Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠαν-τουριστική κινητοποίηση ετοιμάζουν HATTA, ΠΟΕΤ, ΠΕΤΑΓΑ και ΣΕΠΟΣ

Παν-τουριστική κινητοποίηση ετοιμάζουν HATTA, ΠΟΕΤ, ΠΕΤΑΓΑ και ΣΕΠΟΣ

Την αγανάκτηση τους εξέφρασαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα μέλη του HATTA στην έκτακτη συνάντηση του κλάδου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic, μετά […]

Την αγανάκτηση τους εξέφρασαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα μέλη του HATTA<.> στην έκτακτη συνάντηση του κλάδου που πραγματοποιήθηκε<...> τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic, μετά την άρνηση της Κυβέρνησης να λάβει έστω και στοιχειώδη μέτρα για την ανακούφιση και στήριξη των Τουριστικών Γραφείων που δοκιμάζονται αυτό τον καιρό.

Ομόφωνα αποφασίστηκε από τα μέλη του HATTA και τους εκπροσώπους των ΠΟΕΤ, ΠΕΤΑΓΑ και ΣΕΠΟΣ να οργανωθεί παν-τουριστική κινητοποίηση με τη συμμετοχή όλων των τουριστικών οργανώσεων και των εργαζομένων στα Τουριστικά Γραφεία.

Κατά κοινή ομολογία όλες οι επιχειρήσεις καταβάλουν έντονες προσπάθειες για τη διατήρηση των εργαζομένων οι οποίοι έχουν αντιληφθεί τη δεινή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα εξουσιοδοτήθηκε επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν τα προεδρεία των παρευρισκομένων φορέων για να καθορίσουν σχέδιο κοινής δράσης και κινητοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα κληθούν να συμμετάσχουν και άλλοι θιγόμενοι τουριστικοί κλάδοι όπως αυτοί των Γιώτινγκ και των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων κλπ οι οποίοι έχουν εκφράσει την απογοήτευση τους καθώς και οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του HATTA κ. Γιάννης Ευαγγέλου, οι βασικοί λόγοι που έχουν ωθήσει τους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων στις ανωτέρω κινητοποιήσεις είναι η απογοήτευση τους από την στάση της πολιτείας απέναντι στις επανειλημμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για λήψη μέτρων. Στις προτάσεις αυτές καταγράφεται η δεινή θέση που έχουν περιέλθει τα ταξιδιωτικά και τουριστικά γραφεία μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στις ΗΠΑ και προτείνονται σειρά άμεσων μέτρων με στόχο να διασφαλιστεί η διατήρηση του προσωπικού τους αλλά και να ξεπεραστεί η δύσκολη αυτή περίοδος.

Η στάση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη, που με ανυπόστατες δικαιολογίες απέρριψε χωρίς καμία περαιτέρω ενασχόληση και διερεύνηση του θέματος το σύνολο των αιτημάτων, είναι αβάσιμη, ισοπεδωτική και ανάλγητη γιατί: Οι τουριστικοί κλάδοι και ιδιαίτερα τα τουριστικά γραφεία και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, ο τομέας των συνεδρίων και των κρουαζιέρων έχουν αποδεδειγμένα δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα.
Η αποδοχή των περισσοτέρων από τα τεκμηριωμένα αιτήματα δεν δημιουργεί ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση και άρα δεν ευσταθεί η δικαιολογία του “δεν μοιράζουμε χρήματα”.
Ενδεικτικά, οι προτάσεις του HATTA αφορούν μεταξύ άλλων την αναβολή της προθεσμίας εξόφλησης των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και την άμεση πραγματοποίηση ενδοεπιχειρησιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο την διατήρηση του προσωπικού, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων με την χρήση εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων που προορίζονται για επαγγελματική κατάρτιση, τα οποία σήμερα δαπανώνται, με αμφίβολα στην καλύτερη περίπτωση, αποτελέσματα.
Τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη ότι στην πραγματικότητα ουδείς ασχολήθηκε με πραγματικό ενδιαφέρον με τα προβλήματα του κλάδου ώστε να διαπιστώσει την έκταση τους αλλά και τις συνέπειες που θα προκύψουν για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τον ελληνικό τουρισμό αλλά και ουδείς μελέτησε, ως όφειλε, τις προτάσεις με διάθεση να βρεθεί μια κοινά ικανοποιητική λύση. Αντίθετα επιλέγει η εύκολη λύση της αβασάνιστης άρνησης.

Ο HATTA δηλώνει ότι θα προχωρήσει με τη συνεργασία και των άλλων φορέων του κλάδου σε σειρά κλιμακούμενων ενεργειών για να προασπίσει την επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου και τη διατήρηση του προσωπικού τους.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024