Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
ΣΕΤΕ

Γ. Ρέτσος: Οι συνέργειες ενδυναμώνουν το τουριστικό προϊόν

Βίκυ Καραντζαβέλου - 21 Νοέμβριος 2017, 09:27

Το σχολείο Τουρισμού On Tour δημιιουργήθηκε μέσα από τη σύμπραξη του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας με το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ) και τον εκπαιδευτικό του πυλώνα, το SETE Τraining. To Σχολείο Τουρισμού On Tour θα ξεκινήσει να υλοποιείται το 2018.


Στη σημασία των συνεργειών ως αξία που ενδυναμώνει τον τουρισμό και αποτυπώνεται ανάγλυφα στο τουριστικό προϊόν αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιάννης Α. Ρέτσος, σε χαιρετισμό που απηύθυνε, σήμερα, κατά την έναρξη των εργασιών του τριήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου “7ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας”.

O κ. Ρέτσος επισήμανε ότι το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως ο ιδιωτικός τομέας μπαίνει μπροστά εκπροσωπώντας τις αξίες εκείνες που πρέπει να αναδείξουν οι σύγχρονες τοπικές κοινωνίες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία έχει καταφέρει να φωτίσει την έννοια της συνέργειας και του εθελοντισμού. Ο τομέας μας αποτελείται από πολλούς κρίκους μίας αλυσίδας. Άνθρωποι, συστήματα, τοπικά προϊόντα, τοπικές κοινωνίες, όλα, πρέπει να συνεργάζονται για να μπορέσουμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένες εμπειρίες. Και δουλεύοντας όλοι μαζί, είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουμε περισσότερα υποστηρίζοντας, τελικά, τις τοπικές κοινωνίες”.

Αυτήν την κατεύθυνση έχει χαράξει και ο ΣΕΤΕ, επιδιώκοντας συνέργειες για την επίτευξη των στόχων του. Έτσι, δημιουργήθηκε και το σχολείο Τουρισμού On Tour, μέσα από τη σύμπραξη του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας με το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ) και τον εκπαιδευτικό του πυλώνα, το SETE Τraining. To Σχολείο Τουρισμού On Tour θα ξεκινήσει να υλοποιείται το 2018. “Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο έτσι ώστε το συγκεκριμένο σχολείο να μπορεί να υιοθετηθεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία και να υλοποιηθεί πανελλαδικά”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του κ. Ρέτσου:

“Αγαπητοί συμμετέχοντες στο 7ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας,

Κυρίες & Κύριοι,


Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε όλους εσάς. Τη μελλοντική γενιά του ελληνικού τουρισμού. Το μέλλον μιας Ελλάδας που αγωνίζεται απέναντι στην κρίση. Που ξέρει να αντιστέκεται στις δυσκολίες. Που ξέρει να δημιουργεί και να κερδίζει τις μικρές ή μεγάλες μάχες της.

Πρέπει να σας πω ότι είναι εντυπωσιακό το να βλέπω τόσους πολλούς νέους και νέες να επιθυμούν να αντλήσουν γνώσεις και εμπειρίες και να ασχοληθούν με τον τομέα του τουρισμού.

Από το 2014 και μετά, ο τουρισμός, σε αντίθεση με άλλους κλάδους της οικονομίας, προσφέρει όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας και μάλιστα με αυξανόμενο μερίδιο σε κοινωνικές ομάδες μειωμένης απασχόλησης, όπως οι νέοι και οι γυναίκες.

Φέτος αν και δεν υπάρχουν, ακόμη, συγκεντρωτικά στοιχεία, η αίσθηση που έχουμε είναι ότι αυξήθηκε περαιτέρω η απασχόληση στον τομέα.

Είναι ένας από τους λίγους τομείς της εθνικής μας οικονομίας, που μπορούν να σας προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση, και παράλληλα, ικανοποίηση, υπερηφάνεια και χαρά. Και αυτό γιατί, εκ των πραγμάτων, εσείς είστε η μεγαλύτερη διαφήμιση της Ελλάδας. Που παρά τα προβλήματα, προσφέρει φιλοξενία, χαμόγελο, ξεγνοιασιά και μοναδικές εμπειρίες.

