Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΤο 1ο Φεστιβάλ Γιώτινγκ – Γιορτή Θαλάσσιου Τουρισμού στη Μαρίνα Αλίμου
Θαλάσσιος τουρισμός

Το 1ο Φεστιβάλ Γιώτινγκ – Γιορτή Θαλάσσιου Τουρισμού στη Μαρίνα Αλίμου

Με την προσέλευση επισήμων, επαγγελματιών και κοινού, ξεκίνησε χθες Πέμπτη 12 Απριλίου το Φεστιβάλ Γιώτινγκ στη Μαρίνα Αλίμου, όπου λειτουργούν 50 περίπτερα και είναι επισκέψιμα περισσότερα από 140 σκάφη όλων των ειδών και μεγεθών, μεταξύ των οποίων και μερικά που για πρώτη φορά έχουν έρθει στην Ελλάδα και διατίθενται για ναύλωση.

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ [Μονίμου] Πληρώματος – ΣΙΤΕΣΑΠ, επαγγελματικός φορέας εκπροσώπησης του κλάδου των τουριστικών επαγγελματικών σκαφών, διοργάνωσε με την εταιρεία MACT Media, το 1ο Φεστιβάλ Γιώτινγκ – Γιορτή Θαλάσσιου Τουρισμού στη Μαρίνα Αλίμου Αττικής, κύρια επαγγελματική βάση των τουριστικών σκαφών από 12 έως 16 Απριλίου 2018, με κύριο σκοπό να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να γνωρίσουν από κοντά τη μοναδικότητα της απόλαυσης των Ελληνικών θαλασσών μέσα από ένα –κυρίως– μικρότερο ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος, που μπορούν είτε οι ίδιοι να κυβερνήσουν (με κατάλληλες γνώσεις και εκπαίδευση) είτε να χαρούν με την βοήθεια και υποστήριξη από επαγγελματίες.

Στην τελετή έναρξης εγκαινίων, τέλεσε τον αγιασμό ο Αιδεσιμολογιώτατος Πατήρ Στυλιανός, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Σμύρνης και τίμησαν με την παρουσίας τους η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, βουλευτές, εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων, επαγγελματίες και κοινό.

Κύριος ομιλητής ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρθηκε στο τεράστιο ενδιαφέρον για τον θαλάσσιο τουρισμό και το γιώτινγκ και συνεχάρη τους διοργανωτές για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ. Επίσης, αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες δράσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας για τη διευθέτηση και υποστήριξη θεμάτων του κλάδου, και επεσήμανε τις επιτυχίες στην πάταξη παράνομων ναυλώσεων.

Την υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά εκπροσώπησε ο κ. Κωνσταντίνος Τσέγας, γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ο οποίος επιβεβαίωσε τις ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές αυξημένης τουριστικής ζήτησης ως αποτέλεσμα και των προσπαθειών του υπουργείου και του ΕΟΤ, και επικεντρώθηκε στην μεγάλη σημασία και τον σημαντικό ρόλο που έχει ο κλάδος του γιώτινγκ στην προσπάθεια αυτή.


Η πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ κα Ελένη Βρυώνη.

Στη χαιρετιστήρια ομιλία της η πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ κα Ελένη Βρυώνη, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, και ιδιαίτερα και την ΕΤΑΔ, που ως εταιρεία διαχειρίστρια της Μαρίνας Αλίμου, ευγενικώς διέθεσε τους χώρους για τη διοργάνωση, τις εταιρείες και επαγγελματίες που έχουν τα περίπτερα και έφεραν τα σκάφη τους,  αναφέρθηκε στην επιλογή και σημαντικότητα για τον κλάδο της Μαρίνας Αλίμου, Αττικής, που αποτελεί, εδώ και αρκετά χρόνια την κύρια βάση και χώρο ελλιμενισμού περισσότερων των χιλίων 1.000 σκαφών επαγγελματικώς δραστηριοποιούμενων. Η μαρίνα Αλίμου είναι το κομβικό σημείο εκκίνησης και ολοκλήρωσης των περισσότερων ναυλώσεων, και είναι ανάγκη να διατηρήσει τον επαγγελματικό της χαρακτήρα. Επίσης, επισήμανε ιδιαίτερα ότι σκοπός του Φεστιβάλ Γιώτινγκ είναι να γνωρίσουν οι Έλληνες και να επιλέξουν και αυτήν τη μορφή διακοπών, που και είναι προσιτή, ενώ θα ενισχύσουν με την επίσκεψή τους τις διάφορες παράκτιες περιοχές της χώρας,  γνωρίζοντας και οι ίδιοι απαράμιλλες ομορφιές, που δεν προσεγγίζονται εύκολα, παρά μόνο με σκάφος ή από θαλάσσης.

