Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Προώθηση προορισμού

Παρουσίαση του τουρισμού, του πολιτισμού και της γαστρονομίας της Ημαθίας στην 'Imathia Quality' στο Ζάππειο

Βίκυ Καραντζαβέλου - 17 Οκτώβριος 2017, 16:53

Στόχος της έκθεσης είναι οι επισκέπτες του Imathia Quality 'να γευτούν την ιστορία της μακεδονικής γης, όπου μοναδικά συνυπήρξαν οι δυο μέγιστοι της ανθρωπότητας. Ο Αλέξανδρος της Οικουμένης και ο φιλόσοφος Αριστοτέλης'.


Ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η γαστρονομία της Ημαθίας πρωταγωνίστησαν στις τριήμερες εκδηλώσεις με τίτλο “Imathia Quality”, που συνδιοργάνωσαν στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα (13-15 Οκτωβρίου 2017), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - Π.Ε. Ημαθίας με τους Δήμους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, το Επιμελητήριο Ημαθίας, την ΑΝ.ΗΜΑ. και την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας, με στόχο τη συνολική παρουσίαση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ημαθίας στον τουριστικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό τομέα.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, χαιρετισμούς απηύθυναν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης, ο πρόεδρος του Ζαππείου Μεγάρου κ. Γεώργιος Χρήστου, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του “Imathia  Quality” κ. Δημήτρης Τσαγκαλίδης και ο δήμαρχος Βέροιας κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, με παρουσιαστή της εκδήλωσης το δημοσιογράφο κ. Χρήστο Ζαμπούνη.

Στην ανάδειξη του ξεχωριστού χαρακτήρα της Ημαθίας μέσα από τις συνέργειες όλων των δυνάμεων της Ημαθίας αναφέρθηκε αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την άριστη συνεργασία, τη συνεννόηση και το εξαιρετικό αποτέλεσμα. “Με τη σπουδαία αυτή ευκαιρία, θα δείξουμε στους επισκέπτες ότι η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί ιδανικό προορισμό για γευστικά ταξίδια, για χειμερινό και θερινό τουρισμό,  για πολιτιστικό και ιστορικό τουρισμό, 365 μέρες το χρόνο”, υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στις προσπάθειες της διοίκησης για τη δημιουργία και υιοθέτηση του Μακεδονικού Σήματος Ποιότητας στα αγροτικά προϊόντα της περιοχής, με στόχο την καθιέρωση ενός διεθνώς αναγνωρίσιμου brand name.“Καθιερώνουμε πλέον στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, το νέο brand name ‘μακεδονική κουζίνα’, με στόχο να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την εξωστρέφεια του τόπου μας, συνδέοντας δύο από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας της περιοχής μας, τον πρωτογενή αγροτικό τομέα και τον τουρισμό. Άλλωστε, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων” συνέχισε ο κ. Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι “με όλες τις δράσεις και ενέργειες που υλοποιούμε έχουμε ως στόχο τα προϊόντα μας να είναι επώνυμα και αναγνωρίσιμα, διεκδικώντας και κερδίζοντας ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς και εγχώριες αγορές”. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έκανε ξεχωριστή αναφορά στα 50 έργα και δράσεις του ΕΣΠΑ σε όλους τους τομείς στην Ημαθία, συνολικού προϋπολογισμού 199 εκατ. ευρώ, καθώς και στην ενίσχυση νέων γεωργών με 43 εκατ. ευρώ, που υλοποιούνται προκειμένου “η Κεντρική Μακεδονία να είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας που θα βγει οριστικά από την κρίση”.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Καλαϊτζίδης τόνισε ότι στόχος της έκθεσης είναι οι επισκέπτες του Imathia  Quality “να γευτούν την ιστορία της μακεδονικής γης, όπου μοναδικά συνυπήρξαν οι δυο μέγιστοι της ανθρωπότητας. Ο Αλέξανδρος της Οικουμένης και ο φιλόσοφος Αριστοτέλης”. “Μεταφέροντας το ‘βουνό στον Μωάμεθ’ και, στην περίπτωσή μας στην πόλη της θεάς Αθηνάς, προβάλλουμε τον πλούσιο πολιτισμό της Ημαθίας, συνδυάζοντας τον με την γαστρονομία μας, με κυρίαρχο συστατικό το ξινόμαυρο κρασί ονομασίας-προέλευσης. Η Ημαθία ως επισκέψιμος τόπος τεσσάρων εποχών είναι εδώ. Αυτό που θα σας προσφέρουμε αυτό το τριήμερο είναι ένα αντίδωρο του τόπου μας. Η πρόσκληση μας ανοικτή σε όλους τους Αθηναίους, σε όλους τους επισκέπτες μας. Βάλτε στον τουριστικό σας χάρτη μια περιφερειακή ενότητα, οι κάτοικοι της οποίας ανοίγουν τα σπίτια  και τις καρδιές τους, όλους τους φιλοξενούμενους της”, σημείωσε ο κ. Καλαϊτζίδης.

Σε μία σειρά αλληλένδετων στόχων, όπως τη διαμόρφωση τουριστικού χαρτοφυλακίου γαστρονομικών προϊόντων που θα περιλαμβάνει τα καλύτερα και πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής (π.χ. ροδάκινο, βόειο κρέας, ξινόμαυρο κ.λπ.) το οποίο θα μεταφραστεί σ’ένα πιστοποιημένο μενού με παραδοσιακές και σύγχρονες τοπικές συνταγές, ενώ θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε καλλιέργειες και επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών προϊόντων, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Βέροιας κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης. “Πρωτοβουλίες, όπως η εκδήλωση Imathia Quality, υπηρετούν ακριβώς αυτόν το σκοπό, δηλαδή την ενοποίηση των τουριστικών, πολιτιστικών και γαστρονομικών διαδρομών της Ημαθίας κάτω από ένα ενιαίο και κοινό όνομα προέλευσης, με σκοπό η διαδικασία αυτή να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα, τη γαστρονομία και το τουριστικό προϊόν της περιοχής”, δήλωσε ο κ. Βοργιαζίδης.


Μετά το πέρας των εγκαινίων, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ημαθίας δώρισαν στον πρόεδρο του Ζαππείου Μεγάρου κ. Γεώργιο Χρήστου ένα βιβλίο με την ιστορία των Αιγών, καθώς και ένα μακεδονικό δόρυ, την περίφημη σάρισα του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ακολούθησε ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό δείπνο για τους προσκεκλημένους καλεσμένους με δημιουργίες που περιλάμβαναν  μοσχαρίσιο κρέας Ημαθίας, τυριά, κρασί και  φυσικά ρεβανί, στο οποίο παρακάθισαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ζαππείου Μεγάρου κ. Γεώργιος Χρήστου, η βουλευτής Β΄Αθηνών κα Αικατερίνη Παπακώστα ως εκπρόσωπος του προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι βουλευτές Ημαθίας κ.κ. Ευφροσύνη Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Ε. Ημαθίας κα Νίκη Καρατζιούλα και κ. Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Παναγιώτης Γκυρίνης, η έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας κα Αγγελική Κοτταρίδη, ο αντιστράτηγος κ. Αντώνιος Νομικός, επιτελάρχης του ΓΕΣ, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Αναστάσιος Γιάγκογλου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Venus Growers κ. Αντώνης Μαρκοβίτης, κ.ά.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top