Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΜεγάλης έκτασης ανακαίνιση στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου από τα ΚΑΕ
Αεροδρόμια

Μεγάλης έκτασης ανακαίνιση στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου από τα ΚΑΕ

Επένδυση ύψους 13 εκατ. ευρώ από την Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών ΑΕ, για την αναμόρφωση των χώρων του αεροδρομίου "Νίκος Καζαντάκης", αεροδρόμιο που είχε ανακηρυχθεί πέρυσι στο χειρότερο της Ευρώπης από την ιστοσελίδα Sleeping in Airports.

Σε τίποτα δε θυμίζουν οι χώροι του Αεροδρομίου Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” τη μέχρι πρότινος εικόνα του.

Η ανακαίνισή του αφορά στους χώρους επιβατών, συνολικής επιφάνειας 3.000 τ.μ., με νέα αίθουσα αναχωρήσεων, η οποία διαθέτει 11 εξόδους αναχωρήσεων, εννιά στο ισόγειο και δύο στον όροφο. Σε όλες τις εξόδους τοποθετήθηκαν ανελκυστήρες. Ακόμη, ανακαινίστηκαν οι παλιοί χώροι των αναχωρήσεων, έκτασης 8.000 τ.μ., όπου δημιουργήθηκαν νέα καταστήματα αφορολογήτων ειδών (Duty Free) συνολικής έκτασης 2.054 τ.μ. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν τέσσερις αίθουσες διακεκριμένων επιβατών δύο στην extra και δύο στην intra Schengen περιοχή, ανακαινίστηκαν όλα τα καταστήματα εστίασης, τοποθετήθηκε νέο σύστημα κλιματισμού στην καινούργια επέκταση, καθώς και νέα συστήματα πυροπροστασίας. Κατασκευάστηκαν δύο συγκροτήματα τουαλετών, ένα στην intra και ένα στην extra Schengen, και ανακαινίστηκαν οι παλιές τουαλέτες των αναχωρήσεων, δημιουργήθηκαν νέοι χώροι για την αστυνομία και για την εταιρεία security ασφάλειας επιβατών.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 30 Απριλίου, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη, του ο αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη, του διοικητή της ΥΠΑ κ. Κωνσταντίνου Λιντζεράκου, του διευθύνοντος συμβούλου των ΚΑΕ κ. Γιώργου Βελέτζα, του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του δημάρχου Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινού, του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Folli Follie κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, του αντιπροέδρου της Aegean κ. Ευτύχη Βασιλάκη και εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Η ανακαίνιση του αεροδρομίου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, της ΥΠΑ, καθώς και του αερολιμενάρχη Ηρακλείου. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη ανακατασκευή καταστημάτων της εταιρείας Dufry A.G., μητρικής εταιρείας της ΚΑΕ ΑΕ, η οποία λειτουργεί 2.200 καταστήματα αφορολογήτων και φορολογημένων καταστημάτων σε 63 χώρες. Η μητρική εταιρεία επιπλέον πρόκειται να προβάλει τα ελληνικά προϊόντα σε 30 αεροδρόμια διεθνώς. Τα ελληνικά προϊόντα αποτελούν (σε πωλήσεις) πλέον το 31,9% του συνόλου στα Duty Free, από 5,8% το 2000.

“Η συνολική επένδυση της εταιρείας μας πραγματοποιήθηκε σε 165 ημέρες και αποτελεί επιτυχή έκφραση της σύμπραξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με το Ελληνικό Δημόσιο προς όφελος και των δύο πλευρών”, δήλωσε ο κ. Βελέτζας. “Το κυριότερο είναι ότι δώσαμε εκτός των τετραγωνικών μέτρων, χρώμα, θέα και νέο αέρα στο παλιό κτίριο του αεροδρομίου, με μια θέα του Κρητικού Πελάγους που θα μένει ανεξίτηλη στις μνήμες όλων των αναχωρούντων επιβατών”.

Το 2018, υπολογίζεται ότι στο αεροδρόμιο Ηρακλείου θα εξυπηρετηθούν 8 εκατ. επιβάτες -τέσσερα εκατομμύρια αναχωρούντες και τέσσερα εκατομμύρια αφικνούμενοι.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας ΚΑΕ στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport, αναμένεται να ανέλθουν στα 55 εκατ. ευρώ. Το “Νίκος Καζαντζάκης” είναι το δεύτερο αεροδρόμιο που ανακαινίζεται από ιδιωτική πρωτοβουλία. Το πρώτο ήταν το αεροδρόμιο της Πάρου από την Aegean.

Την ώρα των εγκαινίων, υπήρξε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου από κατοίκους που αντιδρούν στη δημιουργία του αεροδρομίου στο Καστέλι. Ο κ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο ανέφερε ότι θα πρέπει να αποζημιωθούν καλύτερα όσοι ζουν από τις εκτάσεις που πρόκειται να απαλλοτριωθούν και συμπλήρωσε ότι έως το τέλος Μαΐου θα είναι έτοιμος και ο διαγωνισμός για τους τρεις κόμβους στον οδικό άξονα της Κρήτης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024