Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣΕΤΕ: Ικανοποίηση για την κατανομή κονδυλίων για το Γ’ ΚΠΣ

ΣΕΤΕ: Ικανοποίηση για την κατανομή κονδυλίων για το Γ’ ΚΠΣ

Σε ανακοίνωση του ο ΣΕΤΕ εκφράζει την ικανοποίηση του τόσο για την αυτοτέλεια του προγράμματος τουρισμού στο Γ’ ΚΠΣ, όσο και για τα κονδύλια τα οποία ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή, […]

Σε ανακοίνωση του ο ΣΕΤΕ εκφράζει την ικανοποίηση του τόσο για την αυτοτέλεια του προγράμματος τουρισμού στο Γ’ ΚΠΣ<.>, όσο και για τα κονδύλια τα οποία ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή, και ανέρχονται σε 270 δισ. δημόσια δαπάνη και 300 δισ. προβλεπόμενη ιδιωτική. Ο ΣΕΤΕ ήταν ο μοναδικός φορέας που κατέθεσε, τον Ιανουάριο, ολοκληρωμένη πρόταση για την κατανομή των κονδυλίων προτείνοντας δημόσια δαπάνη 267,8 δισ. και ιδιωτική δαπάνη 316,6 δισ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, εξέφρασε την ικανοποίηση του επίσης για το γεγονός ότι το ποσοστό συμμετοχής του τουρισμού στο Γ’ ΚΠΣ αυξήθηκε στο 2,16% από 1,6% στο Α’ ΚΠΣ και λιγότερο από 1% στο Β’ ΚΠΣ. Η αναμενόμενη ιδιωτική συμμετοχή στο τομέα του τουρισμού είναι ποσοστιαία η μεγαλύτερη από όλους τους κλάδους και φθάνει στο 111% της δημόσιας δαπάνης, γεγονός που επιβεβαιώνει και ενισχύει την άποψη για την σημασία και τον ρόλο του τουρισμού για την ανάπτυξη της χώρας.
Η σχέση δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης, όπως παρουσιάζεται σε προγραμματικό επίπεδο, απέχει πολύ μετά την αναγωγή της σε επενδυτική βάση και απαιτεί πολύ μεγαλύτερη ιδιωτική συμμετοχή, η οποία για ειδικές επενδύσεις καθίσταται απαγορευτική. Η αιτία δεν είναι μόνο η δομή του ΣΠΑ, αλλά κυρίως ο αναπτυξιακός νόμος στον οποίο πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές, ώστε να ενθαρρυνθεί η επιχειρηματικότητα και να βελτιωθεί η απορροφητικότητα. Παράλληλα, χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο και την διαδικασία υλοποίησης των νόμων καθώς και αλλαγή φιλοσοφίας στο ΥΠΕΘΟ, στο οποίο οι εσωτερικές εγκύκλιοι αποτελούν τη βάση αυθαίρετης, σε πολλές περιπτώσεις, ερμηνείας από τους αρμόδιους των ιδιωτικών επενδύσεων με αποτέλεσμα να λειτουργούν τελικά σε βάρος των επενδυτών, της απορροφητικότητας των κεφαλαίων και κατά συνέπεια της προόδου των επενδύσεων. Επίσης, πρέπει να καταρτισθεί και να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, το πρόγραμμα επενδύσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να μην σημειωθούν οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στα προηγούμενα ΚΠΣ με συνέπεια τις απεντάξεις έργων.
Έτσι, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΤΕ, κρίνεται αναγκαίο να ακολουθηθεί ο τρόπος και ο ρυθμός εκταμίευσης των τραπεζών, να αλλάξουν οι διατάξεις για τα μηδενικά κεφάλαια κίνησης, να συνδυασθούν οι επιδοτήσεις με πολεοδομικά κίνητρα και κυρίως να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας και αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων από τους αρμοδίους. Τέλος, πρέπει να ισχύει υψηλό ποσοστό επιδότησης για τις ειδικές μορφές τουρισμού και να καταργηθούν οι διατάξεις που θέτουν ανώτατα και κατώτατα και χρονικά όρια ανά επένδυση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024