Ο τουρισμός είναι ένας κατεξοχήν ανθρωποκεντρικός τομέας. Ο παράγοντας άνθρωπος είναι ο πιο καθοριστικός στη διαμόρφωση της εμπειρίας που θα πάρει μαζί του φεύγοντας ο επισκέπτης. Σε αυτήν την εμπειρία που θα ταξιδέψει μαζί του και θα απλωθεί στον παγκόσμιο χάρτη. Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, στον τουρισμό, παίζουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο, επωμίζονται μία σπουδαία αποστολή.

Οι τομείς της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα μας, έχουν ανάγκη από ενδυνάμωση. Μόνον έτσι θα μπορέσουν να ακολουθήσουν τις παγκόσμιες εξελίξεις του τομέα και να στηρίξουν τους ανθρώπους μας στο να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη διαρκή προσπάθεια για διαφοροποίηση της χώρας, ως διεθνούς τουριστικού προορισμού.

Προς αυτήν τη κατεύθυνση, το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ αναδεικνύεται, καθημερινά, σε έναν δυναμικό μοχλό υποστήριξης της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στον τουρισμό.

Με ενεργή συμμετοχή στον κοινωνικό διάλογο για θέματα σχεδιασμού προγραμμάτων σπουδών, και διασύνδεσης τους με την αγορά εργασίας. Με την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων, με συνεχή ανάλυση των αναγκών της αγοράς σε δεξιότητες και γνώση και διοργάνωση στοχευμένων προγραμμάτων που θα απαντούν σε αυτές τις ανάγκες.

Αλλά δεν μένουμε μόνο εκεί. Σε έναν τόσο εξωστρεφή κλάδο, που αλλάζει σχεδόν καθημερινά, οφείλουμε να επιζητούμε τεχνογνωσία και εξέλιξη, αν θέλουμε να είμαστε αποδοτικοί και αποτελεσματικοί. Για το λόγο αυτό, ο εκπαιδευτικός πυλώνας του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, το SETE Training, ασχολείται συστηματικά και ολοκληρωμένα με προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις ιεραρχικές βαθμίδες των επαγγελματιών του κλάδου και με θεματολογίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών της αγοράς.

Βασική φιλοσοφία των εκπαιδευτικών μας δράσεων, είναι να συμβάλλουν στην ανέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο και να τους προσφέρουν γνώσεις και δεξιότητες που θα κάνουν τη διαφορά, τόσο στην εργασιακή τους ζωή, όσο και στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Αγαπητοί φίλοι,

Το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως ο ιδιωτικός τομέας μπαίνει μπροστά εκπροσωπώντας τις αξίες εκείνες που πρέπει να αναδείξουν οι σύγχρονες τοπικές κοινωνίες. Η ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία, έχει καταφέρει να φωτίσει την έννοια της συνέργειας και του εθελοντισμού. Και ο τουρισμός βασίζεται στις αξίες αυτές. Ο τομέας μας αποτελείται από πολλούς κρίκους μιας αλυσίδας. Άνθρωποι, συστήματα, τοπικά προϊόντα, τοπικές κοινωνίες, όλα πρέπει να συνεργάζονται για να μπορέσουμε να προσφέρουμε την τέλεια εμπειρία. Και δουλεύοντας όλοι μαζί είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουμε περισσότερα, υποστηρίζοντας τελικά τις τοπικές κοινωνίες.

Αυτήν την κατεύθυνση έχει χαράξει και ο ΣΕΤΕ για την επίτευξη των στόχων του. Θεωρούμε ότι ο τουρισμός, είναι ο τομέας της ελληνικής οικονομίας που έβαλε πραγματικά πλάτη για να κρατηθεί η Ελλάδα στα πόδια της όλη τη διάρκεια της κρίσης και ο τομέας που θα δώσει την ώθηση στη χώρα μας για την επόμενη ημέρα. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να καλλιεργήσουμε τουριστική συνείδηση στις νέες γενιές. Να επικοινωνήσουμε ότι ο τομέας μας είναι η διέξοδος από την κρίση. Ο δρόμος που οι νέες γενιές μπορούν να πάρουν για να νιώθουν σίγουροι για το μέλλον τους. Να αποδείξουμε ότι ο τουρισμός, υποστηρίζει έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες και μια σειρά άλλων επαγγελμάτων και κλάδων που βασίζονται σε αυτόν.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τη διασύνδεση του τουρισμού με την αγροδιατροφή και τον πολιτισμό. Και εδώ υπάρχει μεγάλο περιθώριο. Ο πρωτογενής τομέας, η γαστρονομία, τα τοπικά προϊόντα  είναι ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα που ενισχύουν το προϊόν μας, το διαφοροποιούν, και τελικά η σύνθεση αυτή βοηθά στο χτίσιμο τουριστικής συνείδησης.

