Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςCNN: Η Σαντορίνη στους ταξιδιωτικούς προορισμούς προς αποφυγή για το 2018
Προορισμοί

CNN: Η Σαντορίνη στους ταξιδιωτικούς προορισμούς προς αποφυγή για το 2018

Δώδεκα προορισμούς, οι οποίοι έχουν, κατά το CNN, κορεστεί τουριστικά, αναφέρει το γνωστό διεθνές ΜΜΕ σε δημοσίευμά του. Ανάμεσα σε αυτούς και η Σαντορίνη, που θεωρείται ότι έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Σχεδόν δύο εκατ. άνθρωποι επισκέφθηκαν το νησί το 2017, με τους 850.000 μέσω κρουαζιερόπλοιων.

Οι αρνητικές αντιδράσεις λόγω κορεσμού που υπάρχουν στον τουριστικό τομέα τους τελευταίους 12 μήνες σε αρκετούς προορισμούς, οι οποίο ανακοίνωσαν ότι φτάνει πια με τους ξένους επισκέπτες που πλυμμηρίζουν τους δρόμους τους ή διαταράζουν τα εύθραυστα οικοσυστήματά τους. Χωρίς να αποτελεί έκπληξη, αυτό το γεγονός έβαλε σε δίλημμα όσους συνειδοποιημένους ταξιδιώτες σχεδίαζαν τις επόμενες διακοπές τους.

Από τη Βενετία και τη Βαρκελώνη μέχρι τα νησιά Γκαλαπάγκος και ακόμη και το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία, ακολουθούν κάποιοι προορισμοί που μερικοί συνειδητοποιημένοι τουρίστες μπορεί να θέλουν να το ξανασκεφθούν πριν τους επισκεφθούν το 2018.

Isle of Skye, Σκωτία
Το 2017, η υποδομή του μεγαλύτερου νησιού της Σκωτίας δέχθηκε τεράστια πίεση, καθώς χιλιάδες τουρίστες με λεωφορεία και αυτοκίνητα πέρασαν από τα στενά δρομάκια του. Οι τουρίστες κατευθύνονταν μαζικά προς το απομακρυσμένο Glenbrittle, το ειδιλλιακό σημείο για ηλιοβασίλεμα στο Elgol και τον βραχώδη λόφο του Old Man of Storr, με πλήθος κόσμου και ουρές αυτοκινήτων να δημιουργούν αναπόφευκτη κίνηση. Τελικά οι κάτοικοι της νήσου Skye απήυδησαν και έκαναν παράπονα λόγω του μεγάλου θορύβου, του υπερπληθυσμού και ακόμη και της συμπεριφοράς των επισκεπτών που ουρούσαν δημοσίως. Η αστυνομία ενημέρωνε τους επισκέπτες να μην επισκεφθούν τα μέρη αυτά εκτός αν είχαν ήδη κάνει κράτηση για διαμονή.

Βαρκελώνη, Ισπανία
Η καταλανική πρωτεύουσα υποδέχθηκε 34 εκατ. τουρίστες το 2016, μια αύξηση 25% από το 2012. Αυτό έχει οδηγήσει σε οργή τους ντόπιους με αντι-τουριστικά γκράφιτι να εμφανίζονται σε ολόκληρη την πόλη. Οι διαδηλωτές κατέβηκαν ακόμη και στην παραλία της Barceloneta τον Αύγουστο του 2017, καταδικάζοντας την εριστική συμπεριφορά των επισκεπτών, καθώς και εκείνους που κοιμόντουσαν στην παραλία μεθυσμένοι. Οι κάτοικοι λένε ότι υπηρεσίες όπως η Airbnb ανέβασαν τα ενοίκια στα ύψη, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ωστόσο, η κυβέρνηση της πόλης έχει ήδη περάσει ένα νέο νόμο για τον περιορισμό των τουριστικών κλινών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ντουμπρόβνικ, Κροατία
Με την UNESCO να απειλεί να αφαιρέσει τη διάκριση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της πόλης λόγω του υπερβολικού αριθμού τουριστών, το Ντουμπρόβνικ αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα για να μειώσει τον αριθμό τους. Η πόλη περιορίζει τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να επισκεφθούν τους ιστορικούς προμαχώνες του 15ου αι., σε 4.000 την ημέρα – 10.388 άνθρωποι τους επισκέφτηκαν σε μια μόνο μέρα τον Αύγουστο του 2016, πολλοί από τους οποίους πήγαν λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου που έχει το μέρος στην τηλεοπτική σειρά “Game of Thrones”. Ο δήμαρχος σχεδιάζει επίσης να μειώσει τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που εισέρχονται στο αρχαίο λιμάνι. Περίπου 800.000 άνθρωποι αποβιβάστηκαν από τα κρουαζιερόπλοια το 2016, από τους οποίους οι περισσότεροι παραμένουν μόνο για τρεις ώρες.

