Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ιστορικός τουρισμός

Ρούπελ 1941 – Η αναβίωση: Ταξίδι στη ιστορία στο οχυρό Ρούπελ

Τατιάνα Ρόκου - 08 Μάιος 2018, 15:04

Στη διάρκεια του διημέρου 12-13 Μαΐου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ζωντανά διοράματα, ελληνικού και γερμανικού στρατοπέδου εκστρατείας Β' Παγκοσμίου Πολέμου και σε εκθέσεις που θα λειτουργούν στον κεντρικό χώρο και στην υπόγεια στοά του οχυρού Ρούπελ.


Φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης της μάχης του Ρούπελ, ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Σιντικής στην εκδήλωση “Ρούπελ 1941. Η αναβίωση”, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και τις 13 Μαΐου 2018 στο θρυλικό οχυρό Ρούπελ στις Σέρρες.

Στόχος της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας λαών και κρατών, ώστε να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου, καθώς και η ανάδειξη του ιστορικού τουρισμού στο βόρειο τμήμα των Σερρών.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχή χρονιά φέτος της εκδήλωσης αναβίωσης της μεγάλης μάχης στα οχυρά του Ρούπελ, που θα λάβει χώρα στις 12 και 13 Μαΐου 2018. Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στα Οχυρά τις δύο αυτές ημέρες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τα γεγονότα του 1941 στο Ρούπελ, εκεί όπου οι προγονοί μας ύψωσαν το ανάστημά τους μπροστά στον κατακτητή και υπερασπίστηκαν την πατρίδα μέχρι τέλους, αρνούμενοι να παραδώσουν τα οχυρά. Μέσω της αριστοτεχνικής αναπαράστασης, θα ζωντανέψουν οι ιστορικές μας μνήμες και οι νεότερες γενιές θα ενημερωθούν με τον καλύτερο τρόπο για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τότε και για το ένδοξο παρελθόν των Ελλήνων αγωνιστών.

“Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που και φέτος συμμετέχουμε ενεργά ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην εκδήλωση αναβίωσης, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη του ιστορικού τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών”, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Σερρών κ. Γιάννης Μωυσιάδης.

Με τη χρήση εντυπωσιακών εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, οι επισκέπτες θα ζήσουν λεπτό προς λεπτό την προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το απόρθητο οχυρό Ρούπελ και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του, θα ακούσουν το περήφανο “όχι” του διοικητή Δουράτσου και θα συγκινηθούν με τους ήρωες που αποχώρησαν με το κεφάλι ψηλά αήττητοι.

Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον ήρωα λοχαγό πυροβολικού Αλέξανδρο Κυριακίδη, που σκοτώθηκε στη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης στο Ρούπελ.  

Στη διάρκεια του διημέρου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ζωντανά διοράματα, ελληνικού και γερμανικού στρατοπέδου εκστρατείας Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σε εκθέσεις που θα λειτουργούν στον κεντρικό χώρο και στην υπόγεια στοά του οχυρού Ρούπελ. Συγκεκριμένα:

 • Ελληνικό Στρατόπεδο Εκστρατείας Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Από τη Khaki Depot (εταιρεία προϊόντων υψηλής ποιότητας για μουσεία, συλλέκτες, αναβιωτές κ.ά.). σε συνεργασία με την Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης του σωματείου “ΣΤΕΝΩΠΟΣ”.
 • Γερμανικό Στρατόπεδο Εκστρατείας Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Από τις ομάδες ιστορικής αναβίωσης “Kampfgruppe “Süden” – Hellenic Reenactment Group”, “Club for Military Historical Reconstruction “Brothers in Arms”και “Asociația Deutsches Freikorps”.
 • Ελληνικό Στρατόπεδο Εκστρατείας 1960-1970 και έκθεση ιστορικών στρατιωτικών οχημάτων από το Σύλλογο Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων (ΣΙΣΟ).
 • Η Συλλογή Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, μέσω του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει μέρος της συλλογής, που σχετίζεται με τη “Μάχη των Οχυρών”.
 • Έκθεση μαθητικού διαγωνισμού. Έργα μαθητών και μαθητριών σχολείων των Σερρών και της Θεσσαλονίκης,  που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό με θέμα “Η μάχη των οχυρών” (2018).
 • Κειμήλια Μάχης Οχυρών. Έκθεση Κειμηλίων “Μάχης Οχυρών” (1941), από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μιχάλη Τσαρτσίδη στο Σιδηρόκαστρο.
 • Έκθεση γλυπτού με φως και σκιά: Το “Σπίτι της Σκιάς” του Τριαντάφυλλου Βαϊτση (Ξάνθη) παρουσιάζει το γλυπτό “Πνεύμα Οχυρό”.
 • Ντοκουμέντα Καρατάς. Έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων (εφημερίδες, επιστολικά δελτάρια, σελίδες ημερολογίων, αυτοσχέδια τραπουλόχαρτα κ.ά.) που βρέθηκαν σε εγκαταλελειμμένες στοές του οχυρού Καρατάς.
 • Έκθεση μοντελισμού. Ο Σύνδεσμος Μοντελιστών Σερρών και μοντελιστές από τη βόρεια Ελλάδα, παρουσιάζουν δημιουργίες τους εμπνευσμένες από τη “Μάχη των Οχυρών” και γενικότερα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 • “Οχυρά ιστορίας”. Τα οχυρά του Μπέλλες και του Αγκίστρου, με τον φακό του Άνθιμου Γεωργιάδη (ευγενική χορηγία “Αratos Group”).
 • Τα πρωτοσέλιδα του 1941: Πώς κατέγραψαν και παρουσίασαν την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων της εποχής. Η γερμανική επίθεση και ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών των οχυρών, μέσα από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων του 1941.
 • Γελοιογραφίας και σκίτσα. Πώς είδαν Έλληνες και ξένοι σκιτσογράφοι, την επίθεση των ναζιστικών στρατευμάτων κατά της Ελλάδας στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
 • Φωτογραφίες της επίθεσης. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την γερμανική επίθεση και την αντίσταση των οχυρών, από το αρχείο του ερευνητή και συγγραφέα Ηλία Κοτρίδη.
 • Metaxas Line Infographics. Tο μεγάλο τεχνικό έργο της “Γραμμής Μεταξά” με αριθμούς και μεγέθη.

Επίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί Ρετρό Παρέλαση, με ιστορικά στρατιωτικά οχήματα, αναβιωτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κλασσικούς ποδηλάτες, το Σάββατο 13 Μαΐου 2018, στην κεντρική πλατεία Σιδηροκάστρου, στις 18.00. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη Xοροεσπερίδα 1940s με τραγούδια, χορούς και dress code εποχής, στο προαύλιο της ΛΑΦ Σιδηροκάστρου, στις 20.00.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Sine ira et studio (ή -τουριστικά- αμερόληπτα)

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Το Hotel Marketing Masterclass στην Κύπρο

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

Τα eNewsletters της αγοράς

↑ top