Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΚατά των επενδύσεων σε Ζάκυνθο και Οξειά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Επενδύσεις

Κατά των επενδύσεων σε Ζάκυνθο και Οξειά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Η απόφαση της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώνει τις θέσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την μετεγκατάσταση του Ναυτικού Οχυρού στον Ερημίτη στην Κέρκυρα, λέει ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος. H επένδυση στην περιοχή πάνω από το “Ναυάγιο” της Ζακύνθου βασίζεται σε μια 'κλεψίτυπη διαδικασία', ενώ η νήσος Οξειά προστατεύεται από τη συνθήκη RAMSAR, τη δασική νομοθεσία και το Π.Δ. για την προστασία των Εχινάδων Νήσων συνολικά.

Το κώλυμα της υπογραφής της σύμβασης μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και της εργολήπτριας εταιρείας για την μετεγκατάσταση του Ναυτικού Οχυρού στον Ερημίτη Κέρκυρας, μετά την απόφαση της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 12ης Σεπτεμβρίου 2017, σχολίασε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Ο περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο σημεία της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα οποία αναφέρουν:

1. Οχυρωματικά έργα μέσα σε ιδιωτικό χώρο
“…Από το συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων προκύπτει ότι για την μετεγκατάσταση του Ναυτικού Παρατηρητηρίου απαιτείται, εφόσον η έκταση ανήκει στο δημόσιο, αυτή να περιέρχεται στην αποκλειστική χρήση του ΓΕΝ, ενώ όταν αυτή (έκταση) ανήκει σε ιδιώτες να γίνεται αναγκαστική απαλλοτρίωση ή επίταση υπέρ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (Ελληνικό Δημόσιο) έτσι ώστε αυτό να έχει πλήρη κυριότητα, το οποίο αποτελεί, μεταξύ άλλων, ουσιώδες στοιχείο της ωρίμανσης της σύμβασης. Σε αντίθετη δε περίπτωση, η σύμβαση δεν πρέπει να καταρτιστεί… Επισημαίνεται ότι το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) δεν ανήκει στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως εκάστοτε ορίζεται”.

2. Επιβάρυνση του κράτους με 750.000 ευρώ υπέρ του ιδιώτη
“Από το με ημερομηνία 12.12.2012 Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού συμφωνήθηκε ότι το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει να καλύψει το κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων του νέου οχυρού και μετεγκατάστασης του υφιστάμενου με πρόβλεψη κόστους από το ΓΕΝ 750.000 ευρώ… Ωστόσο προκύπτει (από τη διακήρυξη και την απόφαση ανάληψης υποχρέωσης) ότι το κόστος θα βαρύνει τις πιστώσεις του Γενικού Επιτελείου, φορέας 11-300, ΚΑΕ 1919”.


Η περιοχή Ερημίτης στην Κασσιώπη Κέρκυρας.

Θ. Γαλιατσάτος: Αντί να εισπράττουμε, πληρώνουμε
Για τους λόγους αυτούς το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι συντρέχει νόμιμος λόγος, ο οποίος κωλύει την υπογραφή του υποβληθέντος σχεδίου σύμβασης καθόσον υπάρχουν σε αυτό ουσιώδεις πλημμέλειες, μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και της εργοληπτικής εταιρείας για την εκτέλεση των εργασιών μετεγκατάστασης του Ναυτικού Παρατηρητηρίου στον Ερημίτη Κασσιώπης Κέρκυρας.

“Όλα τα οχυρωματικά έργα πρέπει να γίνονται σε χώρους που είναι αποκλειστικής ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου”, δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος, “διότι σε αντίθετη περίπτωση σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να εκτελεστούν απαλλοτριώσεις ή επίταση του χώρου ή οικοπέδου. Οι πράξεις που έγιναν προσκρούουν στο νόμο, όπως επισημάνθηκε και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Επιπλέον, το ΤΑΙΠΕΔ είχε αναλάβει με απόφαση του 2012 την ευθύνη μετεγκατάστασης του Ναυτικού Οχυρού με δικά του έξοδα συνεπώς παραβιάστηκε ακόμη ένας πρόσθετος όρος καθώς τώρα αποκαλύπτεται ότι το κόστος εντέλει θα βαρύνει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού με ποσό 750.000 ευρώ, ποσό που στερείται από ένα ευαίσθητο κομμάτι του κρατικού προϋπολογισμού, εκείνο της Εθνικής Άμυνας, για να δαπανηθεί υπέρ του ιδιώτη επενδυτή. Αντί δηλαδή να εισπράττουμε από αυτήν την πολυδιαφημισμένη ‘επένδυση’ καλούμαστε να σπαταλήσουμε αρκετές χιλιάδες ευρώ”.

