Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΤρώμε προστατευόμενα είδη θαλασσινών στις ταβέρνες
Μαζική εστίαση

Τρώμε προστατευόμενα είδη θαλασσινών στις ταβέρνες

Οι παράνομοι αλιείς, για να αλιεύσουν οστρακοειδή, σπάνε τα βράχια με σφυριά ή κομπρεσέρ καταστρέφοντας εντελώς τους βραχώδεις οικότοπους και αφανίζοντας σημαντικά αναπαραγωγικά πεδία και πεδία ανάπτυξης του γόνου για πολλά είδη εμπορικών ψαριών.

Συνεχίζουν να σερβίρονται προστατευόμενα είδη θαλασσινών στα ελληνικά εστιατόρια, όπως πετροσωλήνες και πίννες, παρά την απαγόρευση της αλιείας κι εμπορία τους από το 1992.

Ο κ. Γιώργος Αμυράς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, αναδεικνύει το θέμα και καλεί τέσσερις υπουργούς (Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Σταθάκη, Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου), να απαντήσουν γιατί δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία για την προστασία των προστατευόμενων οστρακοειδών (πετροσωλήνες, πίννα, μπουρούδες, μπουχώνες).

Τα οστρακοειδή ζουν μέσα σε ασβεστολιθικά βράχια των ελληνικών θαλασσών. Οι παράνομοι αλιείς, για να τα αλιεύσουν, σπάνε τα βράχια με σφυριά ή κομπρεσέρ καταστρέφοντας εντελώς τους βραχώδεις οικότοπους και αφανίζοντας σημαντικά αναπαραγωγικά πεδία και πεδία ανάπτυξης του γόνου για πολλά είδη εμπορικών ψαριών.

“Στην Ελλάδα η κείμενη νομοθεσία εφαρμόζεται πλημμελώς και πρακτικά δεν υπάρχει καμία προστασία του συγκεκριμένου είδους. Οι καταστροφές των παράκτιων οικότοπων σε αρκετές περιοχές (π.χ. Ευβοϊκός, Κορινθιακός, Αργολικός) είναι εκτεταμένες με σημαντικές επιπτώσεις στη θαλάσσια βιοποικιλότητα αλλά και στην αλιεία, καθώς αφανίζονται σημαντικά αναπαραγωγικά πεδία και πεδία ανάπτυξης του γόνου για πολλά είδη εμπορικών ψαριών”, αναφέρει στην Ερώτησή του ο κ. Αμυράς.

“Το 2011 δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό ‘Mediterranean Marine Science’ μελέτη του αναπλ. καθηγητή του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Στέλιου Κατσανεβάκη (τότε ερευνητή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών) και των συνεργατών του σχετικά με την ευρείας κλίμακας παράνομη αλιεία και εμπορία προστατευόμενων οστρακοειδών στην Ελλάδα. Στη μελέτη εκείνη έγιναν συνεντεύξεις με ιδιοκτήτες 219 παραλιακών εστιατορίων που σερβίρουν θαλασσινά, σε 92 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Διαπιστώθηκε ότι 8 προστατευόμενα είδη υπήρχαν στους καταλόγους των εστιατορίων. Από αυτά οι πετροσωλήνες ήταν το πιο συνηθισμένο και βρέθηκε να σερβίρεται στο 22,8% των εστιατορίων. Σε αρκετές περιοχές τα ποσοστά αυτά ήταν πολύ μεγαλύτερα, όπως για παράδειγμα στις περιοχές γύρω από τον Ευβοϊκό κόλπο, όπου οι πετροσωλήνες σερβίρονταν σε περισσότερα από το 65% των εστιατορίων. Εκτός από τους πετροσωλήνες σημαντικό ήταν το πρόβλημα και για την πίννα (Pinna nobilis), η οποία βρέθηκε να διακινείται στο 16,8% των εστιατορίων. Παρά το ότι ενημερώθηκαν σχετικά οι Διευθύνσεις Αλιείας όλων των περιφερειών της χώρας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης προστατευόμενων ειδών στα ελληνικά εστιατόρια”.

Ο κ. Αμυράς καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να κινητοποιηθούν, να ελέγξουν τις παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες, σε συνδυασμό με εκτεταμένους αγορανομικούς ελέγχους επιχειρήσεων που εμπορεύονται ή διαφημίζουν στο διαδίκτυο τα προστατευόμενα οστρακοειδή.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024