Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ενοικίαση αυτοκινήτων

Χτύπημα στα Rent-a-Car o νόμος 4530/2018 του Υπουργείου Μεταφορών, λέει ο ΣΤΕΕΑΕ

Βίκυ Καραντζαβέλου - 14 Μάιος 2018, 09:25

Η διάταξη για την ‘απαιτούμενη Άδεια Οδήγησης’ κάνει διάκριση σε βάρος των επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων, αφού μόνο σε αυτές έχει εφαρμογή.


Ακόμη και στο σημείο να αρνούνται ενοικιάσεις αυτοκινήτων σε τουρίστες εκτός ΕΕ έχουν φτάσει επιχειρήσεις Rent-a-Car λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκληθεί με τον πρόσφατο νόμο 4530/2018 του Υπουργείου Μεταφορών.

Πράγματι, σε διάταξη του (άρθρο 31, παρ.2) ορίζονται βαριά πρόστιμα - που φτάνουν μέχρι και σε κατάσχεση οχήματος! - για την περίπτωση που θα ενοικιαστεί αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα σε άτομο που δεν έχει την “απαιτούμενη άδεια οδήγησης”.  Μάλιστα, το πρόστιμο επιβάλλεται εξίσου και στην επιχείρηση και στον οδηγό.

Και ενώ σκοπός της διάταξης είναι να αποτρέψει, αλλά και να τιμωρήσει όσους οδηγούν / ενοικιάζουν οχήματα χωρίς την κατάλληλη κατηγορία άδειας (‘Α’ για μοτοσικλέτα, ‘Β’ για αυτοκίνητο κ.ο.κ.), η έλλειψη διευκρινίσεων εκ μέρους του υπουργείου έχει οδηγήσει σε παρερμηνεία και επιβολή βαριών προστίμων σε περιπτώσεις που –κακώς– ο οδηγός δεν είχε Διεθνή Άδεια Οδήγησης”, αναφέρει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΤΕΕΑΕ).

“Όμως, η έλλειψη Διεθνούς Άδειας είναι τυπική παράβαση: η ικανότητα για οδήγηση πιστοποιείται μόνο από την Εθνική Άδεια, μόνη της δεν έχει καμία ισχύ, απλά πρέπει να συνοδεύει την Εθνική, γιατί έτσι ορίζουν διεθνείς διακρατικές συμφωνίες και ο ΚΟΚ προβλέπει σημαντικά ηπιότερες κυρώσεις.

Δε θα πρέπει δε να παρακάμψουμε το γεγονός ότι η διάταξη για την ‘απαιτούμενη Άδεια Οδήγησης’ κάνει διάκριση σε βάρος των επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων, αφού μόνο σε αυτές έχει εφαρμογή. Δηλαδή, αν ιδιώτης δώσει σε φίλο, συγγενή κ.λπ. να οδηγήσει τη μοτοσικλέτα του χωρίς να έχει δίπλωμα ‘Α’ Κατηγορίας, τότε δεν εφαρμόζονται τα πρόστιμα του ν.4530/2018, άρθρο 31, παρ.2.

Και αυτό το θέμα είναι σοβαρό, αλλά τώρα εκείνο που προέχει είναι το Υπουργείο Μεταφορών να δείξει ευαισθησία και να διευκρινίσει άμεσα ότι η επίμαχη διάταξη του ν. 4530/2018, άρθρο 31, παρ.2 δεν αφορά στη Διεθνή Άδεια Οδήγησης. Η καλοκαιρινή σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και δεν μπορούμε ως χώρα να διακινδυνέψουμε την καλή εικόνα μας με τουρίστες που γυρνώντας στην πατρίδα τους θα τη δυσφημίσουν”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top