Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τουριστική πολιτική

Δικαστής ακύρωσε στο 'παρά 5' τη νέα ταξιδιωτική απαγόρευση του Trump

Θοδωρής Κουμέλης - 19 Οκτώβριος 2017, 13:14

Το νέο διάταγμα ήταν το αποτέλεσμα μίας συστηματικής και αυστηρής εξέτασης των κινδύνων ασφάλειας και σχεδιάστηκε για να αποφευχθεί το χαοτικό αποτέλεσμα της πρώτης απαγόρευσης.


O oμοσπονδιακός δικαστής Derrick Watson από τη Χαβάη μπλόκαρε την περασμένη Τρίτη την κυβέρνηση Trump από το να θέσει σε εφαρμογή την τελευταία ταξιδιωτική απαγόρευση, λίγες μόνο ώρες πριν αυτή τεθεί σε εφαρμογή.

Ο δικαστής αποφάσισε υπέρ του αιτήματος της Χαβάης να μην ενεργοποιηθεί προσωρινά η απαγόρευση, σημειώνοντας πως το προεδρικό διάταγμα του κ. Τραμπ “υποφέρει ακριβώς από τις ίδιες αδυναμίες” όπως οι προηγούμενες οδηγίες. Ο ίδιος δικαστής είχε γράψει ότι “οι ταξιδιωτικές διακρίσεις με βάση την εθνικότητα των ανθρώπων είναι εντελώς ανήθικο στις βασικές αρχές αυτού του έθνους”.

Ο Λευκός Οίκος απάντησε υποσχόμενος να “κυνηγήσει” την υπόθεση με δικαστική διαμάχη, υποστηρίζοντας ότι το διάταγμα θα πρέπει να έχει βάση σε νομικό έλεγχο. Ωστόσο, η δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι “η επικίνδυνη δικαστική εντολή υποσκάπτει τις προσπάθειες του Προέδρου των ΗΠΑ να διασφαλίσει την ασφάλεια των Αμερικανών, εφαρμόζοντας ελάχιστα πρότυπα ασφάλειας για την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Τελικά, το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε ορισμένα μόνο σημεία της προηγούμενης ταξιδιωτικής απαγόρευσης, παραδίδοντας στην κυβέρνηση Trump μερική νίκη.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέδωσε νέο διάταγμα στα τέλη Σεπτεμβρίου με το οποίο απαγόρευε για αόριστο χρόνο σχεδόν κάθε ταξίδι προς τις ΗΠΑ από χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αυτές που ήταν και στην αρχική ταξιδιωτική απαγόρευση (Συρία, Υεμένη, Λιβύη, Ιράν, Σομαλία, Τσαντ, Βενεζουέλα και Ν. Κορέα), επικαλούμενος απειλές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη “New York Times”, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το νέο διάταγμα ήταν το αποτέλεσμα μίας συστηματικής και αυστηρής εξέτασης των κινδύνων ασφάλειας και σχεδιάστηκε για να αποφευχθεί το χαοτικό αποτέλεσμα της πρώτης απαγόρευσης. Η προσθήκη δε μη μουσουλμανικών χωρών εκτιμούσαν ότι θα μπορούσε να διευθετήσει τις νομικές διαμάχες που είχαν προκληθεί, στηριζόμενες σε διακρίσεις βάσει της θρησκείας.

Σημειώνεται ότι από τον κατάλογο των χωρών στους πολίτες των οποίων απαγορεύεται η είσοδος αποσύρθηκε το Σουδάν.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top