Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΣτον αυτόματο πιλότο βρίσκεται η τουριστική εκπαίδευση, υποστηρίζει η ΝΔ
Τουριστική εκπαίδευση

Στον αυτόματο πιλότο βρίσκεται η τουριστική εκπαίδευση, υποστηρίζει η ΝΔ

Εδώ και 3,5 περίπου χρόνια δεν υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης, αναφέρει ο τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ, τονίζοντας ότι στις ΑΣΤΕ δεν έγινε καμία προσπάθεια αναβάθμισης, αλλά και επικαιροποίησης, των προγραμμάτων σπουδών, προκειμένου να προσαρμοστούν στις σύγχρονες συνθήκες.

Επίκαιρη Ερώτηση με την οποία αναδεικνύει την έλλειψη σχεδίου της κυβέρνησης για την ουσιαστική αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, κατέθεσε ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας. “Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι δεν έχει σχέδιο στο συγκεκριμένο τομέα, εδώ και τρεισήμισι περίπου χρόνια, αφού δεν υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης”, αναφέρει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Επισημαίνει, παράλληλα, ότι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στις σχολές με γνωστικό αντικείμενο τις σπουδές στον τουρισμό, δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Η κυβέρνηση, δέσμια των ιδεοληψιών της, ματαίωσε την ίδρυση και λειτουργία τμημάτων διοίκησης τουρισμού με έδρα τη Ρόδο και τη Ρέθυμνο, αλλά και την ίδρυση και λειτουργία αγγλόφωνων τμημάτων.

Στις ΑΣΤΕ δεν έγινε καμία προσπάθεια αναβάθμισης, αλλά και επικαιροποίησης, των προγραμμάτων σπουδών, προκειμένου να προσαρμοστούν στις σύγχρονες συνθήκες και να μετεξελιχθούν σε Ακαδημίες Τουριστικών Σπουδών με τη δημιουργία και αγγλόφωνων τμημάτων, ενώ δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αναβάθμιση της τουριστικής επαγγελματικής κατάρτισης και την εφαρμογή προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Ακόμη, μιλώντας στα πλαίσια του Forum “Ιόνιες Ημέρες Ανάπτυξης για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη” που διοργανωσε η ΝΟΔΕ Κεφαλονιάς και η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Κόνσολας υπογράμμισε ότι η διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού μας προϊόντος με τη συνδυαστική ανάπτυξη διαφορετικών μορφών τουρισμού αποτελεί μονόδρομο, κάνοντας ειδική αναφορά σε ένα πλαίσιο προγραμματικών προτάσεων που στοχεύουν στη σύνδεση του τουρισμού με τη γαστρονομία, τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα και την ελληνική ύπαιθρο. Ο τομεάρχης της ΝΔ αναφέρθηκε σε 6 συγκεκριμένες προτάσεις:

  1. Η δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων τοπικής γαστρονομίας σε κάθε περιφέρεια με τη συνεργασία αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα.
  2. Μέσα από αυτά τα Κέντρα, θα προβάλλεται η τοπική γαστρονομία, θα δημιουργούνται τοπικά σύμφωνα ποιότητας και θα πιστοποιούνται οι πάροχοι.
  3. Η ένταξη της γαστρονομίας στο χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης με την ίδρυση Σχολής Γαστρονομίας υψηλού επιπέδου.
  4. Η ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη και προβολή τουριστικών γαστρονομικών προϊόντων σε κάθε προορισμό.
  5. Κίνητρα για τη δημιουργία επιχειρηματικών cluster και συνεργασιών ανάμεσα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού (ξενοδοχεία και εστιατόρια) και σε ομάδες παραγωγών.
  6. Νέο θεσμικό πλαίσιο για να ενισχυθεί η δημιουργία αγροτουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα αντιμετωπίζονται ως start up επιχειρήσεις.
  7. Δυνατότητα δημιουργίας τουριστικών καταλυμάτων σε οινοτουριστικές ή αγροτουριστικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε, επίσης, στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου θεσμικού και επενδυτικού πλαισίου για την ανάπτυξη εναλλακτικών και νέων μορφών τουρισμού, την αποκατάσταση και αξιοποίηση παραδοσιακών οικισμών και την ανάπτυξη τοπικών δικτύων φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος με έμφαση στον αγροτουρισμό και οινοτουρισμό.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024