Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Περιβάλλον

Στα Αστέρια Βουλιαγμένης έφτασε η μόλυνση από την πετρελαιοκηλίδα του Σαρωνικού

Τατιάνα Ρόκου - 18 Σεπτέμβριος 2017, 09:29

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, ως εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος Γαλάζια Σημαία, εκφράζει την ανησυχία της και για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Σύμφωνα με την μέχρι τώρα κατάσταση, οι υπόλοιπες βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία ακτές στην περιοχή δεν έχουν πληγεί.


Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός απαγόρευσε από την περασμένη Παρασκευή, με επείγουσα τροποποίηση, την κολύμβηση σε όσες περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση, “απαγορεύεται η κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης, και μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:

 1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας.
 2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής ‘Βοτσαλάκια’.
 3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου.
 4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.
 5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.
 6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας”.

Επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης από τους υπεύθυνους των πραναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Δ/νσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση. Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα  σημεία και να μη καταστρέφονται.

Το υπουργείο Υγείας ζητά από τις λιμενικές Αρχές να επιτηρούν αυτές τις παραλίες, ώστε να εξασφαλίσουν πως οι πινακίδες αυτές αφενός θα τοποθετηθούν και αφετέρου δεν καταστραφούν.

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης: Περιβαλλοντική καταστροφή στο Σαρωνικό
“Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης εκφράζει τη θλίψη και την ανησυχία της, ενώ διανύουμε ήδη την 5η ημέρα (15/9) από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου στη Σαλαμίνα και τη διαρροή που έπληξε βαρύτατα το Σαρωνικό, τα οικοσυστήματά του, τις ακτές κολύμβησης αλλά και τον τουρισμό. Η κοινωνία παρακολουθεί ανήσυχη και προβληματισμένη τις εικόνες από θαλασσοπούλια και άλλους οργανισμούς που έχουν καλυφθεί με μαζούτ. Ανησυχία όμως προκαλούν και οι μη εμφανείς επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα σε βάθος χρόνου”, αναφ‘ερει σε ανακοίνωση της η ΕΕΠΦ.

“Το φυσικό περιβάλλον της Αττικής είναι πολλαπλά επιβαρυμένο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Παρότι η υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Σαρωνικού φάνηκε να ανακάμπτει τις τελευταίες δεκαετίες, η πετρελαιοκηλίδα προκαλεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα.”

Πέραν από τις συνέπειες στο ευαίσθητο θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, ως εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος Γαλάζια Σημαία, εκφράζει την ανησυχία της και για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Το πρόγραμμα βραβεύει ακτές κολύμβησης που διακρίνονται από καθαρά νερά, σωστή οργάνωση και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, συνδράμοντας στην αειφορική τουριστική ανάπτυξη. Είναι πράγματι τραγική ειρωνεία ότι η εκδήλωση για την βράβευση ακτών και μαρινών με τη Γαλάζια Σημαία για το 2017 πραγματοποιήθηκε στην ακτή της Γλυφάδας, μία από τις παραλίες που επλήγησαν περισσότερο από τη θαλάσσια ρύπανση.

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα κατάσταση, οι υπόλοιπες βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία ακτές στην περιοχή δεν έχουν πληγεί, ενώ οι βραβευμένες μαρίνες εφάρμοσαν άμεσα τα μέτρα προστασίας (πλωτά φράγματα), όπως προβλέπουν άλλωστε και τα κριτήρια της Γαλάζιας Σημαίας, και απέφυγαν τη ρύπανση. Αυτό όμως δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό, καθώς δεν έχει τελειώσει η περιπέτεια αυτής της πετρελαιοκηλίδας, ενώ κανένας δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι κάτι ανάλογο δε θα ξανασυμβεί στο μέλλον.

Με σεβασμό σε όσους αυτήν τη στιγμή εργάζονται για τον καθαρισμό:

 • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας στους Δήμους που επλήγησαν και στα συνεργεία απορρύπανσης που εργάζονται σκληρά.
 • Ζητάμε λεπτομερή ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές (Υπουργείο Ναυτιλίας, Λιμενικό Σώμα) για την εξέλιξη της απορρύπανσης θάλασσας, ακτών και βυθού.
 • Ζητάμε την διεξοδική διερεύνηση των πραγματικών αιτίων και των τυχόν ευθυνών, καθώς υπάρχουν ερωτήματα για το πώς φτάσαμε σε τέτοια κατάσταση.
 • Ζητάμε την σε βάθος εξέταση και παρακολούθηση των επιπτώσεων στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, από αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, με την πλήρη στήριξη της Διοίκησης.
 • Απαιτούμε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης για τα υπερήλικα και ακατάλληλα πλοία, ελέγχους, και εφαρμογή της νομοθεσίας.
 • Απαιτούμε την κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης, καθώς σε μία περιοχή με τόσο μεγάλη κίνηση δεξαμενόπλοιων και άλλων σκαφών θα εξακολουθήσει να υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη ενός μελλοντικού ατυχήματος πάνω από τις ακτές και τη θαλάσσια ζωή του Σαρωνικού.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), διεθνή συντονιστή του προγράμματος Γαλάζια Σημαία, για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για την υπόθεση.

Τέλος, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης θα κινητοποιήσει τα μέλη και τους εθελοντές της και θα οργανώσει επισκέψεις, σε συνεργασία με τους πληγέντες Δήμους, μετά το πέρας των εργασιών των εξειδικευμένων συνεργείων, ώστε να συνδράμει στον καθαρισμό των ακτών και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων”.

 


|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top