Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Real estate

Μεγάλη ζήτηση στο κέντρο της Αθήνας για μετατροπή γραφείων σε boutique ξενοδοχεία και διαμερίσματα τύπου Airbnb

Τατιάνα Ρόκου - 08 Μάρτιος 2018, 11:51

Οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν τις διαθέσιμες κατοικίες, κυρίως στην καρδιά της Αθήνας, με στόχο την απόκτηση και στη συνέχεια τη διαχείρισή τους μέσω της Airbnb. Αυτό έχει ως συνέπεια να είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση στο κέντρο της Αθήνας, ειδικά σε περιοχές του κέντρου, όπως Κουκάκι, Πετράλωνα, Φιλοπάππου, Μακρυγιάννη ή ακόμα και Εξάρχεια.


Η Airbnb και η Ελληνική Χρυσή Βίζα, έχουν αρχίσει να ωθούν την ελληνική αγορά ακινήτων, προς τα πάνω. Από τον Σεπτέμβριο του 2017, υπήρξαν 2014 άτομα που αιτήθηκαν και έχουν λάβει ελληνική άδεια παραμονής. Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή της για την αγορά ακινήτων η εταιρεία Δανός, για το β’ εξάμηνο του 2017.

Οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν τις διαθέσιμες κατοικίες, κυρίως στην καρδιά της Αθήνας, με στόχο την απόκτηση και στη συνέχεια τη διαχείρισή τους μέσω της Airbnb. Αυτό έχει ως συνέπεια να είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση στο κέντρο της Αθήνας, ειδικά σε περιοχές του κέντρου όπως Κουκάκι, Πετράλωνα, Φιλοπάππου, Μακρυγιάννη ή ακόμα και Εξάρχεια, τα σπίτια προς ενοικίαση είναι ελάχιστα, τα ενοίκια υψηλά και η ποιότητα των διαμερισμάτων χαμηλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από πιστωτικά ιδρύματα, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων, εκτιμάται ότι μειώθηκαν οριακά κατά μέσο όρο κατά 0,3% από έτος σε έτος στο δ’ τρίμηνο του 2017, ενώ το 2017 η μέση ετήσια πτώση των τιμών των διαμερισμάτων ήταν 1,0%, σε σύγκριση με μια μέση μείωση 2,4% το 2016.

Όπως αναφέρει η ανάλυση της Δανός, τα επίπεδα πληρότητας καθώς και οι τιμές δωματίων στα ξενοδοχεία της Αθήνας εμφάνισαν μια θετική τάση, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του RevPAR στο β’ τρίμηνο του 2017 με ετήσια αύξηση 12,3%. Οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν σημαντικά κατά 11,8% το β ‘τρίμηνο του 2017. Ο Φεβρουάριος ήταν ιδιαίτερα έντονος, γεγονός που αντανακλάται στα επίπεδα πληρότητας του ξενοδοχειακού τομέα της Θεσσαλονίκης. Συνολικά, το RevPAR αυξήθηκε κατά 10,1% ετησίως το β’ τρίμηνο του 2017. “Το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών και των αλυσίδων (εγχώριων και ξένων) για επενδύσεις στην Ελλάδα, δείχνει τον αυτόνομο τουρισμό/ξενοδοχεία στις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες”, καταλήγει η ανάλυση. “Οι προβλέψεις παραμένουν ευοίωνες για τα επόμενα χρόνια, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη PWC-RiMaKo οι αφίξεις το 2021 υπερβαίνουν τα 35 εκατ. ευρώ και τα έσοδα 20 δισ. ευρώ, ενώ η άμεση απασχόληση υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ και ο τουρισμός να συμβάλει έως το 2021 με 43 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας. Φυσικά, τα παραπάνω απαιτούν σημαντικές κινήσεις για τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων προκειμένου να διευρυνθεί η εποχικότητα, η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού κ.λπ.”.

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΑΘΗΝΑ 2ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2017
|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top