Το έγγραφο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η απάντηση του Αρχηγού ΓΕΝ
Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε και στο έγγραφο που είχε αποστείλει από τον Αύγουστο του 2016 στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας επισημαίνοντας την πληθώρα προβλημάτων στην εθνική ασφάλεια και τη ναυσιπλοΐα που υπάρχουν στην επιχειρούμενη μετεγκατάσταση του Ναυτικού Οχυρού σε νέα θέση, με σημαντικότερα εκείνα της έλλειψης ορατότητας και της αδυναμίας επόπτευσης από τα ραντάρ.

Στην επιστολή του αυτή απάντησε τον Απρίλιο του 2017 ο Αρχηγός ΓΕΝ, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου το Νοέμβριο του 2012 για την μετεγκατάσταση του Ναυτικού Οχυρού, δεν αποτελεί προϊόν μονομερούς συνθέσεως από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ αλλά ελήφθη μετά από συσκέψεις για την επίτευξη κοινά αποδεκτών λύσεων. “Η πορεία αποδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά ενδελεχή και αξιόπιστη λύση είχε βρεθεί σε αυτές τις συσκέψεις” τόνισε ο Περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας ότι οι επισημάνσεις της ΠΙΝ ήταν ορθότατες βάσει και της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Κανένα συμφέρον για τον ελληνικό λαό
“Τα ζητήματα που μας ενοχλούν ιδιαίτερα και θέλουμε να γίνουν γνωστά είναι εδώ επιχειρήθηκαν δύο πράγματα: η καταστρατήγηση εθνικών δικαιωμάτων υπέρ του ιδιωτικού συμφέροντος και η διαδικασία κατασπατάλησης εθνικών πόρων, της άμυνας μάλιστα, για εξυπηρέτηση των δήθεν επενδυτικών σχεδίων της NCH Capital” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλιατσάτος. “Η εξέλιξη αυτή προσφέρει νέες δυνατότητες στην κατεύθυνση της ακύρωσης της συμφωνίας αυτής διότι, εμείς το λέμε ξεκάθαρα κι αν θέλουν μας ακούνε, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η κυβέρνηση μπορούν να πάρουν πίσω τις υπογραφές από μια δήθεν επένδυση, η οποία δεν πρόκειται να προσδώσει τίποτα στην περιοχή, ούτε πρόσθετη αξία, ούτε καν θέσεις εργασίας, όπως ισχυρίζονται. Είναι γνωστό, κι αυτό είναι ακόμη ένα θέμα προς διερεύνηση ότι η αρχική λογική της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος και διαμερισμάτων προς τουριστική εκμετάλλευση εντέλει μετατρέπονται σε μεγάλο βαθμό σε πώληση κατοικιών, δηλαδή σε real estate. Περιορίζεται έτσι κατ’ελάχιστον η προσφορά θέσεων εργασίας και ο τουριστικός χαρακτήρας της επένδυσης”.

Αναφορικά με τις επενδύσεις στη Ζάκυνθο, την Οξειά και το Miramare στην Κέρκυρα
Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που υποστηρίζουν ότι λόγω εμποδίων φεύγουν οι επενδύσεις από τη Ζάκυνθο και τη νήσο Οξειά.

“Από το 2012 κάποιοι έχουν ευθύνη, και γνωρίζουν όλοι ποιοι είναι αυτοί και πως έδρασαν, με συγκεκριμένες πολιτικές που δέσμευσαν το μέλλον της χώρας κι έμπλεξαν την ελληνική κοινωνία σε περιπέτειες, διότι υποσχέθηκαν επενδύσεις χωρίς αντίκρυσμα, χωρίς νόμιμες διαδικασίες, χωρίς να έχουν στο νου τους το συμφέρον του τόπου.

