Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΣε μείζον πρόβλημα εξελίσσονται τα καταλύματα τύπου Airbnb λέει η ΣΕΤΚΕ
Τουριστικά καταλύματα

Σε μείζον πρόβλημα εξελίσσονται τα καταλύματα τύπου Airbnb λέει η ΣΕΤΚΕ

Η ΣΕΤΚΕ υποστηρίζει ότι οι νομίμως λειτουργούντες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων βάλλονται από την άδικη φορο-εισπρακτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων ισχύουν ευνοϊκότατες φορολογικές προϋποθέσεις, δημιουργώντας μια τεράστια ανισορροπία στον κλάδο της Φιλοξενίας.

Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τα καταλύματα τύπου Airbnb, επισημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία, δείχνει να συνειδητοποιεί ένα μέρος του προβλήματος, το οποίο είναι η τεράστια απώλεια δημοσίων εσόδων, αλλά και το πλήγμα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται από αυτήν τη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, απέναντι στις νομίμως λειτουργούντες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων. Ζητά ακόμη συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκηγια έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο επί του θέματος”, ένα πάγιο αίτημά της τους τελευταίους 7 μήνες, χωρίς να έχει γίνει αποδεκτό.

“Με έκπληξη, διαπιστώνουμε ότι, επιτέλους, η Αξιωματική Αντιπολίτευση αρχίζει να αντιλαμβάνεται το μείζον πρόβλημα, που προκύπτει από τις βραχυχρόνιες αστικές μισθώσεις και τα καταλύματα τύπου Airbnb, που ‘φυτρώνουν σαν μανιτάρια'”, αναφέρει η ΣΕΤΚΕ. “Μετά από αρκετούς, χαμένους μήνες, τις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις και αιτήματα και τον άνισο αγώνα της ΣΕΤΚΕ, κυρίως απέναντι σε μη ευήκοα ώτα, μόλις προχθές, η Αξιωματική Αντιπολίτευση φάνηκε να αντιλαμβάνεται τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει η φοροδιαφυγή από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών.

Διαπιστώνουμε ότι, έστω και τώρα, η Νέα Δημοκρατία, δείχνει να συνειδητοποιεί ένα μέρος του προβλήματος, το οποίο είναι η τεράστια απώλεια δημοσίων εσόδων, αλλά και το πλήγμα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται από αυτήν τη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, απέναντι στις νομίμως λειτουργούντες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων.

Επιχειρήσεις, οι οποίες, επί σειρά ετών συνιστούν τη βάση του οικοδομήματος του ελληνικού τουρισμού και οι οποίες βάλλονται από την άδικη φορο-εισπρακτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων ισχύουν ευνοϊκότατες φορολογικές προϋποθέσεις, δημιουργώντας μια τεράστια ανισορροπία στον κλάδο της Φιλοξενίας.

Εντούτοις, η Νέα Δημοκρατία, δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει για τις τοπικές κοινωνίες από τη νέα αυτή, ‘σκιώδη’ αγορά. Οι πρώτες επιπτώσεις είναι, ήδη, ορατές, με τις αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων σε περιοχές όπου λειτουργούν καταλύματα τύπου Airbnb να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Ενώ ακόμη πιο σημαντικό, σε πανεπιστημιουπόλεις, όπου καταγράφεται υψηλή ζήτηση για μισθώσεις βραχυχρόνιας διάρκειας σε ξένους τουρίστες, είναι, πλέον, σχεδόν αδύνατον να μισθωθεί κάποιο διαμέρισμα με συμβατικό τρόπο, από Έλληνες φοιτητές, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να αναγκάζονται ακόμη και να αλλάξουν σχολή και πόλη.

Δυστυχώς, όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα φανεί στην πορεία και δεν είναι άλλο από την υποβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, αφού οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν υπόκεινται σε κανόνες λειτουργίας.

Τώρα, λοιπόν, που η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ακόμη και με καθυστέρηση, δείχνει να αντιλαμβάνεται ένα, έστω, μέρος του προβλήματος που προκύπτει από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, ευελπιστούμε ο πρόεδρός της, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, να δεχθεί να συναντήσει το Δ.Σ. του φορέα μας, που σημειωτέον εκπροσωπεί το 50% των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας, για έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο επί του θέματος. Ένα πάγιο αίτημά μας, το οποίο έχουμε καταθέσει τους τελευταίους 7 μήνες, χωρίς να έχει γίνει αποδεκτό”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024