Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΠΟΤ: Καθυστερεί η ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού

ΠΟΤ: Καθυστερεί η ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ΠΟΤ, η ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού για το 2001 σημείωσε καθυστέρηση, μιας και οι διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν κατά 1,3%. Ο κύριος λόγος αυτής […]

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ΠΟΤ<.>, η ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού για το 2001 σημείωσε καθυστέρηση, μιας<...> και οι διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν κατά 1,3%. Ο κύριος λόγος αυτής της μείωσης, πάντα σύμφωνα με τον ΠΟΤ, δεν είναι μόνο τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και η δύσκολη οικονομική κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο.

‘Τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου επηρέασαν τον κλάδο του τουρισμού σε ολόκληρη της υφήλιο, όμως είχαμε δει σημάδια παγώματος της τουριστικής εξερχόμενης κίνησης σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, και οι ΗΠΑ από τους πρώτους 8 μήνες του έτους 2001’ δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ κ. Francesco Frangialli.

Οι διεθνείς αφίξεις για το 2001 έφθασαν τις 689 εκατ. ενώ το 2000 ήταν 697 εκατ. Η διαφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται στο γεγονός ότι το 2000 ήταν μια πολύ καλή τουριστική χρονιά, κυρίως λόγω του εορτασμού της χιλιετίας, που ώθησε πολλούς να πραγματοποιήσουν ταξίδια που θα έκαναν το 2001.

Ο ΠΟΤ υποστηρίζει ότι κατά την διάρκεια των 8 πρώτων μηνών του 2001, οι αφίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν κατά 3%, αριθμός που είναι κατά μια μονάδα μικρότερος από τον μέσο όρο της ετήσια αύξησης (4,3%) των αφίξεων κατά την δεκαετία 1990-2000. Αντίθετα, οι επόμενοι τέσσερις μήνες γνώρισαν μείωση της τάξεως του 11% σε όλες τις περιοχές του κόσμου, όπως στην Αφρική -3,5%, στην Αμερική –24%, στην Άπω Ανατολή και Ειρηνικό –10%, στην Ευρώπη –6%, στην Μέση Ανατολή –30%, και στην Νότια Ασία –24%.

Ο κ. Frangialli τόνισε ότι ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος, και ο Νοέμβριος ήταν μια καταστροφή για τον παγκόσμιο τουρισμό. Αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Δεκέμβριος δεν ήταν πολύ κακός λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι πολλοί τουρίστες αντικατέστησαν τα ταξίδια του εξωτερικό με ταξίδια στην ίδια την χώρα τους που ένοιωθαν πιο ασφαλής. Επίσης, πολλοί ταξιδιώτες διάλεξαν το αυτοκίνητο ή το τραίνο και όχι το αεροπλάνο για τις μετακινήσεις τους. Πολλοί πίστεψαν ότι οι γνωστοί τους προορισμοί, όπως και εκείνοι που ήταν πιο κοντά τους ήταν και πιο ασφαλείς.

Στην Γαλλία, οι επιβάτες των αεροπλάνων μειώθηκαν κατά 15% τον Νοέμβριο, ενώ οι επιβάτες του τραίνου αυξήθηκαν κατά 9% την ίδια χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΤ, υπάρχουν και άλλες αιτίες που επιδράσανε αρνητικά στον παγκόσμιο τουρισμό, όπως η ασθένεια του αφθώδους πυρετού στην Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία, και την Ολλανδία, που σημείωσε 5-6% μείωση τους πρώτους 8 μήνες του 2001, η ενδυνάμωση του δολαρίου, που είχε σαν αποτέλεσμα μείωση των αφίξεων στις ΗΠΑ κατά 2,5% για τους 9 πρώτους μήνες του 2001, οι συμπλοκές των Ισραηλινών με τους Παλαιστίνιους, που επηρέασε τα ταξίδια στην Μέση Ανατολή, και η οικονομική κρίση στην Αργεντινή, που μείωσε τις αφίξεις σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Αμερικής.

Όπως δηλώνει ο ΠΟΤ το μοναδικό έτος τα τελευταία χρόνια που παρουσιάσθηκε μείωση του τουρισμού ήταν το 1982 με ποσοστό 0,4% στις διεθνείς αφίξεις. Ακόμα και το 1991 με τον Πόλεμο του Κόλπου ο τουρισμός επηρεάσθηκε και παρουσίασε μικρή αύξηση της τάξεως του 1,2% αλλά όχι μείωση.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024