Βενετία, Ιταλία
Έχοντας πλέον κουραστεί από τους τουρίστες με τα selfie-stick κολλημένα στο χέρι πάνω στη Γέφυρα του Ριάλτο αλλά και τα κρουαζιερόπλοια που πηγαινοέρχονται μέσα στο κανάλι, οι Βενετοί βγήκαν στους δρόμους το 2017 για να δηλώσουν την αγανάκήσή τους. Ο πληθυσμός της πόλης έχει πέσει σε μόλις 55.000 λόγω του μαζικού τουρισμού, με περίπου 30 εκατ. ανθρώπους να ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην πόλη. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πλέον σχέδια για να αποφεύγονται οι κρουαζιέρες που διασχίζουν το κανάλι Giudecca και αντ’αυτού να αναγκάζονται τα πλοία με τους τουρίστες να κάνουν μια νέα, μεγαλύτερη διαδρομή στη λιμνοθάλασσα.

Σαντορίνη, Ελλάδα
Υπάρχουν πολύ λίγα μέρη στον κόσμο με ηλιοβασιλέματα τόσο θεαματικά όσο αυτά της Σαντορίνης, αλλά το μικροσκοπικό νησί των Κυκλάδων φθάνει πλέον σε οριακό σημείο. Σχεδόν δύο εκατ. άνθρωποι το επισκέφθηκαν το 2017, 850.000 με κρουαζιερόπλοια που έριξαν άγκυρα στην καλντέρα του, με τους επιβάτες να μένουν για λίγες ώρες αντί για μέρες. Ενώ οι αριθμοί αυτοί έχουν περιοριστεί σε 8.000 την ημέρα από τον δήμαρχο του νησιού, λόγω της έκρηξης των τουριστικών ροών, η Σαντορίνη κινδυνεύει σοβαρά να χάσει τη γοητεία της.

Μπουτάν
Παρ’όλο που εφαρμόζει μια τουριστική πολιτική “υψηλής αξίας, χαμηλού αντίκτυπου” και χρεώνει τους επισκέπτες με 200 ή 250 δολ. την ημέρα ανάλογα με την εποχή του χρόνου (με προσαύξηση 40 ευρώ για ομάδες δύο ατόμων ή μεμονωμένους ταξιδιώτες), αυξάνονται οι ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει ο τουρισμός το μικρό βασίλειο των Ιμαλαΐων του Μπουτάν. Οι κάτοικοι έχουν εκφράσει ανησυχίες τους σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο εύθραυστο οικοσύστημα της πόλης, καθώς και την υπερβολική εξάρτηση από ξένους επισκέπτες.

Ταζ Μαχάλ, Ινδία
Ένα ιλλιγιώδες νούμερο 8 εκατ. τουριστών επισκέπτεται το Ταζ Μαχάλ κάθε χρόνο, με τους διεθνείς τουρίστες να αποτελούν περίπου το μισό απ’αυτό. Το αποτέλεσμα αυτών των αριθμών είναι μια χαοτική εμπειρία, με τα πλήθη να σκοντάφτουν για να μπουν στο πιο διάσημο μαυσωλίο του κόσμου. Αλλά με το άσπρο μάρμαρο του κτιρίου να αρχίζει να κιτρινίζει και τη ρύπανση από το παρακείμενο ποτάμι Yamuna, έχουν αρχίσει να γίνονται σχεδιασμοί για να περιοριστούν οι αριθμοί των επισκεπτών. Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τα εισιτήρια με έκπτωση των 40 ρουπιών (περίπου 60 σεντς του δολαρίου) που προσφέρονται σήμερα στους ντόπιους επισκέπτες, σε 40.000 την ημέρα. Ωστόσο, οι διεθνείς τουρίστες, οι οποίοι χρεώνονται 1.000 ρουπίες (15 δολάρια), θα εξακολουθούν να μπορούν να εισέρχονται μαζικά.

