Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΚαι το Χωροταξικό στο σχέδιο ανάπτυξης της Κυβέρνησης για μετά το μνημόνιο
Τουριστική πολιτική

Και το Χωροταξικό στο σχέδιο ανάπτυξης της Κυβέρνησης για μετά το μνημόνιο

Προβλέπεται αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασµού το γ' τρίμηνο του 2018. Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει και θα ενεργοποιήσει άμεσα ένα νέο χωροταξικό για τον τουρισμό, 'που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας'.

Στη δημοσιότητα δόθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης 110 σελίδων για την αναπτυξιακή στρατηγική μετά το μνημόνιο. Οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο Χωροταξικό είναι:

  • Αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασµού: 3ο τρίμηνο 2018
  • Σχεδιασµός τοπικών χωρικών σχεδίων για όλη τη χώρα: έναρξη 3ο τρίμηνο 2018
  • Ενσωµάτωση των Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασµού για τις κύριες οικονοµικές δραστηριότητες όπως ο τουρισµός (2019), η βιοµηχανία (2020), ο ορυκτός πλούτος (2020), οι Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (2020), η Ιχθυοκαλλιέργεια (2021) -Υιοθέτηση ΠΔ για την καθιέρωση οργανωµένων περιοχών για ιχθυοκαλλιέργεια σε όλη τη χώρα σύμφωνα µε το τρέχον χωροταξικό πλαίσιο: 4ο τρίμηνο 2019.

Πιο συγκεκριμένα, στο σχέδιο περιλαμβάνοναι δράσεις πολιτικής που αφορούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των επενδύσεων, όπως:

  • Χρηµατοδότηση επιχειρηµατιών και ΜµΕ µε τα νέα χρηµατοδοτικά µέσα, όπως: Συλλογική χρηµατοδότηση (Crowdfunding), Equifund και Ταµείο Επιχειρηµατικότητας
  • Απλοποίηση αδειοδότησης για επιπλέον τοµείς οικονοµικής δραστηριότητας
  • Αναθεώρηση του Εθνικού Χωρικού Πλαισίου για την Βιοµηχανία, που θα ενσωµατώνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη Επιχειρηµατικών Πάρκων
  • Επέκταση των λειτουργιών και περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών OneStopShop για Επιχειρήσεις
  • Ανάπτυξη πλαισίου συντονισµού για τις Αµεσες Ξένες Επενδύσεις
  • Λειτουργία του Παρατηρητηρίου Επιχειρηµατικότητας για το σχεδιασµό πολιτικών, την καλύτερη ρύθµιση και την εκ των υστέρων (ex post) αξιολόγησης
  • Πλήρης εφαρµογή του νέου συστήµατος ελέγχων και εποπτείας της αγοράς κ.ά.

ΝΔ: “Η Κυβέρνηση έχει αφήσει τον τουρισμό στον αυτόματο πιλότο εδώ και τρεισήμισι χρόνια”
Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της Κυβέρνησης στο οποίο γίνεται αναφορά για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Η Κυβέρνηση, έχοντας αφήσει τον τουρισμό στον αυτόματο πιλότο εδώ και τρεισήμισι χρόνια, θυμήθηκε να συμπεριλάβει το χωροταξικό στο ‘ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης’ που παρουσίασε με την προοπτική να το υλοποιήσει το 2019, όταν δηλαδή δε θα είναι πλέον Κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, το χωροταξικό δεν προσφέρεται για ιδεοληψίες. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει ότι το σχέδιο του κ. Τσίπρα δε μας δεσμεύει.

Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει και θα ενεργοποιήσει άμεσα ένα νέο χωροταξικό για τον τουρισμό, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, την αύξηση των εσόδων και της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης, καθώς και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο σχεδιασμός μας, για το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό στηρίζεται σε 4 βασικούς πυλώνες:
1ον: Στην αύξηση της αρτιότητας στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες περιοχές.
2ον: Στη δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων.
3ον: Στην αναπροσαρμογή των συντελεστών δόμησης για την ανάπτυξη ήπιων τουριστικών εγκαταστάσεων με σεβασμό στο περιβάλλον και με στόχο τη διαμόρφωση ενός σωστά οργανωμένου χώρου.

4ον: Στη θεσμοθέτηση κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη εναλλακτικών και νέων μορφών τουρισμού”.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024