Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΣυνεχίζεται για 2η ημέρα η πανελλήνια απεργία της ΠΝΟ
Ακτοπλοΐα

Συνεχίζεται για 2η ημέρα η πανελλήνια απεργία της ΠΝΟ

Για άλλο ένα 24ωρο θα μείνουν ακινητοποιημένα τα πλοία στα λιμάνια σε όλη τη χώρα, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα. Προβλήματα με δεκάδες σχολικές εκδρομές που διεξάγονται αυτήν την περίοδο.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ επισημαίνει ότι “ο υπουργός Ναυτιλίας όχι μόνο δεν έδωσε καμία ουσιαστική λύση στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ναυτεργατών, όχι μόνο δεν επέλυσε έστω και το παραμικρό αίτημα μας, αλλά αντίθετα για άλλη μία φορά κράτησε στάση Πόντιου Πιλάτου προσπαθώντας να μετακινήσει τις ευθύνες τού ιδίου και της κυβέρνησης, δημιουργώντας και συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού”. Στη σημερινή απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ).

Η Ομοσπονδία ζητά την κατάργηση του νόμου 4150/2013 για τις ειδικές συνθέσεις των πληρωμάτων στις γραμμές Πάτρας-Ιταλίας, προβάλοντας αντιρρήσεις και στο σχέδιο υπουργικής απόφασης για τις ενδομεταφορές από πλοία με σημαία τρίτου κράτους μεταξύ ελληνικών λιμένων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας κ. Διονύσης Τεμπονέρας, αφού μελέτησαν τις προτάσεις που υπέβαλε η ΠΝΟ στο υπουργείο, σχετικά με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές, αποφάσισαν να τις ενσωματώσουν στο εν λόγω σχέδιο απόφασης, όπως είχαν υποσχεθεί στη διοίκηση της ΠΝΟ, κατά τη συνάντησή τους την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας χαρακτήρισε αδικαιολόγητη τη συνέχιση της απεργίας και ανέφερε ότι “το υπουργείο δουλεύει συνεχώς και επιλύει ζητήματα της ΠΝΟ. Εμείς προχωρήσαμε στα εργασιακά σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που πρέπει να έχουν οι πλοιοκτήτες από τη μη τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, που δεν είχε τολμήσει καμία κυβέρνηση έως σήμερα”. Όπως πρόσθεσε, το υπουργείο φέρνει ρυθμίσεις πραγματικά δρακόντειες εις βάρος του εφοπλισμού.

Όσον αφορά στο σχέδιο που αφορά στις ενδομεταφορές από πλοία με σημαία τρίτου κράτους μεταξύ ελληνικών λιμένων, ο υπουργός σημείωσε ότι ζητήθηκε από την ΠΝΟ να πάρει την ευθύνη και να γράψει ότι δε συμφωνεί με την απόφαση. “Δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να ζητάνε οι αγρότες της Κρήτης να κάνουνε συνάντηση μαζί τους και να μην τη δέχονται. Δεν έχουν μόνο δικαίωμα οι κύριοι της ΠΝΟ, αλλά και οι αγρότες. Δεν ξέρω τι νόημα έχει πια αυτή η απεργία, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Αν συμβεί ο,τιδήποτε, θα έχουν ευθύνη αυτοί απέναντι στον ναυτικό κόσμο”.

FedHATTA: Ως πότε οι απεργίες θα θέτουν σε κίνδυνο τον ελληνικό τουρισμό;
“Με μεγάλη έκπληξη και δυσαρέσκεια παρακολουθούμε την κλιμάκωση, για δεύτερο εικοσιτετράωρο αύριο, Πέμπτη, των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, οι οποίες ακινητοποιούν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας για ένα ολόκληρο 48ωρο“, αναφέρει η FedHATTA.

“Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι οι εργασιακές διεκδικήσεις οφείλουν να λύνονται  χωρίς να πλήττεται η πολύτιμη για τη χώρα μας τουριστική δραστηριότητα, στην αρχή μάλιστα μιας σεζόν με εξαιρετικά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό.

Οι απεργίες δημιουργούν δυσφημιστική εικόνα για τη χώρα στο εξωτερικό, από αγανακτισμένους τουρίστες που τις συναντούν απροειδοποίητα μπροστά τους.

Αυτήν τη στιγμή, προκαλούνται προβλήματα με δεκάδες σχολικές εκδρομές που διεξάγονται αυτήν την περίοδο με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται δεκάδες χιλιάδες μαθητές και οι οικογένειές τους, αλλά και καθηγητές. Πάνω από όλα πλήττεται η ελληνική οικογένεια, ιδιαίτερα όταν δημιουργούνται χαοτικές καταστάσεις με χρήματα που έχουν προκαταβάλλει ιδιώτες και επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση αυτών των εκδρομών.

Οι συνέπειες είναι σοβαρές και πρέπει οπωσδήποτε να διαχειριζόμαστε τέτοιες καταστάσεις με διάλογο και νηφαλιότητα αν δεν θέλουμε να χάσουμε τις μεγάλες δυνατότητες που επιφυλάσσει ο τουρισμός για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Σεβόμαστε τα εργασιακά ζητήματα όλων των κλάδων, όμως είναι αδιανόητο να μην γίνεται σεβαστή από όλους η αυτονόητη ανάγκη για ομαλή διεξαγωγή της τουριστικής δραστηριότητας η οποία αποφέρει οφέλη προς όλες τις πλευρές.

Καλούμε την ΠΝΟ και την Πολιτεία να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια διαλόγου και να ακυρωθούν άμεσα οι κινητοποιήσεις στα λιμάνια της χώρας”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024