“Η θέση του ΣΙΤΕΣΑΠ είναι ότι η Μαρίνα Αλίμου πρέπει να διατηρήσει τον επαγγελματικό της χαρακτήρα και η όποια αξιοποίηση, που καλόν είναι να γίνει, πρέπει να επιτελεστεί λαμβάνοντας υπόψη το ότι είναι στην ουσία η επαγγελματική βάση του κλάδου. Δε διαφωνούμε για την αξιοποίηση, άλλωστε και εμείς έχουμε επί αρκετά χρόνια συζητήσει με τις διοικήσεις της Μαρίνας και τους φορείς διαχείρισης της, για διάφορες βελτιώσεις. Σε μία τέτοια μαρίνα, εκτός από τις λιμενικές υποδομές, χρειάζεται και διαμόρφωση υποδοµών και προϋποθέσεων τουρισμού, αναψυχής, αθλητισμού και περιπάτου στη χερσαία ζώνη. Αυτά είναι στοιχεία που συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών και πελατών του γιώτινγκ, και το Φεστιβάλ Γιώτινγκ είναι μία πρώτη προσπάθεια να αναδείξουμε τη Μαρίνα Αλίμου και ως χώρο ενημέρωσης για το γιώτινγκ, επίσκεψης σκαφών, και ανάδειξης των διαφόρων υπηρεσιών και επαγγελματικών υποστηρίξεων που χρειάζονται τα σκάφη” είπε, μεταξύ άλλων.

Καλωσορίζοντας τους επισήμους και επαγγελματίες ο κ. Γιώργος Καραχρήστος, γενικός διευθυντής της MACT Media Group, συν-διοργανώτριας του φεστιβάλ, επεσήμανε την ευρεία υποστήριξη και παροχή αιγίδας από τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Αλίμου, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος – ΚΕΔΕ, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων FedHATTA, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών – ΕΣΜΕΘ και τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών – ΕΟΑΕΝ, ευχαρίστησε τους χορηγούς επικοινωνίας και όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και τον πρόεδρο κ. Κώστα Μουζάκη και τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Ακρόπολις”, που παρασκεύασαν εδέσματα για τους παρευρισκόμενους.

Χαιρετισμούς έκαναν εκ μέρους των κομμάτων, η κα Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρόεδρος Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, βουλευτής Λασιθίου και τομεάρχης Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μάριος Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, και ο βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος. Επίσης χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο κ. Γιώργος Βερνίκος.


Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης με τον κ. Γιώργο Βερνίκο, διοικητικό μέλος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).


Χαιρετισμούς απεύθυνε εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης, που επεσήμανε τη σημασία της δραστηριοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Δήμων στα θέματα γενικότερα του τουρισμού, αλλά και την ανάγκη να δοθούν στους Δήμους οι ανάλογες εξουσίες και πόροι για την καλύτερη υποστήριξη του σημαντικού οικονομικού κλάδου του τουρισμού και στην ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών για την κατασκευή μαρινών. Στους χαιρετισμούς τους, οι δήμαρχοι του παράκτιου μετώπου, κ. Ανδρέας Κονδύλης, Αλίμου και κ. Διονύσης Χατζηδάκης, Παλαιού Φαλήρου, ανέδειξαν τη σημασία στην τοπική οικονομία των αντίστοιχων μαρινών, Αλίμου και Φλοίσβου, και στο ενδιαφέρον των δήμων τους να έχουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του γιώτινγκ.

Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση οι εξοχώτατοι πρέσβεις της Χιλής Pia Busta, της Δημοκρατίας της Κούβας Zelmys Ma Dominguez Cortina και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Διονύσης Τεμπονέρας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους των επαγγελματικών φορέων και σωματείων οι κ.κ. Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δικτύων Μικρών Νησιών, Γιώργος Κολίντζας, πρόεδρος ΕΣΜΕΘ, Αντώνης Στελλιάτος, πρόεδρος ΕΠΕΣΤ, ο πρώην πρύτανης, καθηγητής κ. Κώστας Μουτζούρης, η καθηγήτρια Ναυτιλίας κα Μαρία Λεκάκου, κ.ά.

Οι διοργανωτές περιμένουν κοινό και επαγγελματίες (δωρεάν είσοδος) και τις υπόλοιπες ημέρες του φεστιβάλ, από τις 10:30 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, με διάφορες παράλληλες δράσεις γευσιγνωσίας, χορευτικών και μουσικών εκδηλώσεων, και πολιτιστικών παρουσιάσεων – εκτός των δύο συνεδριακών εκδηλώσεων σήμερα Παρασκευή και το Σάββατο.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024