Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Περιφέρεια

Η 'έξυπνη διαχείριση προορισμών' δίνει νέες προοπτικές στην τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου

Βίκυ Καραντζαβέλου - 22 Νοέμβριος 2017, 15:22

Τόσο η Πελοπόννησος όσο και η Δυτική Ελλάδα, αλλά και κάποιες άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, που η τουριστική τους ανάπτυξη δεν υπάγεται στους προορισμούς 'πρώτης ταχύτητας', μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους, εφόσον υιοθετήσουν το αναπτυξιακό πρότυπο 'ευφυής τουρισμός', δημιουργώντας έτσι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τον επιχειρηματικό κόσμο και τη δημόσια διοίκηση.


Με επιτυχία και με ενδιαφέροντα συμπεράσματα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας για τον τουρισμό, με θέμα “Έξυπνη Διαχείριση Τουριστικών Προορισμών” – “Τάσεις & Πολιτικές για την Πελοπόννησο”, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο Αστήρ Πάτρας από τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του 20ού Forum Ανάπτυξης Money Show.

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Δημήτρης Λαγός, ο σύμβουλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Δημήτρης Πολλάλης, ο επιχειρηματίας Γαστροτουρισμού “Αυθεντική Ελλάδα” κ. Δημήτρης Βασιλείου και ο καθηγητής και διευθυντής Κατεύθυνσης Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του ΤΕΙ Αθήνας κ. Δημήτρης Λαλούμης, ενώ την έναρξη και το κλείσιμο-συμπεράσματα της ημερίδας έκανε ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, καθηγητής Τουριστικού Μάνατζμεντ του Ε.Α. Πανεπιστημίου, κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, κα Άντυ Μαγνισαλή.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου, ενώ παράλληλα τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και απεύθυναν χαιρετισμό, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Καρπέτας, ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ κα Μαρία Αντύπα, η προϊσταμένη του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων & Επαγγελμάτων της Π.Υ.Τ. Δυτικής Ελλάδος κα Χαρά Αντωνάτου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας και ο πρώην περιφερειακός διευθυντής ΟΑΕΔ, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων του ΟΑΕΔ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ. ΟΑΕΔ κ. Ιωάννης Καρβέλης.

Επίσης, από την πλευρά των τουριστικών καταλυμάτων, σύντομες τοποθετήσεις απεύθυναν ο γενικός γραμματέας του Τ.Ο.Π. και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Άργους Μυκηνών κ. Πέτρος Κουτσόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας κ. Χρήστος Κανελλής και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχείου Αστήρ Πατρών, μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτρας κ. Ηλίας Μεντζελόπουλος.

Κοινή πεποίθηση όλων των εισηγητών ήταν ότι, τόσο η Πελοπόννησος όσο και η Δυτική Ελλάδα αλλά και κάποιες άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, που η τουριστική τους ανάπτυξη δεν υπάγεται στους προορισμούς “πρώτης ταχύτητας”, μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους, εφόσον υιοθετήσουν το αναπτυξιακό πρότυπο “ευφυής τουρισμός”, δημιουργώντας έτσι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τον επιχειρηματικό κόσμο και τη δημόσια διοίκηση. Αναμφίβολα ο “ευφυής τουρισμός” βασίζεται στην ανάπτυξη ενός πολυθεματικού, ποιοτικά διαφοροποιημένου τουρισμού, οικονομικά αποδοτικότερου, έχει ως διαρκή στόχο την παράλληλη αξιοποίηση των φυσικών και ανθρωπογενών τουριστικών πόρων, λειτουργεί ως αντίδοτο στον μονοθεματικό και χαμηλής οικονομικής απόδοσης μαζικό τουρισμό και απευθύνεται σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις.

Η “ευφυής διαχείριση”, στοχεύει στην άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού, στην αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης μέσω της προώθησης ξενοδοχειακών καταλυμάτων υψηλότερων ποιοτικών υπηρεσιών και υποδομών, στην αξιοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου, στην ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και στην προώθηση των χωρικών συνεργειών που δημιουργούν εξωτερικές οικονομίες στον κλάδο ή σε διασυνδεδεμένους κλάδους και τομείς, δημιουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο σημαντικές ευκαιρίες προσέλκυσης επενδυτών και πέραν των παραδοσιακών τουριστικών επενδύσεων, λαμβάνοντας υπόψη πάντα τις φυσικές, πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Μέχρις ότου όμως, ωριμάσουν οι συνθήκες για την ανάπτυξη ενός προτύπου ‘ευφυούς τουρισμού‘”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του Τ.Ο.Π., “θα πρέπει σε άμεσο χρόνο, το Υπουργείο Τουρισμού, αλλά και όλα τα συναρμόδια υπουργεία, σε συνεργασία πάντα με τις περιφέρειες, τους δήμους και τους τοπικούς φορείς, να δώσουν προτεραιότητα στην ισόρροπη ανάπτυξη της μειονεκτούσας τουριστικά χώρας, ενισχύοντας τις ενεργητικές πολιτικές προώθησης και προβολής του τουριστικού προϊόντος, γεωγραφικών ενοτήτων, όπως είναι η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα, οι οποίες λόγω έλλειψης των κατάλληλων πολιτικών δε βοηθήθηκαν να αναπτυχθούν όσο τους αναλογεί, παρ‘ότι διαθέτουν σημαντικούς τουριστικούς πόρους”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top