Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων

Αλλαγές στο φόρο διαμονής ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων

Θοδωρής Κουμέλης - 20 Φεβρουάριος 2018, 11:22

Στο αίτημά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων ζητά να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο είσπραξης του φόρου διαμονής προκειμένου να μειωθούν τα θέματα της γραφειοκρατίας αλλά και ο χρόνος απασχόλησης των επιχειρηματιών και των εργαζόμενων στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων.


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων έστειλε επιστολή προς τον διοικητή της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων κ. Γεώργιο Πιτσιλή, τον υπουργό Οικονομικών & την υπουργό Τουρισμού σχετικά με τον τρόπο είσπραξης και έκδοσης του ειδικού στοιχείου - απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016 (Α΄94). Πιο αναλυτικά η επιστολή έχει ως αξής:

“Αξιότιμε κύριε Διοικητά,
Σας υποβάλλουμε αιτήματα σχετικά με τον τρόπο έκδοσης του ειδικού στοιχείου - απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής, σύμφωνα με τη ΠΟΛ.1015/2018, Καθορισμός του τύπου και του περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του φόρου διαμονής της διαδικασίας επιβολής και απόδοσης αυτού, καθώς και του περιεχομένου, της διαδικασίας και του τρόπου έκδοσης του ειδικού στοιχείου - απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016 (Α΄94). (ΦΕΚ Β’ 308/02-02-2018)

Για λόγους μείωσης της γραφειοκρατίας και του χρόνου απασχόλησης των επιχειρηματιών και των εργαζόμενων στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων με μη παραγωγικές διαδικασίες, Αιτούμαστε:

1. Ο φόρος διαμονής να αναγράφεται στο παραστατικό πώλησης (απόδειξη, τιμολόγιο) που εκδόθηκε για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών και να μην απαιτείται να εκδίδεται “ειδικό στοιχείο απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής” προς τον διαμένοντα στο δωμάτιο ή διαμέρισμα. Η έκδοση νέου στοιχείου που πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον: ημερομηνία έκδοσης, επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της εκδούσας επιχείρησης, ονοματεπώνυμο διαμένοντα προς τον οποίο εκδίδεται, ημερομηνίες που αφορά η διαμονή και το συνολικό ποσό φόρου διαμονής καθώς και τον αριθμό και την ημερομηνία του παραστατικού πώλησης (απόδειξη, τιμολόγιο) που εκδόθηκε για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών, επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με αναίτια γραφειοκρατία και απώλεια χρόνου, διπλασιάζει το χρόνο αναμονής του πελάτη κατά την αναχώρηση, επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με κόστος αγοράς διπλάσιων μπλοκ αποδείξεων και επιβαρύνει και το περιβάλλον με διπλάσια κατανάλωση χάρτου.

2. Σε περίπτωση πληρωμής του φόρου από τον πελάτη με πιστωτική κάρτα, η σχετική συναλλαγή να απαλλάσσεται από προμήθεια, καθώς δεν είναι λογικό η επιχείρηση να επιβαρύνεται με τραπεζική προμήθεια για ένα ποσό που εισπράττει αποκλειστικά για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου.

3. Ο φόρος να αποδίδεται από την επιχείρηση στο δημόσιο, με εύκολη ηλεκτρονική διαδικασία και να γίνεται ανά τρίμηνο, όπως συμβαίνει με το ΦΠΑ και τα τέλη παρεπιδημούντων. Η υποχρέωση να αποδίδεται στη φορολογική διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης του “ειδικού στοιχείου απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής”, δημιουργεί νέα γραφειοκρατία, τριπλάσια απασχόληση από την υπάρχουσα για το ΦΠΑ και κίνδυνο ειδικά για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις να ξεχάσουν τις νέες προθεσμίες ή να κάνουν λάθη στους μηνιαίους αντί για τους τριμηνιαίους υπολογισμούς.

Με εκτίμηση, ο πρόεδρος
της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων
Αντώνης Καρατάσος”


|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top