Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΡεκόρ ανάπτυξης 20ετίας για τον παγκόσμιο τουρισμό το 2017, αύξηση 5% το 2018
Τάσεις

Ρεκόρ ανάπτυξης 20ετίας για τον παγκόσμιο τουρισμό το 2017, αύξηση 5% το 2018

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας της IPK International, που παρουσιάστηκαν στην ITB Berlin 2018, τα διεθνή ταξίδια εξερχόμενου τουρισμού θα αυξηθούν κατά 5% το 2018. Ένας στους δέκα διεθνείς τουρίστες επηρεάζεται από τον 'υπερτουρισμό', ενώ η ταξιδιωτική συμπεριφορά εξακολουθεί να επηρεάζεται -αν και λιγότερο πλέον- από το φόβο της τρομοκρατίας.

Το 2017 υπήρξε εξαιρετικά “δυνατή” χρονιά για τα διεθνή ταξίδια, με την Ευρώπη να αποτελεί τον κύριο παράγοντα ανάπτυξης, τόσο ως πηγή εξερχόμενου τουρισμού όσο και ως εισερχόμενου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των διεθνών ταξιδιών αυξήθηκε κατά 6,5%, φτάνοντας σχεδόν τα 1,2 δισεκατομμύρια το 2017. Επίσης, για πρώτη φορά από τότε που η εταιρεία IPK International ερευνά τις επιπτώσεις της τρομοκρατίας στα διεθνή ταξίδια, η ευαισθησία στην τρομοκρατία μειώθηκε και οι προορισμοί θεωρούνται “ασφαλέστεροι” από πριν. Αυτά τα ευρήματα βασίζονται στα τελευταία αποτελέσματα του World Travel Monitor της IPK, μιας ετήσιας έρευνας που αναλύει την συμπεριφορά των εξερχόμενων ταξιδιών σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως, καλύπτοντας πάνω από το 90% της παγκόσμιας εξερχόμενης ζήτησης.

Η Ευρώπη οδηγεί τη διεθνή ανάπτυξη εξερχόμενου τουρισμού – Η Ισπανία παραμένει ο κορυφαίος προορισμός
Το 2017, η Ευρώπη ήταν η ισχυρότερη περιοχή-πηγή για διεθνή ταξίδια, με συνολική αύξηση 7% σε σχέση με πέρυσι, ακολουθούμενη από τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική με 6% και την Ασία με 5%. Επίσης, ως προορισμός, η Ευρώπη επωφελήθηκε περισσότερο με 8% περισσότερα ταξίδια το 2017. Όσον αφορά στους προορισμούς σε επίπεδο χωρών, η Ισπανία έχει το προβάδισμα, με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία να κατέχουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα. Η Γαλλία και η Ιταλία είναι ο τέταρτος και πέμπτος πιο επιτυχημένος προορισμός. Όσον αφορά στους τύπους διακοπών, τα ταξίδια πόλης αποτέλεσαν τον κύριο παράγοντα ανάπτυξης το περασμένο έτος, με αύξηση 18%. Οι διακοπές “Sun & Beach”, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς διακοπών, αυξήθηκαν κατά 9%. Από την άλλη πλευρά, οι διακοπές σε πακέτα μειώθηκαν διεθνώς κατά 1%.

Ένας στους δέκα διεθνείς τουρίστες επηρεάζεται από τον “υπερτουρισμό”

Ο “υπερτουρισμός” έχει πρόσφατα βρεθεί στα πρωτοσέλιδα παγκοσμίως, λόγω των αριθμών ρεκόρ των επισκεπτών σε πολλούς προορισμούς, προκαλώντας διαμαρτυρίες κατοίκων που πήραν μεγάλη δημοσιότητα και διάφορα μέτρα από τις τοπικές αρχές. Δεδομένου ότι το θέμα αυτό όχι μόνο επηρεάζει τους προορισμούς, τα τουριστικά αξιοθέατα, τις τοπικές υποδομές και τους κατοίκους, αλλά και τους ίδιους τους ταξιδιώτες, η IPK International διεξήγαγε μια ειδική έρευνα μεταξύ διεθνών ταξιδιωτών τον Φεβρουάριο του 2018. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 24% όλων των διεθνών τουριστών είχε την αίσθηση ότι ο προορισμός που επισκέφτηκαν ήταν υπερπλήρης. Ωστόσο, μόνο το 9% δήλωσε ότι αυτό το πλήθος επηρέασε στην πραγματικότητα την ποιότητα του ταξιδιού τους. Οι περισσότερες “πληγείσες” από τον “υπερτουρισμό” πόλεις ήταν η Πόλη του Μεξικού (23%), η Σαγκάη (22%), η Βενετία (20%), το Πεκίνο (19%), το Χονγκ Κονγκ, (18%), η Κωνσταντινούπολη, το Άμστερνταμ και η Φλωρεντία (17%) και η Βαρκελώνη (16%).

Η ταξιδιωτική συμπεριφορά εξακολουθεί να επηρεάζεται (λιγότερο όμως πλέον) από το φόβο της τρομοκρατίας
Για πέμπτη φορά, η IPK International πραγματοποίησε μια ειδική έρευνα σχετικά με την επίδραση των τρομοκρατικών απειλών στη διεθνή ταξιδιωτική συμπεριφορά στις αγορές των κύριων πηγών εξερχόμενου τουρισμού παγκοσμίως, τον Φεβρουάριο του 2018. Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι πρόσφατες προειδοποιήσεις (ταξιδιωτικές οδηγίες) αστάθειας και τρομοκρατίας επηρέασαν τα ταξιδιωτικά σχέδια για το 37% των διεθνών ταξιδιωτών για το 2018, σε σύγκριση με το 41% τον Οκτώβριο του 2017. Όσον αφορά στο ερώτημα τι είδους επιρροή μπορεί να έχει η τρέχουσα κατάσταση στην ταξιδιωτική συμπεριφορά, το 24% δήλωσε ότι θα εξακολουθήσουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, όμως μόνο σε προορισμούς που θεωρούν “ασφαλείς”. Για ορισμένους προορισμούς, η εικόνα ασφαλείας έχει βελτιωθεί και έχει βαθμολογηθεί λίγο καλύτερα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2017. Αυτό ισχύει π.χ. για μερικούς από τους μεγαλύτερους προορισμούς όπως η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία.

Παρ’όλη την ύπαρξη διαφόρων κινδύνων σε ένα ταξίδι, η IPK International προβλέπει ότι τα διεθνή ταξίδια εξερχόμενου τουρισμού θα αυξηθούν κατά 5% το 2018. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της IPK για το 2018, η Λατινική Αμερική αναμένεται να εμφανίσει μία από τις υψηλότερες επιδόσεις, με αύξηση του 7%, ακολουθούμενη στενά από την Ασία (+6%). Τα διεθνή ταξίδια από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 4%.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024