Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Προσβάσιμος τουρισμός

Ισότητα και ελευθερία πρόσβασης απουσιάζουν από τους αρχαιολογικούς χώρους

Τατιάνα Ρόκου - 09 Οκτώβριος 2017, 14:19

Από τους 434 επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία οι 151 είναι προσβάσιμοι ή μερικώς προσβάσιμοι.


Με σημαντικές εισηγήσεις και τοποθετήσεις από καλεσμένους επιστήμονες και εκπροσώπους φορέων οργανώθηκε την 1η Οκτωβρίου ημερίδα διαλόγου, με θέμα “Προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους”. Η εκδήλωση οργανώθηκε  στο πλαίσιο της Εκστρατείας Free Mobility, που υλοποιεί το ECOCITY σε όλη τη χώρα. Στόχος της εκδήλωσης αποτέλεσε η εξέταση των δυσκολιών και προβλημάτων προσβασιμότητας που εντοπίζονται στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος, που αντιμετωπίζουν άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι και άτομα με κινητικές δυσκολίες, καθώς και άλλες κατηγορίες επισκεπτών.


Από αριστερά: Ο δημοσιογράφος κ. Παύλος Τσίμας, κ. Βαγγέλης Καζολιάς, πολιτικός μηχανικός, τεχνικός υπεύθυνος των έργων στο Ασκληπιείο Επιδαύρου και ο κ. κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τις θεματικές παρουσιάσεις των ομιλητών και τον διάλογο προλόγισαν ο Θάνος Ζαφειρόπουλος, συντονιστής των Εκστρατειών “ECOΜΟBILITY και Free Mobility, η κα Μαριέττα Γιαννάκου, επίτιμη πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης της Εκστρατείας Free Mobility, πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής, ο κ. Θάνος Βλαστός, καθηγητής Ε.Μ.Π. και μέλος του Δ.Σ. του ECOCITY και ο κ. Γιάννης Ρούντος, διευθυντής δημοσίων σχέσεων και εταιρικής υπευθυνότητας του ομίλου INTERAMERICAN.

Χαιρετισμό απέστειλε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Ο Πολιτισμός είναι αγαθό και ρόλος της πολιτείας είναι να εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα στην πρόσβαση, την επισκεψιμότητα και την επαφή μας με το αγαθό αυτό. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία είναι προαπαιτούμενη προκειμένου τα μουσεία και τα πολιτιστικά κτήρια να αδειοδοτηθούν. Όμως, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία εμφανίζεται μία ιδιαιτερότητα. Λόγω του ότι τα έργα αυτά δημιουργήθηκαν στο παρελθόν, η πρόσβαση δεν είναι πάντοτε εφικτή σε άτομα με μειωμένη κινητική ικανότητα. Από τους 434 επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία οι 151 είναι προσβάσιμοι ή μερικώς προσβάσιμοι”.

Στη σειρά των θεματικών παρουσιάσεων, αναδείχθηκε το πρόβλημα μέσα από την εργασία του ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας για τις συνθήκες στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας, που παρουσίασαν η κα Ασπασία Νιθαυριανάκη, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και κ. Βαγγέλης Μακρής, υποδιευθυντής, καθηγητής Φυτικής Παραγωγής του εκπαιδευτηρίου, ενώ ακολούθησε διάλογος με συντονιστή τον κ. Ευστράτιο Χατζηχαραλάμπους, κοινωνιολόγο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών, προϊστάμενο τμήματος Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης του υπουργείου Υγείας. Η δεύτερη θεματική ενότητα, με θέμα “Δημιουργώντας δυνατότητες πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά: διαστάσεις, προϋποθέσεις και καθολικός σχεδιασμός”, είχε ως ομιλητές τον κ. Βασίλη Αργυρόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη Χαρά Κανάρη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ιδίου Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρο του Συλλόγου Μουσειοπαιδαγωγών Ελλάδος. Τη συζήτηση που ακολούθησε, συντόνισε η κα Ζωή Γερουλάνου, πρόεδρος του οργανισμού “Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος”. Στο τρίτο μέρος, ο κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Βαγγέλης Καζολιάς, πολιτικός μηχανικός, τεχνικός υπεύθυνος των έργων στο Ασκληπιείο Επιδαύρου, παρουσίασαν το παράδειγμα των προβλέψεων προσβασιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου. Τον διάλογο στη συνέχεια συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Παύλος Τσίμας.Συμμετείχαν στην ανάπτυξη της συζήτησης στο τέλος κάθε ενότητας, ως συνομιλητές, πέρα από τους ομιλητές και οι κ.κ.: Σταύρος Μπένος, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών “Διάζωμα” πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ελευθερία Μαυρομμάτη, αρχαιολόγος-συντηρήτρια, ειδική επιστημ. σύμβουλος του “Συνήγορου του Πολίτη”, Ανδρομάχη Κατσελάκη, προϊσταμένη του τμήματος εκπαίδευσης προγραμμάτων και επικοινωνίας της διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Φωτεινή Γρηγορίου, διευθύντρια ΕΕΕΕΚ Βόλου, Αντωνία Δαρδιώτη, υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Βαγγέλης Βασαλάκης, υπεύθυνος έργου “Open Door”, Πέτρος Μπέλλος, πρόεδρος του σωματείου αναπήρων Μαγνησίας “Ιππόκαμπος”, Καλλιόπη Παπαγγελή, αρχαιολόγος και Μαίρη Μπελογιάννη, αρχαιολόγος - καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης και μέλος της Κίνησης Πολιτών “Διάζωμα”.

