Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Διαμοιραζόμενη οικονομία

Η ΕΕ εμποδίζει τις προσπάθειες των πόλεων να περιορίσουν την Airbnb;

Βίκυ Καραντζαβέλου - 23 Μάιος 2018, 12:39

Η πλατφόρμα της Airbnb περιλαμβάνει περίπου 20.500 καταγεγραμμένα καταλύματα στο Βερολίνο, 18.500 στη Βαρκελώνη, 61.000 στο Παρίσι και περίπου 19.000 στο Άμστερνταμ.


Η εκρηκτική άνοδος των σύντομων διακοπών σε καταλύματα της Airbnb πιθανόν να αποκλείει τους ντόπιους εκτός στεγαστικής αγοράς και να μεταμορφώνει τις γειτονιές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως οι προσπάθειες των πόλεων να σταματήσουν αυτήν την κατάσταση εμποδίζονται από τις πολιτικές της ΕΕ για την προώθηση της “διαμοιραζόμενης οικονομίας”, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα “The Guardian”.

“Είναι αρκετά σαφές”, δήλωσε ο Kenneth Haar, συγγραφέας της μελέτης “UnfairBnB”, που δημοσιεύθηκε αυτόν το μήνα από την ομάδα εκστρατείας “Corporate Europe Observatory” που εδρεύει στις Βρυξέλλες. “Η Airbnb βρίσκεται σε μεγάλη πίεση σε τοπικό επίπεδο σε ολόκληρη την Ευρώπη και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ισχύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για να αντισταθεί”.

Αυτό που ξεκίνησε ως μια “κοινότητα” ερασιτεχνών οικοδεσποτών, που προσφέρουν ελεύθερους χώρους ή προσωρινά τα άδεια τους σπίτια σε ταξιδιώτες, η Airbnb, εμφανίζει πλέον τριψήφια ανάπτυξη σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις από το 2014 και αποτελεί πια μια μεγάλη, ισχυρή εταιρεία, λέει ο Haar.

Η πλατφόρμα της Airbnb περιλαμβάνει περίπου 20.500 καταλύματα στο Βερολίνο, 18.500 στη Βαρκελώνη, 61.000 στο Παρίσι και περίπου 19.000 στο Άμστερνταμ. Δεδομένα που συλλέχθηκαν από την ομάδα εκστρατείας “InsideAirbnb” δείχνουν ότι σε αυτά και σε άλλα άκρως τουριστικά μέρη, περισσότερα από τα μισές -μερικές φορές μέχρι και το 85%- των καταχωρημένων κατοικιών είναι ολόκληρα διαμερίσματα.

Πολλές από τις κατοικίες ενοικιάζονται επίσης για όλο το χρόνο, αφαιρώντας με αυτό τον τρόπο δεκάδες χιλιάδες σπίτια από την αγορά ενοικιαζόμενων κατοικιών. Ακόμη και στις πόλεις όπου οι περιορισμοί για τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση είναι πλέον ενεργοί, περίπου το 30% των καταχωρήσεων της Airbnb διατίθενται για τρεις ή περισσότερους μήνες το χρόνο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία. Σε πόλεις όπου δεν είναι ενεργοί τέτοιοι περιορισμοί, όπως η Ρώμη και η Βενετία, ο αριθμός ξεπερνά το 90%.

Η Airbnb αρνείται ότι οι δραστηριότητές της έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα ενοίκια των κατοικιών και πως, παράλληλα, η πιθανή κερδοσκοπία και η κακές παροχές των σπιτιών παίζουν ασφαλώς σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, οι πόλεις αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο δράση: μετά την χωρίς ρυθμιστικούς κανόνες αύξηση κατά 50% των ενοικιάσεων, η οποία συνοδεύθηκε και από αύξηση κατά 40% των ενοικίων, η Πάλμα ντε Μαγιόρκα τον περασμένο μήνα ψήφισε την κατάργηση σχεδόν όλων των κατοικιών της Airbnb, αλλά και παρόμοιων άλλων πλατφορμών, όπως η HomeAway.

Στο Παρίσι, η εγγραφή μια κατοικίας για βραχυπρόθεσμη εκμίσθωση είναι πλέον υποχρεωτική, ενώ παράλληλα η Βαρκελώνη έχει αναστείλει όλες τις νέες άδειες μίσθωσης, το Άμστερνταμ έχει μειώσει το επιτρεπόμενο όριο βραχυπρόθεσμων μισθώσεων από δύο μήνες το χρόνο σε έναν και το Βερολίνο επανέφερε παλαιότερους νόμους και τους προσάρμοσε στις νέες συνθήκες.

Αλλά οι τοπικές προσπάθειες να προστατευθεί η πρόσβαση των κατοίκων σε οικονομικά προσιτά σπίτια και να διατηρηθεί η ταυτότητα των κεντρικών γειτονιών υπονομεύονται, λένε όσοι αντιτίθενται στο φαινόμενο, με την αποφασιστικότητα της ΕΕ να θεωρηθεί η διαμοιραζόμενη οικονομία ως βασικός μελλοντικός μοχλός καινοτομίας και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης σε όλη την ήπειρο.

Unfairbnb - How online rental platforms use the EU to defeat cities’ affordable housing measures

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Το Hotel Marketing Masterclass στην Κύπρο

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top