Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Πολιτιστικός τουρισμός

Ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού από τα Υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού

Τατιάνα Ρόκου - 04 Δεκέμβριος 2017, 09:34

Η προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού εντάσσεται στο διαφημιστικό πρόγραμμα του ΕΟΤ για το 2018 στο εξωτερικό, και οι εκδηλώσεις των κέντρων πολιτισμού θα προβληθούν με στοχευμένες ενέργειες στις διεθνείς αγορές.


Την εφαρμογή του σχεδιασμού για τον πολιτιστικό τουρισμό, που πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στην ημερίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη προώθηση όλων των θεμάτων συναρμοδιότητας και την προβολή των κοινών δράσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού.

Παρουσίασε ενδεικτικά τις δράσεις συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού που το Υπουργείο Τουρισμού μέσω του εθνικού φορέα προβολής και προώθησης ΕΟΤ έχει δρομολογήσει και πραγματοποιούνται για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα:

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού και με τη συνεργασία και χορηγία του ΕΟΤ, ξεκίνησε ο υπερτιτλισμός στην αγγλική γλώσσα των παραστάσεων στο Εθνικό Θέατρο και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Οι ξένοι τουρίστες απέκτησαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό σύγχρονο πολιτισμό, και να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις από Παρασκευή έως Κυριακή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού εντάσσεται στο διαφημιστικό πρόγραμμα του ΕΟΤ για το 2018 στο εξωτερικό, και οι εκδηλώσεις των κέντρων πολιτισμού θα προβληθούν με στοχευμένες ενέργειες στις διεθνείς αγορές.

Το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συνέδραμε, ώστε τα προγράμματα των παραστάσεων να παρουσιαστούν έγκαιρα για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, και κατ’επέκταση να ξεκινήσει άμεσα η προπώληση εισιτηρίων για το 2018 που ενισχύει την προσέλκυση ξένων επισκεπτών.

Το Υπουργείο Τουρισμού συνεργάστηκε και στήριξε την επιτυχημένη δράση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών- Αττικής & Αργοσαρωνικού, “Οι Πέτρες Μιλούν”, που έδωσε την ευκαιρία στους τουρίστες να απολαύσουν υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις κλασικών κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε τρεις γλώσσες, και σχεδιάζει την περαιτέρω υποστήριξη και επέκταση του προγράμματος και σε άλλους προορισμούς.

Το Υπουργείο Τουρισμού ενίσχυσε τη συνεργασία του με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού όπως επίσης και με τον ΟΟΣΑ και στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται η παράδοση και ο ελληνικός πολιτισμός. Η Ελλάδα ανέλαβε τη διοργάνωση διεθνών δράσεων του ΠΟΤ για τον Δρόμο του Μεταξιού (την ημερίδα στη Αλεξανδρούπολη για το Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού τον Απρίλιο του 2017 και το διεθνές φόρουμ για τον Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού, στη Θεσσαλονίκη το 2018).

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας σε συνδυασμό με την πλούσια φύση, τον εναλλακτικό τουρισμό και την ανάπτυξη όλων των θεματικών μορφών τουρισμού που αποτελούν στρατηγική επιλογή στην υλοποιούμενη εθνική περιφερειακή πολιτική, συνθέτουν ολοκληρωμένα τουριστικά προϊόντα με επίκεντρο την εμπειρία και καθιστούν την Ελλάδα παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό για βιωματικά ταξίδια όλο το χρόνο.

“Όσοι επισκέπτονται τη χώρα μας με στόχο να δουν από κοντά τις ομορφιές της, θα δοκιμάσουν επίσης μοναδικές ελληνικές γεύσεις, παραδοσιακές συνταγές και γνήσια προϊόντα, θα ακούσουν την ελληνική μουσική, θα χορέψουν στις τοπικές εκδηλώσεις και γιορτές, θα γευτούν την απαράμιλλη ζεστή ελληνική φιλοξενία, και κάθε στιγμή του ταξιδιού τους θα είναι μία εμπειρία γεμάτη από πολιτισμό, γεμάτη από Ελλάδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κουντουρά.

Γ. Ρέτσος: “Χρειάζεται ένα αποφασιστικό σχέδιο για την ουσιαστική διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό”
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης A. Ρέτσος, κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του στη συνάντηση εργασίας, επισήμανε την ανάγκη υλοποίησης ενός αποφασιστικού σχεδίου, το οποίο θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ουσιαστική διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι “χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, πρωτοβουλίες που αφορούν τους πάντες”.
Αυτό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων σημαίνει:

  • προσαρμογή του δημοσίου στις νέες ανάγκες που θα γεννηθούν,
  • συνέργειες και συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα,
  • προσαρμογή και του ιδιωτικού τομέα στις νέες απαιτήσεις που θα προκύψουν,
  • φορολογικές προβλέψεις από πλευράς του κράτους αλλά και διευκολύνσεις, όπως νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε νέες επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν,
  • νέα διευρυμένα ωράρια στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους,
  • σύγχρονοι τρόποι φύλαξης τους,
  • πωλητήρια με μεγάλη γκάμα προϊόντων,
  • αναψυκτήρια που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες εστίασης.

Στο πάνελ της συζήτησης κατέθεσαν τις απόψεις τους για το θέμα ο πρόεδρος του “Διαζώματος”, κ. Σταύρος Μπένος, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας ερευνητικών προγραμμάτων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), κ. Χριστόδουλος Ρίγγας και η επιστημονική υπεύθυνη Έργων της εταιρείας PostScriptum, κα Αλεξάνδρα Νικηφορίδου.
 
Ο κ. Μπένος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία που κυριαρχεί σήμερα σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης των μνημείων της χώρας και να ανοίξουν στην κοινωνία και την οικονομία. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις 4 προϋποθέσεις βιώσιμης διαχείρισης των μνημείων, οι οποίοι αφορούν στις υποδομές, στο μάρκετινγκ, στη σύνδεση με την επιχειρηματικότητα και στη διακυβέρνηση. Ειδική αναφορά έκανε στο Καινοτόμο Πρόγραμμα που θα υλοποιήσει το «Διάζωμα» για τις Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου.
 
Ο κ. Ρίγγας, μεταξύ άλλων, ανέλυσε τα οφέλη που έχουν προκύψει από τη λειτουργία του δικτύου των 9 μουσείων του ΠΙΟΠ. Μέχρι το 2016, όπως τόνισε, είχαν επισκεφθεί τα μουσεία 1,5 εκατ. επισκέπτες, ενώ μόνο για φέτος ο αριθμός των επισκεπτών θα ξεπεράσει τις 350.000. Με βάση στοιχεία μελέτης για τα οφέλη που έχουν προκύψει από τη λειτουργία των μουσείων υπολογίσθηκε, βάσει της αισιόδοξης εκτίμησης, ότι η συνολική θετική επίδραση στην τοπική κοινωνία έφθασε σε 11,3 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ ανήλθε σε 23 εκατ. ευρώ.
 
Από την πλευρά της, η κα Νικηφορίδου υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας με στόχο την ενδυνάμωση της επικοινωνίας του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του πλαισίου διαχείρισης και εκκαθάρισης των πνευματικών δικαιωμάτων και του πλαισίου διαχείρισης των συγχρηματοδοτούμενων έργων.Στη φωτογραφία, η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσο, τον επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών “ΔΙΑΖΩΜΑ” κ. Σταύρο Μπένο και τον γενικό διευθυντή του ΣΕΤΕ κ. Γιώργο Αμβράζη.
 

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top