Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
ΣΕΤΚΕ

Έλ. Κουντουρά: 'Oι ΜμΕ τουριστικών καταλυμάτων αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού'

Τατιάνα Ρόκου - 27 Νοέμβριος 2017, 11:09

Ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο 2ο Ανοικτό Συνέδριο της ΣΕΤΚΕ στα δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΕΠΑΝΕΚ συνολικού προϋπολογισμού ενίσχυσης 230 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των ΜμΕ τουρισμού, αλλά και την ενίσχυση της ίδρυσης νέων εταιρειών, όπου περιλαμβάνονται τα τουριστικά καταλύματα.


Τις υλοποιούμενες πολιτικές και δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας  των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων και τις νέες ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξής τους  στην ελληνική και διεθνή αγορά, παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στο 2ο Ανοικτό Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, ΣΕΤΚΕ.

Η εθνική περιφερειακή τουριστική πολιτική που εφαρμόζεται από το 2015 έχει ως στόχο την καθιέρωση της Ελλάδας ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό που μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες 365 ημέρες το χρόνο.  

“Oι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού. Βρίσκονται στην ‘καρδιά’ της ελληνικής ζεστής φιλοξενίας, για την οποία η χώρα μας ξεχωρίζει και αναγνωρίζεται διεθνώς. Η άμεση σχέση, η προσωπική επαφή που αναπτύσσεται με τους επισκέπτες, που αισθάνονται σα να βρίσκονται στο σπίτι τους, είναι βασικό στοιχείο της συνολικής ταξιδιωτικής εμπειρίας τους στην Ελλάδα. Αυτός ο ξεχωριστός και διακριτός τους χαρακτήρας στη φιλοξενία και τη διαμονή, είναι που επιδιώκουμε να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.Τόνισε ότι η διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, με στόχο να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, νέες πηγές εσόδων και νέες θέσεις εργασίας και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους, και να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες.

“Οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων μπορούν να υποστηρίξουν πολύ δυναμικά το στόχο να ενταχθούν τα ελληνικά προϊόντα σε όλη την τουριστική αλυσίδα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός εξήρε την πρωτοβουλία της ΣΕΤΚΕ για το “Καλάθι Πρωινού” με τοπικά προϊόντα που προσφέρονται στους επισκέπτες των τουριστικών καταλυμάτων στις δεκατρείς περιφέρειες τη χώρας. Τόνισε ότι το Υπουργείο Τουρισμού στηρίζει τη θεσμοθέτηση και την προώθηση της καινοτόμου αυτής υπηρεσίας και κάθε δράσης που εμπλουτίζει το προσφερόμενο προϊόν στη διαμονή και τη φιλοξενία.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο “Καλάθι Πρωινού Νοτίου Αιγαίου”, που παρουσιάστηκε από την ΣΕΤΚΕ με τη συνεργασία και υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που έχει ανακηρυχθεί Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 και τόνισε τη σημαντική συμβολή του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου για την τουριστική ανάπτυξη και την προώθηση του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο.     

Όσον αφορά στα αιτήματα και τις προτάσεις του κλάδου των τουριστικών καταλυμάτων, που εμπίπτουν στη συναρμοδιότητα με άλλα υπουργεία και φορείς, επισήμανε ότι υπάρχει διαρκής και εξαιρετική συνεργασία με τη ΣΕΤΚΕ και με τον πρόεδρο κ. Παναγιώτη Τοκούζη και επίκειται η διευθέτησή τους με νομοθετικές διατάξεις και υπουργικές αποφάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας παρουσίασε τις νέες ευκαιρίες για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο. Αναφέρθηκε στα δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΕΠΑΝΕΚ συνολικού προϋπολογισμού ενίσχυσης 230 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και την ενίσχυση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων όπου περιλαμβάνονται τα τουριστικά καταλύματα.   

Επισήμανε ότι ο κλάδος μπορεί να στηριχθεί και με άλλα αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα διακρατικής συνεργασίας Interreg όπου συμμετέχει για πρώτη φορά ως εταίρος το Υπουργείο Τουρισμού, και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικές δράσεις. Αναφέρθηκε επίσης στους πόρους που έχουν εξασφαλιστεί για την προώθηση του θεματικού τουρισμού και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων σε θεματικές τουριστικές υποδομές σε όλη την Ελλάδα που ενισχύουν την τοπική επιχειρηματικότητα.Ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ απένειμε στην υπουργό τιμητική πλακέτα για την στήριξή της στη Συνομοσπονδία και στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και για την υποστήριξη της στη δράση για το “Καλάθι Πρωινού”.

Μ. Κόνσολας: “Η υπερφορολόγηση διαλύει τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων”
Την πεποίθηση ότι οι μικρές και μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων μπορούν να μετατραπούν σε υπεραξία για τον τουρισμό μας, εξέφρασε ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στο 2ο Ανοιχτό Συνέδριο της ΣΕΤΚΕ.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι το πρόβλημα της υπερφορολόγησης με τις επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί στα δυόμιση τελευταία χρόνια, έχει αρνητικές συνέπειες για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5% στο 13%, στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τον ΕΝΦΙΑ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Ο κ. Κόνσολας έκανε ειδικές αναφορές στο φορολογικό πλαίσιο, που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ανταγωνίστριες μας στον τουρισμό.“Σε σχέση με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Γαλλία και η Πορτογαλία, ο ΦΠΑ στην Ελλάδα στις υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα υψηλός. Έχουμε ΦΠΑ στη διαμονή στο 13% ενώ Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία έχουν 10%, η Κύπρος 9% και η Πορτογαλία 6%. Έχουμε ΦΠΑ στην εστίαση στο 24%, ενώ η Πορτογαλία έχει 13%, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία 10% και η Κύπρος 9%. Έχουμε ΦΠΑ στις μεταφορές 24% τη στιγμή που η Κύπρος έχει 19%, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία έχουν 10% και η Πορτογαλία 8%. Και δε μιλάμε για τις άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο.

Η βασική αιτία των μειωμένων εσόδων από τον τουρισμό μας σε σχέση με τον αριθμό των επισκεπτών, είναι η υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος που οδηγεί σε μείωση της ανταγωνιστικότητάς μας”, τόνισε ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε τέσσερα άμεσα μέτρα μείωσης των φόρων που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως:

  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια και αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια μαζί με απαλλαγή των δαπανών για ανακατασκευή, συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.
  • Η Κατάργηση του φόρου διανυκτέρευσης.
  • Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός διετίας.
  • Η μείωση  του αρχικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα με εισόδημα έως 10.000 ευρώ στο 9% αντί του 22% που είναι σήμερα.

Αναφερόμενος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο κ. Κόνσολας τόνισε: “Σε μια ελεύθερη οικονομία η άσκηση οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι θεμιτή και δεν υπόκειται σε απαγορεύσεις. Πρέπει, όμως, να υπάρχουν κανόνες και πρέπει οι κανόνες αυτοί να εφαρμόζονται. Δεν μπορεί να υπάρχει απώλεια δημοσίων εσόδων και φοροδιαφυγή και να πλήττονται τα νόμιμα τουριστικά καταλύματα. Ο νόμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ατελής και αναποτελεσματικός. Πολλές από τις προϋποθέσεις για την ένταξη κατοικιών στο Μητρώο Βραχυχρόνιων Μισθώσεων είναι ανεφάρμοστες, ενώ δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά ούτε και ελεγκτικός μηχανισμός”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top