Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟ ΠΑΣΥΞΕ είναι σε συνεχή επαφή με τα μέλη του για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων στον τουρισμό
Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων

Ο ΠΑΣΥΞΕ είναι σε συνεχή επαφή με τα μέλη του για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων στον τουρισμό

Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας. Το 2016 'έκλεισε' με αύξηση 20% στις αφίξεις, έναντι του 2015 και 12% στα έσοδα. Ακόμη πιο εμφανής είναι η συμβολή του τομέα στην αγορά εργασίας. Ενώ η συνολική απασχόληση στην Κύπρο από το 2013 μέχρι το 2016 αυξήθηκε μόλις κατά 2,2%, η αύξηση της απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία αυξήθηκε κατά 18,7%.

Σε δήλωσή του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Τουρισμού, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, κ. Χάρης Λοϊζίδης επισημαίνει ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων συμφωνεί απόλυτα με τις θέσεις του UNWTO για τον Αειφόρο Τουρισμό και είναι σε συνεχή επαφή με τα μέλη του για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων και την υιοθέτηση σχετικών προγραμμάτων.

Αναλυτικά, η δήλωση του Λοϊζίδη:

“Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ‘Αειφόρος Τουρισμός: Εργαλείο Ανάπτυξης’, φέρνει στο προσκήνιο τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τουριστική βιομηχανία στην κοινή προσπάθεια για μια ανάπτυξη βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον, για κοινωνική συνοχή και ευημερία.

Με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο τουρίστες να ταξιδεύουν κάθε χρόνο, ο τουρισμός μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Συμβάλλοντας στην καταπολέμιση της φτώχειας και τη χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και μοντέρνων υποδομών, της εισροής εσόδων και της ώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Ο τουρισμός αποτελεί σήμερα την 3η μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία παγκοσμίως, μετά τα χημικά και τα καύσιμα. Πέρυσι, 1,2 δισ. άνθρωποι ταξίδευσαν σε τουριστικούς προορισμούς, ενώ μέχρι το 2030, ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στο 1,8 δισ. Στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2017, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), Taleb Rifai, εγείρει το ερώτημα πως μπορούμε να ενεργοποιήσουμε περαιτέρω αυτή την ισχυρή μετασχηματιστική δύναμη, αυτές τις 1,8 δισ. ευκαιρίες, για έναν καλύτερο κόσμο, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη σε πέντε πυλώνες:
1) Αναπτύσσοντας χωρίς αποκλεισμούς
2) Δημιουργόντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες
3) Προστατεύοντας το περιβάλλον και αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή
4) Διατηρώντας τη διαφορετικότητα, την ταυτότητα και την κουλτούρα
5) Διασφαλίζοντας την ειρήνη, ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων συμφωνεί απόλυτα με τις θέσεις του UNWTO και είναι σε συνεχή επαφή με τα μέλη του για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων και την υιοθέτηση σχετικών προγραμμάτων. Συμμετέχει, επίσης, σε μια σειρά από δράσεις που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων, στη μείωση της κανάλωσης νερού και βελτίωσης της διαχείρισης υδάτινων αποβλήτων, στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, του λειτουργικού κόστους και των εκπομπών CO2 στα τουριστικά καταλύματα.

Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας. Η δυναμική αυτή του τομέα αποδεικνύεται ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους για την κυπριακή οικονομία. Τόσο μετά την τραγωδία του 1974 όσο και κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση, ο τουρισμός απέδειξε τον δυναμισμό και την ανθεκτικότητά του, συμβάλλοντας καταλυτικά στην προσπάθεια της χώρας για επάνοδο στην ανάπτυξη.

Το 2016 έκλεισε με αύξηση 20% στις αφίξεις, έναντι του 2015 και 12% στα έσοδα. Ακόμη πιο εμφανής είναι η συμβολή του τομέα στην αγορά εργασίας. Ενώ η συνολική απασχόληση στην Κύπρο από το 2013 μέχρι το 2016 αυξήθηκε μόλις κατά 2,2%, η αύξηση της απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία αυξήθηκε κατά 18,7%.

Το γεγονός ότι και το 2017 τόσο οι αφίξεις τουριστών, όσο και τα έσοδα από τον τουρισμό συνεχίζουν να καταγράφουν νέα ρεκόρ, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε εφησυχασμό. Η προσπάθεια για βελτίωση της ανταγωνιστικής μας θέσης δεν είναι μια διαδικασία που ολοκληρώνεται, ούτε έχουμε την πολυτέλεια να την αφήσουμε να ατονήσει. Αναγκαία προϋπόθεση επιτυχίας αποτελεί η εντατικοποίηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που έχει ξεκινήσει, στον δημόσιο, τον ημιδημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Ο στόχος για σταθερή και υγιή ανάπτυξη θα επιτευχθεί μόνο με την υλοποίηση  μεταρρυθμίσεων, που θα οδηγήσουν στη θεμελίωση μιας σύγχρονης, παραγωγικής και ανταγωνιστικής οικονομίας”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024