Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΠρόγραμμα επιδοτήσεων για ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά
Ακτοπλοΐα

Πρόγραμμα επιδοτήσεων για ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά

Το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους και σε πρώτη φάση θα αφορά μόνον στα Δωδεκάνησα και το ανατολικό Αιγαίο. Η εξάμηνη φετινή υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να κοστίσει περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Πρόγραμμα επιδοματικής βοήθειας για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις και τις εμπορικές μεταφορές από και προς τα νησιά προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Κάλυμνο, με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και σε πρώτη φάση θα αφορά μόνον τα Δωδεκάνησα και το ανατολικό Αιγαίο. Ο πρωθυπουργός ωστόσο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην επέκταση των επιδοτήσεων σε όλα τα νησιά της χώρας από το 2019. Η εξάμηνη φετινή υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να κοστίσει περίπου 50 εκατ. ευρώ, όμως η γεωγραφική και χρονική διεύρυνση από το 2019 αναμένεται να υπερδιπλασιάσει το κόστος, είπε ο πρωθυπουργός.

“Το ποιο κρίσιμο θέμα για τα νησιά μας είναι μια συνολική και συνεκτική πολιτική αντιμετώπισης της νησιωτικότητας μέσα από τη θέσπιση του μεταφορικού ισοδυνάμου. Και θέλω πράγματι να πω ότι εδώ πρόκειται για ένα έλλειμμα διαχρονικό. Η νησιωτικότητα ως όρος, πέρα του ότι αναγνωρίζεται βεβαίως θεσμικά και από το ίδιο το σύνταγμα της ΕΕ, δυστυχώς από το 1981 και μετά, που μπήκαμε στην τότε ΕΟΚ και μετά στην ΕΕ, δεν υπήρξε μια ουσιαστική διεκδίκηση ούτως ώστε να υπάρχει μια διακριτή πολιτική για τους νησιώτες μας και για την πραγματική, την πρακτική αδυναμία που έχει να κάνει με το κόστος μετακίνησης προσώπων και προϊόντων. Διότι, πράγματι, αν κάποιος απέχει την ίδια απόσταση από το κέντρο αλλά βρίσκεται στην ενδοχώρα, μπορεί πολύ πιο γρήγορα και πολύ φθηνότερα να μετακινηθεί σε αυτή και ο ίδιος ως πρόσωπο αλλά και τα προϊόντα σε αναντιστοιχία με τους κατοίκους, τους πολίτες των νησιών μας”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

“Φιλοδοξούμε, λοιπόν, να κάνουμε πράξη ένα αίτημα διεκδίκησης δεκαετιών για τους νησιώτες μας. Όχι επειδή βρεθήκαμε στην ανάγκη να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα, που από την αρχή γνωρίζαμε τις δυσκολίες του. Μέσα στις οποίες δυσκολίες εντάσσεται και η εξίσωση σε όλη τη χώρα του ΦΠΑ. Αλλά και γιατί κατά την εκτίμησή μου, αν σήμερα μας έβαζαν να διαλέξουμε από την αρχή τι θα προτιμάγατε: διαφορετικό ΦΠΑ ή μεταφορικό ισοδύναμο; Η δική μου η άποψη είναι μεταφορικό ισοδύναμο. Και σας το λέω αυτό, διότι εδώ πρέπει να κτυπήσουμε ένα πρόβλημα στη ρίζα του. Και το πρόβλημα που προκύπτει από την απόσταση είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και θα πρέπει να το λύσουμε ριζικά αλλάζοντας το καθεστώς της σύνδεσης των νησιών μας με το κέντρο και τα άλλα νησιά.

Η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, τα μέσα του Φλεβάρη θα είναι έτοιμη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

Θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των μονίμων κατοίκων και επιδότηση του επιπλέον κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς των προϊόντων (από και προς τα νησιά) αλλά και των καυσίμων, για τα οποία έχει ήδη γίνει επαφή με τα ΕΛΠΕ και ετοιμάζεται ξεχωριστή πρόταση. Ήδη, έχουμε κινηθεί για να δεσμεύσουμε, σε πρώτη φάση μέσα στο 2018, μέσα από το ΠΔΕ – το Πρόγραμμα Επενδύσεων – ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ καθώς η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει περίπου στα μέσα του χρόνου και άρα το 2019 θα είναι διπλάσιο και πολλαπλάσιο, καθώς, στόχος μας είναι το μέτρο αυτό να μην αφορά μόνο τη Δωδεκάνησο ή τα νησιά του Αν. Αιγαίου, αλλά από το ’19 και μετά να αφορά κάθε πολίτη μας που ζει σε νησιά. Κάθε νησιώτη, κάθε νησιώτισσα.

Τα αρμόδια υπουργεία, λοιπόν, θα προχωρήσουν, άμεσα, στην εκπόνηση της αντίστοιχης νομοθετικής παρέμβασης. Ταυτόχρονα όμως – και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία – είναι μια πρωτοβουλία, που έχει ήδη διατυπωθεί και έχουμε κερδίσει τη συναίνεση και των εταίρων μας – δεν αναφέρομαι μόνο στους θεσμούς- αναφέρομαι στους εταίρους, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς ένα κρίσιμο θέμα είναι η αποδοχή του και από τη λεγόμενη Επιτροπή Ανταγωνισμού, πράγμα για το οποίο έχει γίνει πολύ σοβαρή διεργασία, πολιτική και τεχνοκρατική – επιτρέψτε μου – διεργασία. Και είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, επιτέλους, ώστε να θεσπίσουμε ένα κρίσιμο μέτρο για τα νησιά μας. Το μεταφορικό ισοδύναμο”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024