Αγαπητοί φίλοι,

Η παρουσία σας σήμερα εδώ, μας δίνει μεγάλη δύναμη για να συνεχίσουμε, όλοι μαζί, με σκληρή δουλειά, την προσπάθειά μας. Να καταφέρουμε να κατατάξουμε τη χώρα μας στις μεγαλύτερες τουριστικές δυνάμεις του κόσμου. Να κερδίσουμε το μέλλον που μας αξίζει. Ένα μέλλον δημιουργίας, φωτεινό και αισιόδοξο. Γι’αυτό και επιστρέφω στην Αθήνα με ένα πολύτιμο δώρο που εσείς μου κάνατε σήμερα. Το δώρο της βεβαιότητας ότι σε αυτήν τη χώρα υπάρχει πραγματική ελπίδα. Και η ελπίδα αυτή είστε εσείς. Όλες και όλοι που πιστεύουν στην Ελλάδα της δημιουργίας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, αλλά και στο Σχολείο τουρισμού On Tour”.

Το έργο στην δημόσια τουριστική εκπαίδευση
Η γενική γραμματέας Τουρισμού κα Ευρυδίκη Κουρνέτα παρουσίασε το έργο του Υπουργείου Τουρισμού για την συνολική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, που αποτελεί προτεραιότητα στην εθνική τουριστική πολιτική.

Αναφέρθηκε ειδικότερα:

  • Στην επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών της Αθήνας μετά από 7 χρόνια, που σε λίγες ημέρες θα υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές
  • Στην αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές – Στη Σχολή Ξεναγών, τις ΑΣΤΕ Κρήτης και Ρόδου, και στα 8 Δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού, και στην ενίσχυσή τους με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία με στόχο την υψηλού επιπέδου κατάρτιση
  • Στην ψηφιακή αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την ψηφιακή εποχή του τουρισμού και το νέο ψηφιακό οικοσύστημα που ολοκληρώνεται άμεσα.
  • Στην επικείμενη έναρξη των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης ανέργων, εποχιακά εργαζομένων και εμπειροτεχνών για την τριετία 2017-2019, σε συνέχεια της εξασφάλισης των απαιτούμενων πόρων.Τόνισε ότι η εφαρμογή της εθνικής τουριστικής πολιτικής την τελευταία τριετία έχει οδηγήσει στις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις τον ελληνικό τουρισμό και επισήμανε τις θετικές επαγγελματικές προοπτικές στον τουριστικό κλάδο.

Αναφέρθηκε επίσης στις βασικές κατευθύνσεις για το μέλλον της Δημόσιας Τουριστικής Εκπαίδευσης και το ρόλο της στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον που αφορούν:

  • Τον στρατηγικό σχεδιασμό και την ολοκληρωμένη πολιτική στον Τομέα της Τουριστικής Εκπαίδευσης. “Το επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή. Το ολοκληρώσαμε. Το εφαρμόζουμε” τόνισε.
  • Οι Συνέργειες, του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα. “Συνέργειες με τον κόσμο της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας, με τα στελέχη του τουριστικού κλάδου, τα Πανεπιστήμια της Διοίκησης Τουρισμού, τα επιμελητήρια, τους τουριστικούς φορείς, τον Ιδιωτικό Τομέα. Γενικότερα τους ανθρώπους της Εκπαίδευσης με στόχο την κατάρτιση νέων προγραμμάτων σπουδών και ευρύτερες δράσεις συνεργασίας” ανέφερε.
  • Η έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας. “Έχουμε καθιερώσει εξαιρετική συνεργασία με τις αρχές της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, τους τουριστικούς φορείς και την Κοινωνία των Πολιτών για τις προτεραιότητες και ευκαιρίες στην τουριστική ανάπτυξη. Αυτόν τον χαρακτήρα έχει η σημερινή παρουσία μας εδώ, στο συνέδριό σας”, επισήμανε η κα Κουρνέτα.

Το Υπουργείο Τουρισμού, τόνισε, ενθαρρύνει και στηρίζει κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που έχει στον επίκεντρο την τουριστική εκπαίδευση και την αναβάθμιση της ποιότητας στην ελληνική τουριστική βιομηχανία.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top