Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗ Ευρώπη εδραιώνει τη θέση της ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός, αύξηση αφίξεων 8% το 2017
Τάσεις

Η Ευρώπη εδραιώνει τη θέση της ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός, αύξηση αφίξεων 8% το 2017

Η Ευρώπη υποδέχθηκε 671 εκατ. διεθνείς τουρίστες το 2017, γεγονός που αποτέλεσε αύξηση 8% σε σύγκριση με το 2016 (+2%). Η Ευρώπη έχει εδραιώσει, για οκτώ συνεχόμενες χρονιές, τη θέση της ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας “European Tourism 2017-Trends & Prospects”, από την European Travel Commission, η περιφερειακή ανάπτυξη στην Ευρώπη υποστηρίχθηκε από την οικονομική ανάπτυξη στις κύριες αγορές εξερχόμενου τουρισμού, αλλά και από την ανάκαμψη προορισμών που είχαν προηγουμένως επηρεαστεί από θέματα ασφάλειας. Σχεδόν σε όλους τους εξεταζόμενους προορισμούς παρατηρήθηκαν αυξήσεις στις αφίξεις τουριστών -στους δε περισσότερους από τους μισούς οι αυξήσεις ξεπερνούν σε ποσοστό το 10%.

Η Τουρκία (+28%) παρουσίασε εντυπωσιακή ανάκαμψη στις αφίξεις τουριστών, η ανάπτυξη της οποίας οφειλόταν κυρίως στις ρωσικές τουριστικές ροές (+465,2%). Η Ισλανδία (+24%), ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος προορισμός από το 2012, έδειξε εξαιρετικά αποτελέσματα, ενώ η κυβέρνησή της χώρας εξετάζει ήδη μέτρα για την αντιμετώπιση του “υπερ-τουρισμού”.

Οι προορισμοί στη Νότια / Μεσογειακή Ευρώπη, όπως το Μοντενέγκρο (+19%), η Σερβία (+18%), η Μάλτα (+16%), η Σλοβενία και η Κύπρος (+15%) βελτίωσαν επίσης την ανάπτυξή τους και απέδειξαν την επιτυχία τους στην αντιμετώπιση της εποχικότητας. Η Φινλανδία (+14%) σημείωσε σταθερή αύξηση, που οφείλεται κυρίως σε κινεζικές και ινδικές αφίξεις. Οι θερινοί προορισμοί της Κροατίας (+14%), της Πορτογαλίας (+12%) και της Ισπανίας (+9%) σημείωσαν επίσης υγιή ανάπτυξη. Στην Ισπανία, οι πολιτικές εντάσεις στην Καταλονία δεν φαίνεται να έχουν μειώσει την τουριστική ζήτηση, ενώ η βελτιωμένη αεροπορική συνδεσιμότητα της Πορτογαλίας εξακολουθεί να υποστηρίζει τις ισχυρές επιδόσεις της στον τουρισμό.

Η ενίσχυση της οικονομίας στις αγορές εξερχόμενου τουρισμού ενισχύει τη ζήτηση για Ευρώπη
Η ανάπτυξη από το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίστηκε σε μεγάλο βαθμό, παρά την εξασθενημένη στερλίνα, με πολλούς προορισμούς να σημειώνουν διψήφιες αυξήσεις. Η Γαλλία και η Γερμανία συνέχισαν να αποτελούν την αιτία της αύξησης των αφίξεων σε αρκετούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, ενισχύοντας τις οικονομικές συνθήκες που υποστηρίζουν την ιδιωτική κατανάλωση.

Ο ρωσικός εξερχόμενος τουρισμος έχει αρχίσει και πάλι να αυξάνεται μετά από κάποια χρόνια πτώσης. Όλοι οι προορισμοί, εκτός από έναν, παρουσίασαν έντονη ανάκαμψη στις αφίξεις από αυτήν την αγορά. Όσον αφορά στις ΗΠΑ, το ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο και οι ανταγωνιστικές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων συνέβαλαν στην αύξηση των αφίξεων Αμερικανών τουριστών, αυξημένες κατά 12% το 2017 σε σύγκριση με το 2016.

Στην Κίνα οι βελτιωμένες αεροπορικές συνδέσεις και η επέκταση της μεσαίας τάξης συνεχίζουν να ηγούνται της ζήτησης για ταξίδια. Το 2017, η Ευρώπη παρουσίασε αξιοσημείωτη αύξηση 16% από την Κίνα, σε σύγκριση με τη στάσιμη ανάπτυξη του 2016.

ETC Quarterly Report Q4-2017

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024