Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕγκαίνια για το ανανεωμένο Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα
Πολιτισμός

Εγκαίνια για το ανανεωμένο Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου τα εγκαίνια του Μουσείου Καποδίστρια στην Κέρκυρα, που έγιναν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Το μικρό Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα αποκαλύπτει κομμάτια της ζωής του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, την αγάπη του για πατρίδα, την αγάπη του για τη θρησκεία, αλλά και την πολιτική, κοινωνική και προσωπική του ζωή.

“Το σημερινό μουσείο στην Κουκουρίτσα, αποτελούσε ένα από τα οικογενειακά κτήματα, με εξοχική κατοικία των Καποδίστρια, στη Μέση Κέρκυρας, όπου έζησε ο Ιωάννης Καποδίστριας στα νεανικά του χρόνια, για ένα διάστημα περίπου τριών ετών”, ανέφερε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ η διευθύντρια του μουσείου, κα Ντάρια Κοσκόρου.

“Ξεκινήσαμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία τα επόμενα χρόνια θα κορυφωθεί με στόχο οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στον Ι. Καποδίστρια να γίνουν ετήσιος θεσμός. Είναι ένα οφειλόμενο χρέος να τιμήσουμε τον Πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, στον τόπο καταγωγής του την Κέρκυρα και ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, που ανταποκρίθηκε με θέρμη και άμεσα στο αίτημά μας να τεθούν οι εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του και να μας τιμήσει με την παρουσία του”, δήλωσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θ. Γαλιατσάτος.

“Δε θα αντάλλαζα τον τάφο μου, που έχω στην Κέρκυρα, με οποιαδήποτε αποκατάσταση στον κόσμο”, είχε πει ο Καποδίστριας στον τσάρο Αλέξανδρο τον Α’ το 1814. Έτσι, μετά τη δολοφονία του στο Ναύπλιο, το πρωί της Κυριακής της 27ης Σεπτεμβρίου 1831, η σορός του Καποδίστρια θα μεταφερθεί τελικά, από τον αδελφό του Αυγουστίνο, τον Απρίλιο του 1832, στην πατρίδα του την Κέρκυρα.

Το νησί που είχε γεννηθεί το 1776 και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, για να επιστρέψει η σορός του, όπως ο ίδιος επιθυμούσε και να ταφεί δίπλα από τον τάφο του πατέρα του, Αντωνίου Μαρία Καποδίστρια, (Antonio Maria di Capo d΄ Istria) στην μονή Πλατυτέρας. Μία μονή που ιδρύθηκε το 1743 και ποικιλοτρόπως ευεργετήθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια, ενώ στα “χνάρια” της τρία χρόνια μετά, ιδρύθηκε από την οικογένεια Καποδίστρια, το Μετόχι της μονής στο χωριό Ευρωπούλοι της Κέρκυρας, στην Κουκουρίτσα, όπου βρισκόταν και η αγροικία της οικογένειας και σήμερα στεγάζεται το μουσείο του Ιωάννη Καποδίστρια.

Η εξοχική αυτή κατοικία, που έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο μουσείο, αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, χαρακτηριστικό της κερκυραϊκής εξοχικής αγροικίας, που κτίστηκε τον 18ο αιώνα, ενώ πήρε την τελική της μορφή την περίοδο του μεσοπολέμου. Βρίσκεται μέσα σε έναν υπέροχο κήπο, έκτασης περίπου 13 στρεμμάτων. Τα πέτρινα “στρογγυλά” τραπέζια του κήπου παραμένουν άθικτα, ενώ το πελώριο αιωνόβιο πεύκο, κουκουναριά (pinus pinea), που εκτιμάται ότι ζει περισσότερο από 400 χρόνια, αποτελεί σημείο παρακαταθήκης και απαράμιλλης ομορφιάς της αγροικίας του Καποδίστρια, που έχει θέα τη θάλασσα του Ιονίου.

Η Κουκουρίτσα όπου στεγάζεται η πρώην αγροικία του Ιωάννη Καποδίστρια, το σημερινό ουσιαστικά μουσείο του Έλληνα κυβερνήτη, κηρύχθηκε το 1995 από το Υπουργείο Πολιτισμού, ιστορικό, διατηρητέο μνημείο, αφού η εξοχική επτανησιακή αρχοντική κατοικία και ο περιβάλλον χώρος δημιουργούν, ως σύνολο, μια σύνθεση απόλυτης αρμονίας φυσικού και ανθρωπογενούς κάλλους. Ανήκε στην οικογένεια Καποδίστρια, τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα και μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες, όταν το 1979 η Μαρία Δεσύλλα Καποδίστρια, που διετέλεσε δήμαρχος στην πόλη της Κέρκυρας και πρώτη εκλεγμένη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα, τη δώρισε σε τρεις, ιστορικής σημασίας, πολιτιστικούς φορείς της Κέρκυρας, την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας που ιδρύθηκε το 1836, τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας που ιδρύθηκε το 1841 και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών που ιδρύθηκε το 1952.

Το Μουσείο Καποδίστρια-Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών, που ιδρύθηκε το 1981 και για αρκετά χρόνια, λόγω της παντελούς έλλειψης πόρων, είχε μια δράση αρκετά περιορισμένη, αποτελεί το πρώτο και μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη ζωή και το έργο του Ιωάννη Α. Καποδίστρια. Στόχος του είναι να προσφέρει στον επισκέπτη ένα ταξίδι στην ιστορία της Κέρκυρας, της Ευρώπης και της νεότερης Ελλάδας, ακολουθώντας την πορεία της ζωής του πρώτου Κυβερνήτη του ελληνικού κράτους.

Τα εγκαίνια του Μουσείου Καποδίστρια έγιναν στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024