Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Τάσεις

UWNTO: Το 2017 ήταν το καλύτερο τουριστικό έτος της τελευταίας επταετίας

Θοδωρής Κουμέλης - 15 Ιανουάριος 2018, 16:11

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 7% το 2017, φθάνοντας συνολικά τα 1,32 εκατομμύρια, σύμφωνα με το τελευταίο Βαρόμετρο του UNWTO. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη έφθασαν τα 671 εκατ. το 2017. Η ανάπτυξη οφείλεται στα εξαιρετικά αποτελέσματα στη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη (+13%).


Με βάση τα στοιχεία που αναφέρουν οι προορισμοί σε όλο τον κόσμο, εκτιμάται ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις (διανυκτερεύσεις) παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 7% μέσα στο 2017. Το ποσοστό αυτό είναι πάνω από τη σταθερή και σταθερή τάση αύξησης του 4% -ή και λίγο μεγαλύτερη- από το 2010 και αντιπροσωπεύει τα καλύτερα αποτελέσματα εδώ και επτά χρόνια.

Η Ευρώπη, με επικεφαλής τους προορισμούς της Μεσογείου, σημείωσε εξαιρετικά αποτελέσματα για μια τόσο μεγάλη και “ώριμη” τουριστικά περιοχή, με 8% περισσότερες διεθνείς αφίξεις από ό,τι το 2016. Η Αφρική επανήλθε μετά την πτώση του 2016, με αύξηση της τάξης του 8%. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψε αύξηση 6%, η Μέση Ανατολή 5% και η Αμερική 3%.

Το 2017 χαρακτηρίστηκε από σταθερή ανάπτυξη σε πολλούς προορισμούς και από σταθερή ανάκαμψη σε όσους υπέστησαν μειώσεις κατά τα προηγούμενα χρόνια. Τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν εν μέρει από την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τη σημαντική ζήτηση εξερχόμενου τουρισμού από πολλές παραδοσιακές και αναδυόμενες αγορές, ιδίως από την ανάκαμψη των τουριστικών δαπανών από τη Βραζιλία και τη Ρωσία μετά από μερικά χρόνια πτώσης.

Η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί το 2018
Η σημερινή ισχυρή δυναμική αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018, αλλά με πιο βιώσιμους ρυθμούς μετά από οκτώ χρόνια σταθερής αύξησης, μετά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, τις οικονομικές προοπτικές και τη μελέτη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του UNWTO, ο Οργανισμός προβλέπει ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις παγκοσμίως θα αυξηθούν σε ποσοστό 4-5% το 2018. Αυτό το ποσοστό είναι κάπως υψηλότερο από την πρόβλεψη για μέση αύξηση ύψους 3,8% που είχε γίνει για την περίοδο 2010-2020 από τον UNWTO, στην έρευνά του “Tourism Towards 2030”. Η Ευρώπη και η Αμερική αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 3,5-4,5%, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού 5-6%, η Αφρική 5-7% και η Μέση Ανατολή 4-6%.

Αποτελέσματα ανά περιοχή για το 2017
Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη έφθασαν τα 671 εκατ. το 2017, μια αξιοσημείωτη αύξηση 8% μετά από το συγκριτικά ασθενέστερο 2016. Η ανάπτυξη οφείλεται στα εξαιρετικά αποτελέσματα στη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη (+13%). Η Δυτική (+7%), η Βόρεια και η Κεντροανατολική Ευρώπη (αμφότερες +5%) σημείωσαν επίσης ισχυρή ανάπτυξη.

Η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού (+6%) κατέγραψε 324 εκατ. διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2017. Οι αφίξεις στη Νότια Ασία αυξήθηκαν κατά 10%, στη Νοτιοανατολική Ασία 8%, στην Ωκεανία 7% και τέλος στη Βορειοανατολική Ασία κατά 3%.

Η Αμερική (+3%) καλωσόρισε 207 εκατ. διεθνείς τουρίστες το 2017, με τους περισσότερους προορισμούς να σημειώνουν θετικά αποτελέσματα. Η Νότια Αμερική (+7%) ήταν αυτή που οδήγησε την ανάπτυξη, ακολουθούμενη από την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική (+4%), με την τελευταία να δείχνει σαφή σημάδια ανάκαμψης μετά από το πέρασμα των τυφώνων Irma και Maria. Στη Βόρεια Αμερική (+2%), τα ισχυρά αποτελέσματα στο Μεξικό και τον Καναδά έρχονται σε αντίθεση με μια μείωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο προορισμό της περιοχής.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για την Αφρική, η αναμενόμενη ανάπτυξη της περιοχής εκτιμάται στο 8%. Η περιοχή ξεπέρασε τη μείωση που είχε το 2016, και έφτασε το ρεκόρ των 62 εκατ. διεθνών αφίξεων. Η Βόρεια Αφρική παρουσίασε ισχυρή ανάκαμψη, με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 13%, ενώ στην Υποσαχάρια Αφρική οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5%.

Η Μέση Ανατολή (+5%) σημείωσε 58 εκατ διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2017, με σταθερή ανάπτυξη σε ορισμένους προορισμούς και ισχυρή ανάκαμψη σε άλλους.

UNWTO Barometer
|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Το Hotel Marketing Masterclass στην Κύπρο

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top