Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Οικοτουρισμός

Ανάπτυξη μεγάλων γεωπάρκων στην Κρήτη, με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ

Τατιάνα Ρόκου - 22 January 2018, 12:05

Πρόταση που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός δικτύου 15 διαδρομών συνολικού μήκους 58 χλμ., τη δημιουργία του Βοτανικού Κήπου Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών ενώ μεγάλο σκέλος της δράσης αφορά στην Πρότυπη Οικολογική Αποκατάσταση σε μια περιοχή 1.300 στρεμμάτων των Λευκών Ορέων.


Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί ζωή για το νησί της Κρήτης και η προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του είναι στις προτεραιότητες της Περιφέρειας η οποία συνεργάζεται με τους φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αυτό τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, αρχών, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων φορέων, και εκπροσώπων κορυφαίων περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας, μιλώντας στα Χανιά στο Πνευματικό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η ΠΕ Χανίων, δήμαρχοι και το “Ίδρυμα Κων/νος Μητσοτάκης” για την αποκατάσταση και ανάδειξη του φυσικού πλούτου των Λευκών Ορέων.

Ο κ. Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι με την συνεργασία και στήριξη όλων μπορούμε να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε το φυσικό περιβάλλον των Λευκών Ορέων και όλης της Κρήτης επικροτώντας παράλληλα την πρωτοβουλία του Ιδρύματος που στηρίζεται στην επιθυμία-όραμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη των Λευκών Ορέων. Μάλιστα ο περιφερειάρχης επανέλαβε την δέσμευση του που είχε ανακοινώσει σε ανάλογης εκδήλωση του Ιδρύματος στην Αθήνα ότι η περιφέρεια θα διπλασιάσει το ποσό των 215.000 ευρώ, το οποίο είχε συγκεντρωθεί αντί στεφάνων στην κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και θα διατεθούν στην πρωτοβουλία που είναι σε εξέλιξη. Ο κ. Αρναουτάκης παράλληλα ανέφερε ότι στο σχέδιο του Ιδρύματος “ακουμπά” ο προγραμματισμός της Περιφέρειας Κρήτης με τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις και την ανάπτυξη των μεγάλων γεωπάρκων του νησιού, των Λευκών Ορέων -Σαμαριά, του Ψηλορείτη, της Σητείας, με 10 εκατ. ευρώ.Ομιλητές στην εκδήλωση στα Χανιά ήταν η Κατερίνα Μητσοτάκη, πρόεδρος Δ.Σ., “Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης” η κα Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, αντιπρόεδρος Δ.Σ., “Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης”, ο κ. Κωνσταντίνος Λούλης, Ταμίας Δ.Σ., “Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης” η κα Λυδία Καρρά, πρόεδρος Δ.Σ., Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, ο κ. Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος, μελετητής, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, ο κ. Μίλτος Γκλέτσος, συντονιστής Δράσεων Φύσης, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η δρ. Ειρήνη Βαλλιανάτου, βιολόγος-φυτοκοινωνιολόγος, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η κα Εύη Κορακάκη, υπεύθυνη Δασικών Προγραμμάτων WWF Ελλάς, ο δρ. Γρηγόρης Βάρρας, αναπλ. καθηγητής, Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανικής & Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, ΤΕΙ Ηπείρου (επιστημονικός υπεύθυνος), WWF Ελλάς. Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, οι δήμαρχοι κ.κ. Τάσος Βάμβουκας, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, Γιάννης Ζερβός και Γιάννης Μαλανδράκης (έστειλε μήνυμα από το εξωτερικό), ενώ παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, οι αντιπεριφερειάρχες Κρήτης κ.κ. Νίκος Καλογερής, Δημήτρης Μιχελογιάννης, περιφερειακοί-δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, πρ. βουλευτές, πρ. δήμαρχοι, κ.ά.

Η πρόταση που παρουσιάσθηκε στα Χανιά, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός δικτύου 15 διαδρομών συνολικού μήκους 58 χλμ., τη δημιουργία του Βοτανικού Κήπου Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών ενώ μεγάλο σκέλος της δράσης αφορά στην Πρότυπη Οικολογική Αποκατάσταση σε μια περιοχή 1.300 στρεμμάτων των Λευκών Ορέων. Το δίκτυο των μονοπατιών που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει διαδρομές στις περιοχές του Θερίσου και της “Τρομάρισσας”.

Το Ίδρυμα “Κωνσταντίνος Μητσοτάκης”, όπως αναφέρθηκε, συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και το WWF για την προστασία, την αποκατάσταση και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος των Λευκών Ορέων.

Όσον αφορά στη δημιουργία του Βοτανικού Κήπου Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών που θα γίνει με τη βοήθεια της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, έμφαση θα δοθεί-όπως αναφέρθηκε-στην ανάδειξη των ιαματικών φυτών της κρητικής γης, σε χώρο που αποτελεί και την αφετηρία και τον πρώτο σταθμό της διαδρομής φύσης στα Λευκά Όρη.

Η Πρότυπη Οικολογική Αποκατάσταση σε περιοχή των Λευκών Ορέων θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την οργάνωση WWF Ελλάς. Επίσης έγινε γνωστό, ότι, εκτός από την αναδάσωση στην περιοχή του Θερίσου, θα πραγματοποιηθούν σημαντικές μελέτες που αφορούν στη δημιουργία αντιπυρικής προστασίας, στη διαχείριση βοσκής, στην ανάπτυξη θέσεων θέας για τους επισκέπτες και στην εκπαίδευση φορέων.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top