Οι εργασίες της ημερίδας συνοψίζονται στα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Η προσβασιμότητα, ως ζητούμενο, αφορά σε ένα ευρύ σύνολο παραγόντων και συνθηκών προσέγγισης των αρχαιολογικών χώρων.
  • Η μέριμνα για την προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους θα συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη, μέσω του ειδικού τουρισμού που απευθύνεται σε πληθυσμό 50 εκατομμυρίων με αναπηρία στην Ευρώπη.
  • Οι αρχαιολογικοί χώροι αναδεικνύουν διαφορετικές ο καθένας διαστάσεις του προβλήματος προσβασιμότητας, λόγω μορφολογίας του εδάφους και άλλων χαρακτηριστικών. Συνεπώς, απαιτούνται κατά περίπτωση μελέτες και ανάλογες επενδύσεις σε έργα, ενώ εξίσου απαραίτητη κρίνεται η διατήρηση της προσβασιμότητας μετά από βελτιώσεις και αποκατάσταση, με συνεχή φροντίδα.
  • Το υπουργείο Πολιτισμού, ως διαχειριστής των θεμάτων πρόσβασης σε αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους, είναι ο καθ’ ύλην αποδέκτης επισήμανσης προβλημάτων και σχετικών με την πρόσβαση εισηγήσεων, θα πρέπει να αναζητεί τις απαντήσεις από θέση ευθύνης στα ζητήματα που εγείρονται για την πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους.
  • Η συνεργασία υπηρεσιών συναρμοδίων υπουργείων, πολιτιστικών φορέων και οργανισμών για άτομα με αναπηρία για την συγκέντρωση καλών πρακτικών, διαμόρφωση εργαλείων πληροφόρησης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μέσων εποπτείας, θα είναι σημαντική για τη διάχυση της γνώσης σε άτομα με αναπηρία και την ευρύτερη κοινωνία.
  • Βελτιώσεις θα πρέπει να προβλέπονται για όλο το φάσμα των ειδικών αναγκών ατόμων με αναπηρία. Π.χ., θα βοηθήσει σημαντικά η ύπαρξη αντιγράφων για την εμπειρία δια της αφής των ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης.
  • Απαιτείται μέριμνα για δημιουργία υποδομών ξεκούρασης στους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και για τακτικό έλεγχο και καθαρισμό των χώρων από  εμπόδια που δυσχεραίνουν την πρόσβαση, ώστε να επιτυγχάνεται η ποιότητα της εμπειρίας στον χώρο. Χρειάζεται να εκλείψουν “οι ατομικοί φραγμοί” και η ψυχολογική αίσθηση ότι ο χώρος δεν είναι φιλόξενος.
  • Είναι αναγκαία για τον σχεδιασμό λύσεων προσβασιμότητας η συνεργασία με οργανισμούς και εξειδικευμένα άτομα στις ανάγκες ατόμων με αναπηρία, για συλλογή πληροφοριών και απαιτήσεων που θα συνεκτιμώνται κατά τη μελέτη.
  • Είναι κρίσιμες και για την προσβασιμότητα διαδικασίες και συνεργασίες για την καλύτερη οργάνωση της Σχέσης Πολίτη με ή χωρίς αναπηρία με τις τοπικές και κρατικές Αρχές.
  • Στη διεκδίκηση των ίσων δικαιωμάτων στην επαφή και γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά - τους αρχαιολογικούς χώρους ο “Συνήγορο του Πολίτη” μπορεί να αναπτύξει ουσιαστικό διαμεσολαβητικό ρόλο για την προώθηση των θεμάτων.

Καταληκτικά, η ημερίδα διαλόγου ανέδειξε το μήνυμα της αναγκαίας και ικανής συνθήκης για τη βελτίωση της πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους, που συμπυκνώνεται  στη σύγκλιση πρωτοβουλιών ενεργών πολιτών, κοινωνικών δυνάμεων, οργανισμών-φορέων και  κρατικών δομών και υπηρεσιών, με γνώμονα την ολιστική προσέγγιση του προβλήματος στη βάση της κοινωνικής υπευθυνότητας και σύμπραξης, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον εθελοντικό οργανισμό για το αστικό περιβάλλον ECOCITY, με τη συνεργασία του Ομίλου INTERAMERICAN.


|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top