του Αυγούστου και των υπόλοιπων τεσσάρων μηνών είναι αμελητέες. Και οι πέντε μήνες του 2016 διακίνησαν από ένα εκατ. επιβάτες. 

Αντίθετα, ο μήνας που γίνονται τα λιγότερα ταξίδια είναι ο Φεβρουάριος. Πέρσι διακινήθηκαν μόνο 284 χιλ. επιβάτες από τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου. Στοίχημα όλων των φορέων του τουρισμού είναι όπως επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και ενισχυθεί το πτητικό πρόγραμμα και την χειμερινή περίοδο.Στη φωτογραφία, το αεροδρόμιο της Λάρνακας.|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top