Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Sharing economy

Το Παρίσι λαμβάνει μέτρα εναντίον παράνομων κατοικιών της Airbnb

Θοδωρής Κουμέλης - 13 Δεκέμβριος 2017, 11:47

Σήμερα υπάρχουν 65.000 κατοικίες της Airbnb στο Παρίσι, αλλά μόλις 11.000 έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP. Οι αρχές του Παρισιού έχουν εντοπίσει περίπου 1.000 καταχωρίσεις της Airbnb που παραβιάζουν τους τοπικούς κανονισμούς.


Από την 1η Δεκεμβρίου 2017, όλοι όσοι επιθυμούν να ενοικιάσουν το διαμέρισμά τους μέσω της γνωστής πλατφόρμας θα πρέπει να το καταχωρήσουν. Με αυτόν τον τρόπο, οι αρχές θα μπορούν πιο εύκολα να εντοπίσουν τα συγκεκριμένα διαμερίσματα και να διαπιστώσουν αν αυτά συμμορφώνονται με τους υπάρχοντες κανονισμούς.

Ειδικότερα, δεν μπορούν για παράδειγμα να ενοικιάσουν ένα διαμέρισμα για περισσότερες από 120 ημέρες το χρόνο. Πολλοί ενοικιαστές δεν μπορούν επίσης να συμπεριλάβουν στη λίστα της Airbnb το διαμέρισμά που μένουν, εάν ο ιδιοκτήτης δεν το δέχεται.

Τώρα, οι οικοδεσπότες πρέπει να φέρουν έναν συγκεκριμένο αριθμό εγγραφής στη λίστα της Airbnb. Σήμερα υπάρχουν 65.000 κατοικίες της Airbnb στο Παρίσι, αλλά μόλις 11.000 έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP. Οι αρχές του Παρισιού έχουν εντοπίσει περίπου 1.000 καταχωρίσεις της Airbnb που παραβιάζουν τους τοπικούς κανονισμούς, συν άλλες 100 (και περισσότερες) σε άλλες τέσσερις ανάλογες πλατφόρμες, ανταγωνιστικές της Airbnb. Οι ιδιοκτήτες που δεν εγγράφονται ή χάνουν την προθεσμίς εγγραφής μπορούν να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ.

Έτσι φαίνεται ότι κύριος στόχος του Παρισιού είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες. Ενώ η Airbnb είναι το μεγαλύτερο ζήτημα, οι αρχές του Παρισιού έστειλε επιστολή σε πολλές αντίστοιχες εταιρείες, όπως οι HomeAway, Paris Attitude, Sejourning και Windu, αλλά φυσικά και στην Airbnb. Στην επιστολή απαιτείται να αφαιρέσουν κατοικίες από τις λίστες τους, των οποίων οι ιδιοκτήτες αψηφούν τις νέες απαιτήσεις εγγραφής που ζητούνται από την πολιτεία. Εάν δεν το κάνουν, η πόλη θα απαντήσει στα δικαστήρια.

Η εταιρεία έχει δεσμευθεί ήδη με υποσχέσεις, λέγοντας ότι θα περιορίσει αυτόματα τις μισθώσεις μόνο σε 120 ημέρες το χρόνο. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους ανθρώπους από το να καταχωρούν το διαμέρισμά τους σε πολλαπλούς αντίστοιχους ιστότοπους. Για μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας όπως η Airbnb, δε φαίνεται δύσκολο να ζητηθεί ένας μοναδικός αριθμός καταχώρησης ως ένα υποχρεωτικό πεδίο στη συμπλήρωση στοιχείων. Αλλά πολλοί οικοδεσπότες δεν έχουν καν εγγραφεί. Έτσι, η εταιρεία φαίνεται να κερδίζει απλώς χρόνο πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Όπως και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις, έτσι και το Παρίσι ανησυχεί για την έλλειψη κατοικιών και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στις τιμές των ακινήτων,΄ενώ οι ξενοδόχοι βλέπουν την Airbnb ως αθέμιτο ανταγωνισμό.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top