Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗ Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι οι νικητές του ταξιδιωτικού έτους 2017
Τάσεις

Η Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι οι νικητές του ταξιδιωτικού έτους 2017

Έπειτα από την περσινή διψήφια αύξηση στον τζίρο των τουριστικών γραφείων της Ελλάδας, αυτή η τάση συνεχίστηκε και κατά το τουριστικό έτος 2016/17 με μια ακόμη αύξηση ύψους 30%.

Η Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι οι σαφείς νικητές του ταξιδιωτικού έτους 2017“, δήλωσε ο Norbert Fiebig, πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Ταξιδιών (DRV), στο ετήσιο συνέδριο της DRV στο Εμιράτο Ras Al Khaimah. Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας GfK, οι δύο χώρες αύξησαν σημαντικά τον τζίρο τους μέσα στο τρέχον έτος.

Έπειτα από την περσινή διψήφια αύξηση στον τζίρο των τουριστικών γραφείων της Ελλάδας, αυτή η τάση συνεχίστηκε και κατά το τουριστικό έτος 2016/17 με μια ακόμη αύξηση ύψους 30%. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα έγινε η δεύτερη ισχυρότερη περιοχή διακοπών μετά τις Βαλεαρίδες Νήσους το καλοκαίρι του 2017. Μια ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του τζίρου καταγράφηκε στην Αίγυπτο. Η τελευταία σημειώνει μικρότερους αριθμούς επισκεπτών σε σχέση με αυτούς της Ελλάδας, όμως καταγράφει σημαντική αύξηση του τζίρου κατά 55% μετά την πτώση των κρατήσεων που είχε σημειωθεί κατά το προηγούμενο έτος. Εκτός από αυτούς τους πρωταθλητές τζίρου, σημειώθηκε επίσης αξιοσημείωτη ανάπτυξη, σύμφωνα με την ανάλυση της GfK, στο Μαρόκο, την Τυνησία, την Βουλγαρία, την Κροατία και την Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια του τουριστικού έτους 2016/17 η Ισπανία παραμένει ο πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών των Γερμανών για εκδρομές με ταξιδιωτικούς πράκτορες, πάντα σε θέματα τζίρου και όγκου επισκεπτών. Από το 2016 η Ισπανία παρουσίαζε ιδιαίτερα ισχυρή ανάπτυξη, και αυτό το υψηλό επίπεδο διατηρήθηκε σχεδόν όλο το 2017, με διαφορετικά στοιχεία ωστόσο στην εκάστοτε περιοχή.

Οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης επιτεύχθηκαν στις Κανάριες Νήσους και την ισπανική ενδοχώρα, ενώ οι Βαλεαρίδες Νήσοι σημείωσαν αρνητικά αποτελέσματα σε θέματα τζίρου. Αν και η Μαγιόρκα ήταν κάτι περισσότερο από γεμάτη με τουρίστες φέτος, οι αριθμοί της GfK δείχνουν σαφή μείωση του τζίρου. Λόγω των υψηλότερων τιμών των ξενοδοχείων και του ακραίου υπερπληθυσμού, οι πελάτες αποφάσισαν να στραφούν μερικώς προς άλλους προορισμούς και να κάνουν κρατήσεις κυρίως μέσω ταξιδιωτικών πρακτόρων. Σύμφωνα με την GfK, οι πτώσεις στις Βαλεαρίδες Νήσους οφείλονται κυρίως στην πτώση των κρατήσεων από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, καθώς οι online κρατήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι ρυθμοί ανάπτυξης που ανέφεραν τα τουριστικά συμβούλια στη Μαγιόρκα συνολικά, δείχνουν ότι η ανάπτυξη αυτού του προορισμού προέρχεται από την ατομικά οργανωμένη ταξιδιωτική αγορά.

Σημαντικές μειώσεις ιδίως για τις ΗΠΑ και την Τουρκία
Όσον αφορά τα ταξίδια μακρινών αποστάσεων, οι ΗΠΑ είχαν σημαντικές απώλειες από τους γερμανούς παραθεριστές, με μείωση του τζίρου να φτάνει διψήφιο αριθμό (-17%) τόσο για τη θερινή περίοδο του 2017 όσο και για την συνολική τουριστική χρονιά. Η μεταβολή αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά πιθανώς επίσης επηρεάζεται και από την εκλογή του Trump. Οι μειώσεις για τις εκδρομές στις ΗΠΑ δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από την αύξηση των πωλήσεων για Καναδά (διψήφια ποσοστά), η οποία κατάφερε να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες με πολλές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου έτους. Παρά την περαιτέρω μείωση του τζίρου μετά το 2016, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η δημοφιλέστερη χώρα για ταξίδια μακρινών αποστάσεων απο άποψη τζίρου και όγκου επισκεπτών.

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε πέρυσι από την Τουρκία. Παρά την ισχυρή αλλαγή της τελευταίας στιγμής το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, που μετέτρεψε την Τουρκία, λόγω της καλής διαθεσιμότητας και της πολύ καλής αναλογίας τιμής / απόδοσης, προσωρινά στον πιο επισκέψιμο προορισμό (πηγή: Trevotrend), ο αριθμός των επισκεπτών σχεδόν μειώθηκε κατά το ήμισυ σύμφωνα με τους εισερχόμενους αριθμούς της χώρας σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από δύο χρόνια. Αν και ο τζίρος των κρατήσεων μειώθηκε και πάλι μέσα στο 2017, η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μία από τις πρώτες θέσεις για επίσκεψη των Γερμανών παραθεριστών, μετά τις Καναρίες Νήσους, τις Βαλεαρίδες Νήσους και την Ελλάδα.

Προκρατήσεις για τη χειμερινή περίοδο 2017/18
Οι πρώτες ενδείξεις και τάσεις για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο δείχνουν ότι τα Κανάρια Νησιά αποτελούν τον σημαντικότερο προορισμό για το χειμώνα. Τα ισπανικά νησιά υπάρχει πιθανότητα να ξεπεράσουν το πολύ υψηλό επίπεδο του τζίρου του προηγούμενου έτους για ακόμη μία φορά. Μία συνεχιζόμενη πολύ καλή ανάπτυξη με δηψήφια ποσοστά σημειώνεται από την Αίγυπτο, τον δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για το χειμώνα, με βάση την τρέχουσα κατάσταση των κρατήσεων. Η Ταϊλάνδη και οι Μαλδίβες ακολουθούν στις θέσεις 3 και 4, και οι δύο με διψήφια ποσοτά. Οι χειμερινοί προορισμοί με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, σημειώνοντας τζίρο συν 23% είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024