Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚλειστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε Αττική και Κρήτη λόγω 24ωρης απεργίας
Πολιτισμός

Κλειστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε Αττική και Κρήτη λόγω 24ωρης απεργίας

Η Αθήνα και η Κρήτη είναι από τους σημαντικότερους ελληνικούς προορισμούς της χώρας για την περίοδο που διανύουμε και ενώ καταγράφονται εξαιρετικά επίπεδα ζήτησης για τον Φεβρουάριο, τα καλύτερα των τελευταίων ετών για τον εν λόγω μήνα, η FedHATTA κρίνει απαράδεκτη την πρακτική των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιεί 24ωρη απεργία σήμερα, Παρασκευή 2 Μαρτίου σε Αττική, με συνέπεια μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι στις δύο αυτές περιοχές της Ελλάδα να παραμείνουν κλειστά όλη τη μέρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε – ΥΠ.ΠΟ. συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 στα γραφεία του Ταμείου Αλληλοβοηθείας, με την παρουσία του προεδρείου του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας καθώς και των προέδρων των πρωτοβαθμίων Σωματείων που εδρεύουν στην Αττική. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά τις αρνητικές εξελίξεις που προέκυψαν στη συνάντηση της Εκτελεστικής με την υπουργό Πολιτισμού, κα Λυδία Κονιόρδου, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου.

Με προηγούμενη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, η Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ. είχε εξαγγείλει 24ωρη Παναττική Απεργία για την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου. Το απεργιακό εξώδικο με το πλαίσιο των αιτημάτων είχε κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία ήδη από τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου.

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν δύο διαδοχικές συναντήσεις με την υπουργό Πολιτισμού κατά τη διάρκεια των οποίων η κα Κονιόρδου δεσμεύτηκε στην πραγματοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών που αφορούσαν το σύνολο των αιτημάτων μας.

Τότε ως Ε.Ε. της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ αποφασίσαμε , προτάσσοντας όπως πάντα και το συμφέρον των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Α., να αναστείλουμε την απεργιακή κινητοποίηση και δώσαμε χρονικό περιθώριο στην υπουργό για την πραγματοποίηση μίας σειράς ενεργειών. Δυστυχώς, όμως, η καλή μας πίστη μας και προαίρεση εκλήφθηκε, από την κα υπουργό, ως αδυναμία.

Και αυτό φανερώθηκε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, όταν μετά από ένα διάστημα σιωπής του υπουργείου, συναντήσαμε με δική μας πρωτοβουλία την κα υπουργό. Τότε η τελευταία ‘ανέκρουσε πρύμναν’ και υπαναχώρησε στο σύνολο των δεσμεύσεων που είχε δώσει μία εβδομάδα νωρίτερα.

Η Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ μετά από αυτόν το πρωτοφανή εμπαιγμό που συνδυάζεται με διαρκή και αήθη προσπάθεια κατασυκοφάντησης του συνδικαλιστικού κινήματος στο ΥΠ.ΠΟ.Α., μέσω ενός μηχανισμού λάσπης, αποφάσισε πως η απάντησή μας θα είναι αγωνιστική. Υλοποιούμε την ανακληθείσα απόφασή μας και συγκεκριμένα:

Προκηρύσσουμε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 σε Αττική και Κρήτη απαιτώντας να σταματήσουν τα ψέματα και η σκόπιμη αναβλητικότητα στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει το ΥΠ.ΠΟ.Α και οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός και η κοροϊδία, λύσεις στα προβλήματα εδώ και τώρα!”

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά:

“α) Όσον αφορά τα αιτήματα που σχετίζονται με θέσεις εργασίας στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ισχύει η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού, ότι θα εξαντληθούν όλα τα νόμιμα μέσα, ώστε να μην υπάρχει καμία απώλεια γι’αυτές τις θέσεις.

β) Επίσης, είναι γνωστό ότι ολοκληρώνονται στο αμέσως προσεχές διάστημα οι διαδικασίες, τόσο για την έκδοση της προκήρυξης για 200 μόνιμες θέσεις αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ, όσο και η οριστική τακτοποίηση των εργαζομένων με ‘ένδικα μέσα’.

γ) Για το θέμα του Οργανισμού του ΤΑΠ, ισχύουν τα διαλαμβανόμενα στο δελτίο Τύπου της 23 Φεβρουαρίου 2018, με τίτλο ‘Συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ’ στο οποίο αναφέρεται: ‘Για το θέμα του σχεδίου Οργανισμού του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, υπήρξε ενημέρωση προς την Εκτελεστική Επιτροπή, ότι στην τελική φάση ολοκλήρωσης του σχεδίου Οργανισμού, θα λάβουν γνώση όλοι οι ενδιαφερόμενοι για πιθανές τελικές παρατηρήσεις’.

δ) Σχετικά με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, η συνεχιζόμενη κατάληψη είναι αδικαιολόγητη και πρέπει να διακοπεί άμεσα, ώστε να προχωρήσει ανεμπόδιστα το Ταμείο Αλληλοβοήθειας στη νέα φάση λειτουργίας του, προς όφελος των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ, με ταυτόχρονη εξασφάλιση των θέσεων εργασίας στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί”.

FedHATTA: Ο τουρισμός για άλλη μια φορά στις συμπληγάδες απεργιακών κινητοποιήσεων
“Την ώρα που η χώρα προετοιμάζεται για μια εξαιρετική τουριστική χρονιά, διανύοντας μάλιστα τον καλύτερο Φεβρουάριο των τελευταίων ετών, ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, πέφτει για άλλη μια φορά θύμα συντεχνιακών διεκδικήσεων και απαράδεκτων πρακτικών επίλυσης εργασιακών ζητημάτων με την Πολιτεία”, τονίζει η FedHATTA.

“Η απόφαση των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Παρασκευή 2 Μαρτίου, κλείνοντας τις πόρτες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Αττικής και της Κρήτης για τους επισκέπτες, τοποθετεί ξανά τον ευαίσθητο κλάδο του τουρισμού ανάμεσα στις συμπληγάδες εργασιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάζουν οποιοδήποτε σημείο της τουριστικής δραστηριότητας, αλλά να βρίσκουν γόνιμο διάλογο έξω από αυτό.

Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι είναι διαχρονικά ένας από τους κυριότερους λόγους που οι διεθνείς τουρίστες επιλέγουν τη χώρας μας για ταξίδια. Η Αθήνα και η Κρήτη είναι από τους σημαντικότερους ελληνικούς προορισμούς της χώρας για την περίοδο που διανύουμε. Ήδη η FedHATTA, η οποία αφουγκράζεται τις τάσεις στην τουριστική αγορά, καταγράφει εξαιρετικά επίπεδα ζήτησης για τον Φεβρουάριο, τα καλύτερα των τελευταίων ετών για τον εν λόγω μήνα.

Δεδομένων των συνθηκών αυτών, κρίνεται απαράδεκτη η πρακτική των απεργιακών κινητοποιήσεων, η οποία μόνο ζημιά δημιουργεί στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, στις εντυπώσεις των τουριστών και στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων.

Καλούμε, έστω και τελευταία στιγμή, την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου με τους εργαζομένους καθώς και τους τελευταίους να κατανοήσουν τις επιπτώσεις που έχουν οι κινητοποιήσεις τους σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο κλάδο, με ισχυρή συνεισφορά στην ελληνική οικονομία”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024