Στη Ζάκυνθο για παράδειγμα, η ‘επένδυση’ στην έκταση του ‘Ναυαγίου’ παίρνει περίοπτη θέση σε κεντρικά ΜΜΕ, υπό τον τίτλο διώχνουν τις επενδύσεις. Αλήθεια από που αποσύρονται οι επενδυτές; Να σας ενημερώσω λοιπόν ότι η έκταση στο ‘Ναυάγιο’, μια ιδιωτική συναλλαγή, βρίσκεται σήμερα στη διαδικασία της ποινικής δίωξης όλων των συντελεστών που ασχολήθηκαν με την πώληση του συγκεκριμένου χώρου για κακουργηματικές πράξεις. Διότι εκεί έχει ανακαλυφθεί ότι έγιναν πλαστογραφίες συμβολαίων, διαθηκών, προκειμένου ο φερόμενος ιδιοκτήτης να φανεί ότι ελέγχει χιλιάδες στρέμματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται εκτάσεις άλλων ιδιωτών, της εκκλησίας και το οδικό δίκτυο κι αυτό έκανε την ΠΙΝ να προσβάλει στα δικαστήρια την συγκεκριμένη αγοραπωλησία. Για ποια επένδυση λοιπόν μας μιλούν, που ναυαγεί κι έχει ευθύνες το ελληνικό δημόσιο; Για μια κλεψίτυπη διαδικασία;”, είπε ο περιφερειάρχης αναφορικά με την “επένδυση” στην περιοχή πάνω από το περίφημο “Ναυάγιο” της Ζακύνθου.

Αναφορικά με τη νήσο Οξειά ο κ. Γαλιατσάτος δήλωσε: “Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα αγοραπωλησιών που έλαβαν χώρα το ίδιο διάστημα από το 2012-2014 και εκπορεύτηκε από όσους ήταν στην κυβέρνηση και από εκείνους που προωθούσαν τέτοιες λογικές. Η Οξειά είναι ένα νησί του Ιονίου που προστατεύεται από τρεις ισχυρές δεσμεύσεις: τη συνθήκη RAMSAR, τη δασική νομοθεσία και το Π.Δ. για την προστασία των Εχινάδων Νήσων συνολικά. Ποιος λοιπόν ήταν εκείνος που σε ένα τέτοιο καθεστώς προστασίας από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, το οποίο απαγορεύει παντελώς τη δόμηση, έπεισε αυτούς τους επενδυτές να αγοράσουν υποσχόμενος αξιοποίηση; Ποιος παράγοντας της πολιτικής ζωής του τόπου; Είναι πραγματικά τραγικό και πρέπει κανείς σήμερα να αναρωτηθεί ποιοι τους συνέδραμαν να κάνουν τις αγοραπωλησίες και με ποιες συνέργειες; Γιατί αυτή η αλήθεια πρέπει να ακούγεται και να μην είμαστε παθητικοί δέκτες των όσων διαχέουν τα ιδιωτικά συμφέροντα”.

Σε εντελώς διαφορετική πορεία βρίσκεται η επένδυση στο πρώην Miramare, όπου όλα εξελίσσονται ομαλά, δεν υπήρξε κανένα εμπόδιο και μάλιστα, όπως ενημέρωσε ο περιφερειάρχης, μια γέφυρα πρόσβασης που αιτήθηκε προφορικά η επενδύτρια εταιρεία έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΠΙΝ και αναμένεται η κατάθεση της μελέτης για την υλοποίησή της. “Γνωρίζουμε ότι όλα βαίνουν καλώς, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το αντίθετο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η θέση της ΠΙΝ
“Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι αντίθετη σε επενδύσεις ληστρικές κάθε είδους, είτε κλεψίτυπες είτε με παραβίαση της νομοθεσίας, που αδιαφορούν για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητά του και που ψευδολογούν για τις αναπτυξιακές προοπτικές”, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης. “Αντιθέτως, εργαζόμαστε σταθερά και αταλάντευτα για επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο γιατί πιστεύουμε και θέλουμε τα Ιόνια Νησιά να είναι και ελκυστικός τόπος και βιώσιμος”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024