Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΤα Social Media 'ξεμπροστιάζουν' απάτες πελατών TOs για αποζημιώσεις
TOs

Τα Social Media 'ξεμπροστιάζουν' απάτες πελατών TOs για αποζημιώσεις

Φαίνεται ότι υπάρχει μία…έφεση των Βρετανών τουριστών στις τροφικές δηλητηριάσεις όσο βρίσκονται σε διακοπές, καθώς είναι επταπλάσια η αύξηση κατά την τελευταία τριετία στον αριθμό των απαιτήσεων αποζημίωσης από ασθένεια. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι δε σημειώνεται αύξηση αναφορών τέτοιου είδους περιστατικών σε τουριστικά θέρετρα, ούτε αύξηση τέτοιων απαιτήσεων για αποζημιώσεις από άλλες εθνικότητες τουριστών.

Ένα ζευγάρι Βρετανών που υπέβαλε ψευδή δήλωση για τροφική δηλητηρίαση στις διακοπές του, που είχαν γίνει μέσω της Thomas Cook, με σκοπό να πάρει αποζημίωση ύψους 50.000 λιρών, βρέθηκε στη φυλακή, δημιουργώντας έτσι νομικό προηγούμενο για τέτοιου είδους αδικήματα. Στο δικαστήριο Crown Court του Liverpool εκδικάστηκε η υπόθεση της 53χρονης Deborah Briton, και του 43χρονου συντρόφου της Paul Roberts, οι οποίοι προσπάθησαν να διεκδικήσουν την αποζημίωση αναφέροντας ότι αυτοί και τα δύο παιδιά τους είχαν αρρωστήσει στις διακοπές τους στη Μαγιόρκα το 2015 και το 2016. Στα προφίλ των Social Media του ζευγαριού ωστόσο φαίνονταν δημοσιεύσεις για τις διακοπές τους που ήταν γεμάτες “ήλιο, γέλιο και διασκέδαση”.

Μετά τις διακοπές του Ιουνίου του 2015, η Briton είχε γράψει στα κοινωνικά μέσα: “Επιτέλους πίσω στο σπίτι μετά από δύο εβδομάδες ηλιοφάνειας, γέλιου, διασκέδασης και δακρύων”. Αλλά ένα μήνα μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές του 2016, ήρθαν σε επαφή με το δικηγορικό γραφείο David Norman Solicitors για να καταθέσουν τις κατηγορίες αποζημίωσης.

Η γυναίκα καταδικάστηκε σε εννέα μήνες φυλάκισης, αφού δήλωσε ένοχη για τέσσερις κατηγορίες απάτης, στην δίωξη που άσκησε εναντίον της η Thomas Cook. Ο Roberts καταδικάστηκε σε 15 μήνες μετά την αποδοχή των ίδιων αδικημάτων με την γυναίκα του.

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε ότι το ζευγάρι από το Wallasey του Wirral προσπάθησε να διεκδικήσει σχεδόν 20.000 λίρες για ψεύτικη ασθένεια γαστρολογικής φύσεως, πράγμα που θα κόστιζε στην Thomas Cook περισσότερες από 28.000 λίρες σε νομικά έξοδα, εάν οι αξιώσεις τους ήταν επιτυχείς.

Ο δικαστής David Aubrey δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί τους ήταν μια “πλήρης και απόλυτη απάτη” και προειδοποίησε επίσης ότι και άλλοι που πρόκειται να φέρουν παρόμοιες ψευδείς κατηγορίες στο μέλλον πρέπει να αναμένουν ότι θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης.

Εκπρόσωπος της Thomas Cook δήλωσε: “Οι ποινές που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν πόσο σοβαρό έχει γίνει το ζήτημα των αξιώσεων για αποζημιώσεις από ψευδείς ασθένειες. Η συγκεκριμένη υπόθεση αντικατοπτρίζει το τι συμβαίνει σε όλη τη βρετανική τουριστική βιομηχανία. Έτσι, έπρεπε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τα πακέτα διακοπών μας και τους πελάτες μας από τη μειοψηφία που εξαπατά το σύστημα”.

Οι ισχυρισμοί ψεύτικων ασθενειών θα φέρουν αυστηρότερους κανόνες
Η βρετανική κυβέρνηση πάντως σκοπεύει να κάνει νέες προσπάθειες για την εξάλειψη των ψευδών δηλώσεων ασθενείας από ορισμένους Βρετανούς τουρίστες.

Υπήρξε επταπλάσια αύξηση κατά τα τελευταία τρία χρόνια στον αριθμό των απαιτήσεων αποζημίωσης από ασθένεια. Αυτό συμβαίνει ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δε σημειώνεται αύξηση των αναφορών τέτοιου είδους περιστατικών σε τουριστικά θέρετρα, ούτε αύξηση τέτοιων απαιτήσεων αποζημιώσεων των κατηγοριών από άλλες εθνικότητες τουριστών.

Οι ισχυρισμοί για ασθένειες στις διακοπές έχουν γίνει μάστιγα. Τόσο μάλιστα που ορισμένα δικηγορικά γραφεία φτάνουν στο σημείο να τηλεφωνούν ανθρώπους για να τους πουν, ψευδώς, ότι “δημιουργήθηκε ένα ταμείο για να αντισταθμίσει τις ελλείψεις στην υγιεινή των ξενοδοχείων”. Επίσης, μερικοί μεταπωλητές πακέτων λένε στους τουρίστες ότι μπορούν να κερδίσουν χιλιάδες δολάρια αν καταθέσουν ισχυρισμούς για ασθένεια όσο ήταν σε διακοπές. Τις περισσότερες φορές, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες προτιμούν να διευθετήσουν τις αιτήσεις ασθενείας εκτός δικαστηρίου. Αυτό ισχύει στην περίπτωση που η κατηγορία γίνει στο εξωτερικό και τα δικαστικά έξοδα δεν είναι ελεγχόμενα. Για παράδειμα, σε περίπτωση αποζημίωσης ύψους 5.000 λιρών, το κόστος μπορεί να ανέλθει σε 25.000. Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων ABTA διαπίστωσε ότι το συνολικό προβλεπόμενο κόστος των κατηγοριών προς την τουριστική βιομηχανία το 2016 θα υπερέβαινε τα 240 εκατ. λίρες.

Βρετανοί υπουργοί έχουν υποβάλει προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι TOs θα πληρώνουν ένα προκαθορισμένο ποσό ανάλογα με την απαίτηση, καθιστώντας προβλέψιμο το κόστος της υπαράσπισης και βοηθώντας στην αποτροπή ψευδών απαιτήσεων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024