Έβερεστ
Οι ντόπιοι “Sherpas” του όρους Έβερεστ, διαμαρτύρονται εδώ και πολύ καιρό ότι η έκρηξη των τουριστικών ροών προκαλεί επικίνδυνο υπερπληθυσμό στο ψηλότερο βουνό του πλανήτη πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Έχοντας ήδη περιορίσει το 2015 την άδεια αναρρίχισης μόνο σε ορειβάτες με εμπειρία υψηλών κορυφών, το Νεπάλ έχει προχωρήσει ακόμα ένα βήμα παραπέρα, απαγορεύοντας την αναρρίχηση στο Έβερεστ ή οποιαδήποτε άλλο βουνό στην κεντρική χώρα των Ιμαλαΐων στους τυφλούς, τους ανάπηρους (με εξαίρεση εκείνους που λαμβάνουν ιατρικά πιστοποιητικά) και τους μεμονωμένους αναρριχητές (εκτός αν συνοδεύονται από οδηγό). Σύμφωνα με αξιωματούχους, έχουν τεθεί σε εφαρμογή νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση των ατυχημάτων και των θανάτων που σχετίζονται με την αναρρίχηση.

Μάτσου Πίτσου, Περού
Πέντε χιλιάδες άνθρωποι την ημέρα επισκέπτονταν το Μάτσου Πίτσου το 2016, ξεπερνώντας κατά δύο φορές τον αριθμό που συνιστά η UNESCO. Παρά το γεγονός ότι οι ξένοι ταξιδιώτες ζητούσαν έναν επίσημο οδηγό από το 2014, η κυβέρνηση του Περού παρενέβη για να εκδώσει νέες ώρες επίσκεψης τον Ιούλιο του 2017, από τις 6 το πρωί έως το μεσημέρι και από το μεσημέρι μέχρι τις 5:30 το απόγευμα. Αν και οι περιορισμοί αποσκοπούν στο να σταματήσουν το φαινόμενο του υπερπληθυσμού των τουριστών, οι συνέπειες δεν έχουν ακόμη διαπιστωθεί.

Νησιά Γκαλαπάγκος, Εκουαδόρ
Το να προστατεύσει το αναμφισβήτητα πιο διάσημο φυσικό οικοσύστημα στον κόσμο, είναι ένα δύσκολο έργο για την κυβέρνηση του Εκουαδόρ, με τους επισκέπτες των Νήσων Γκαλαπάγκος να περιορίζουν την επίσκεψη μόνο σε συγκεκριμένες τοποθεσίες και μονοπάτια. Παράλληλα απαιτείται ένας οδηγός ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, πέρυσι θεσπίστηκαν νέοι κανόνες για να διατηρηθεί η περιοχή αυτή του Εκουαδόρ σε άριστη κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, πριν από την είσοδό τους, οι επισκέπτες πρέπει να επιδείξουν ένα έγκυρο αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής, να έχουν κάνει κράτηση σε κάποιο ξενοδοχείο ή να έχουν μια επιστολή από κάτοικο που τους καλεί να παραμείνουν στο νησί καθώς και μια ειδική κάρτα ελέγχου μετακινήσεων. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα τεθούν σε ισχύ αυτοί οι νέοι κανονισμοί.

Cinque Terre, Ιταλία
Τα πέντε χωριά της Cinque Terre στην ιταλική Ριβιέρα υποδέχθηκαν περισσότερους από 2,5 εκατ. επισκέπτες το 2015, οδηγώντας τις αρχές να δεσμεύσουν τον αριθμό των τουριστών στο ανώτατο όριο των 1,5 εκατομμυρίων για το επόμενο έτος. Αν και η δήλωση αυτή αργότερα σχολιάστηκε αρνητικά και δεν έχουν τεθεί αυτά όρια, παρ’όλα αυτά οι ανησυχίες για τον μαζικό τουρισμό είναι πραγματικές. Τα κρουαζιερόπλοια φέρνουν τακτικά επισκέπτες που δεν ξοδεύουν χρήματα στην περιοχή, ενώ οι τεράστιοι όγκοι των τουριστών λέγεται ότι έχουν προκαλέσει περισσότερες κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.

Ανταρκτική
Περιγράφεται συχνά ως το τελευταίο μέρος άγριας ομορφιάς στον πλανήτη, με τους περιβαλλοντολόγους να ανησυχούν εδώ και καιρό για τον αντίκτυπο που έχουν οι τουρίστες στην Ανταρκτική. Σήμερα, τα πλοία που ταξιδεύουν στη νοιτότερο ήπειρο δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν περισσότερους από 500 επιβάτες, με πολλά μάλιστα να μεταφέρουν μόλις 100, λόγω αυστηρών κανόνων σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να επισκεφθούν την περιοχή οποιαδήποτε στιγμή. Ενώ η Ανταρκτική δεν έχει μόνιμους κατοίκους, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται σταθερά, με 44.367 τουρίστες να ταξιδεύουν εκεί κατά τη διάρκεια της σεζόν 2016-17. Η “έκρηξη” των αριθμών δημιούργησε ανησυχίες σχετικά με τη δυνητική εκμετάλλευση του Νότιου Πόλου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024