Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Αεροπορικά θέματα

Επέτειος της ανάληψης του Ελέγχου Εναέριας κυκλοφορίας (1η Απριλίου)

Θοδωρής Κουμέλης - 03 Απρίλιος 2018, 10:56

Παρ'όλο που σύμφωνα με τον Ε.Κ. 391 / 2013 το κόστος των Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας (μισθοί, συντάξεις, κόστος υλικοτεχνικής υποδομής) δεν επιβαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό, δεν υποστηρίζεται επαρκώς, ώστε να μεγιστοποιήσει την απόδοσή της προς όφελος της εθνικής οικονομίας, αναφέρει η ΕΕΕΚΕ.


Η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), που εκπροσωπεί τον κλάδο των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) γιόρτασε πρόσφατα την επέτειο της ανάληψης του Ελέγχου Εναέριας κυκλοφορίας της χώρας μας από τον πρώτο Έλληνα Ελεγκτή το 1947.

Οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών προσόντων που επιλέγονται μετά από αυστηρή επιλογή ως προς τις γνώσεις, την αντίληψη του χώρου, την ευφυΐα, την ψυχραιμία, την ικανότητα διεκπεραίωσης πολλαπλών νοητικών εργασιών συγχρόνως, τη μνήμη, την ψυχραιμία υπό πιεστικές συνθήκες, την παρατηρητικότητα, τη σωστή άρθρωση του λόγου (στα αγγλικά κυρίως αλλά και στα ελληνικά) και την προσήλωση στη λεπτομέρεια.
 
Εξετάζονται σε τακτές και αυστηρά καθορισμένες περιόδους ως προς τη σωματική και ψυχική υγεία τους και επαναξιολογούνται τακτικά ως προς τις δεξιότητες και γνώσεις τους, σύμφωνα με διεθνείς κανονισμούς.

Είναι υπεύθυνοι για:

  • την αποφυγή σύγκρουσης αεροσκαφών στον αέρα και στο έδαφος
  • την παροχή πληροφοριών στα πληρώματα
  • τη Συνέγερση Υπηρεσιών Διάσωσης.


Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται με άμεση ραδιοτηλεφωνική επικοινωνία με τους πιλότους των αεροσκαφών και με τη βοήθεια ορισμένων συστημάτων επιτήρησης (Radar) όπου είναι διαθέσιμα.

Οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας στελεχώνουν 19 αεροδρόμια στην Ελλάδα, καθώς και το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών Μακεδονίας, από το οποίο ελέγχονται και επιτηρούνται όλες οι πτήσεις που πετάνε μέσα στο Athinai FIR/Hellas UIR, μια περιοχή που περιλαμβάνει Εθνικό αλλά και Διεθνή Εναέριο χώρο. Ελέγχουμε και είμαστε υπεύθυνοι για περίπου 700,000 πτήσεις τον χρόνο που είτε προσγειώνονται και απογειώνονται από ελληνικά αεροδρόμια, είτε υπερίπτανται του εναερίου χώρου μας μέχρι του ύψους των 47.000 ποδών.

Για πάνω από 70 χρόνια υπηρετούμε το επάγγελμα με αφοσίωση, υπευθυνότητα, υπερηφάνεια και με όλες μας τις δυνάμεις, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, με ελάχιστο προσωπικό, παλιό εξοπλισμό και με συνεχώς διογκούμενη κυκλοφορία. Παρ‘όλο που σύμφωνα με τον Ε.Κ. 391 / 2013 το κόστος των Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας (μισθοί, συντάξεις, κόστος υλικοτεχνικής υποδομής) δεν επιβαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό, δεν υποστηρίζεται επαρκώς, ώστε να μεγιστοποιήσει την απόδοσή της προς όφελος της εθνικής οικονομίας”, αναφέρει η ΕΕΕΚΕ.|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top