Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΤο μεταναστευτικό έφερε αυστηρούς ελέγχους των Ελλήνων επιβατών στα γερμανικά αεροδρόμια
Αερομεταφορές

Το μεταναστευτικό έφερε αυστηρούς ελέγχους των Ελλήνων επιβατών στα γερμανικά αεροδρόμια

Πολλοί Έλληνες επιβάτες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζονται ως επιβάτες τρίτων χωρών, καθώς ουσιαστικά δεν ισχύει για αυτούς η Συνθήκη Schengen. Το καθεστώς αυτό για τους Έλληνες επιβάτες θα ισχύει έως τις 11 Μαΐου 2018, καθώς στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων διαπιστώθηκαν 1.000 παράνομες είσοδοι στη Γερμανία από την Ελλάδα σε διάστημα 10 μηνών.

Έκτακτη σύσκεψη έχει συγκαλέσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, με σκοπό να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις σε σχέση με τον αποκλεισμό πτήσεων από την Ελλάδα -προς ή διαμέσου της Γερμανίας- από τον χώρο αφίξεων Schengen των γερμανικών αεροδρόμιων, όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η κίνηση αυτή έρχεται ύστερα από τη διαφορτική αντιμετώπιση που λαμβάνουν οι Έλληνες επιβάτες κατά την άφιξή τους στα αεροδρόμια της Γερμανίας και των ελέγχων που ακολουθούν, με συνέπεια να υπάρχουν πολύωρες καθυστερήσεις – κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ταλαιπωρία, πολύ περισσότερο στις πτήσεις με ανταποκρίσεις μέσω Γερμανίας.
 
Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει ειδοποιήσει από τις αρχές Οκτωβρίου την Ευρώπη για τους έκτακτους αυτούς ελέγχους, ειδικά για την Ελλάδα, για λόγους εσωτερικής ασφαλείας. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε διάβημα προς το Βερολίνο, κάτι για το οποίο δήλωσε άγνοια ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η Κομισιόν τόνισε πως όλα τα περιστατικά βρίσκονται υπό έρευνα. Το Γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε στην Deutsche Welle ότι στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων διαπιστώθηκαν 1.000 παράνομες είσοδοι στη χώρα από την Ελλάδα σε διάστημα 10 μηνών και για αυτόν το λόγο οι έλεγχοι πρέπει να είναι εξαιρετικά αυστηροί. Ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσιος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό όλων των υπολοίπων πτήσεων από χώρες της ΕΕ.

Σε ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού κ. Μιλτιάδης Κύρκος αναφέρει: “Ο χώρος Σένγκεν είναι από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με άμεσο αντίκτυπο στη καθημερινή ζωή των ευρωπαίων πολιτών. Για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν έχουν λάβει μέτρα και ανταλλάσσουν πληροφορίες για την καταπολέμηση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος, της τρομοκρατίας. Όπως έχει αποδειχθεί στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλα τα κράτη μέλη, κανένας από τους αυτουργούς δεν είχε εισέλθει κατευθείαν από την Ελλάδα, ώστε να δικαιολογείται η επαναφορά, ενώ τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν”.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

“Η Γερμανία ζήτησε την συνέχιση της επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων στα χερσαία σύνορα με την Αυστρία, αλλά και την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων  στα αεροδρόμια για τις πτήσεις από Ελλάδα.
Δεδομένου ότι ο χώρος Σένγκεν είναι από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με άμεσο αντίκτυπο στη καθημερινή ζωή των ευρωπαίων πολιτών αλλά και ότι για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν έχουν λάβει μέτρα και ανταλλάσσουν πληροφορίες για την καταπολέμηση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος, της τρομοκρατίας, κ.ά., ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. θεωρεί τεκμηριωμένο το αίτημα της Γερμανίας για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα αεροδρόμια μόνο για τις πτήσεις από την Ελλάδα, δεδομένου ότι όπως έχει αποδειχθεί στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλα τα κράτη μέλη, κανένας από τους αυτουργούς δε είχε εισέλθει κατευθείαν από την Ελλάδα
2. η Γερμανία έχει καταθέσει με βάση το άρθρο 27 του Κανονισμού 399/2016, τους λόγους της προτεινόμενης επαναφοράς, περιλαμβανομένων όλων των σχετικών στοιχείων με λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια
3. έχει διαπιστωθεί τυχόν τρωτότητα  στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν;”

FEDHATTA: Γιατί καταστρατηγείται η συνθήκη Σένγκεν;
“Άμεση λύση οφείλει να δοθεί στην πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζουν όσοι επιβάτες προσγειώνονται στα γερμανικά αεροδρόμια από την Ελλάδα, με ειδική έξοδο για τα αεροσκάφη αυτά και εξονυχιστικούς ελέγχους που παραπέμπουν σε άλλες εποχές”, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η FEDHATTA.

“Η ‘de facto’ κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν από τη Γερμανία καταστρατηγεί την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών, που αποτελεί τεράστια κατάκτηση. Εγείρει δε ζητήματα ισότιμης αντιμετώπισης των ταξιδιωτών μεταξύ των δύο χωρών.

Είναι αδιανόητο οι ταξιδιώτες που αναχωρούν από τη χώρα μας και κατευθύνονται σε μια άλλη, εντός Σένγκεν, να χρειάζεται να υποβάλλονται μέχρι και το Μάιο του 2018 σε διαδικασίες ελέγχου άλλων εποχών, με την αιτιολόγηση ότι τα επιπλέον μέτρα ελήφθησαν για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και ότι θα έχουν περιορισμένη διάρκεια.

Οι δύο χώρες σε συνεργασία με την Κομισιόν οφείλουν να επιλύσουν το ζήτημα με κατεύθυνση η οποία θα πρέπει να δικαιώνει το κεκτημένο της συνθήκης Σένγκεν”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024