Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΑπεργίες της ΠΕΝΕΝ σε δρομολόγια των πλοίων Κυλλήνης – Ζακύνθου – Πάτρας – Κεφαλονιάς
Ακτοπλοΐα

Απεργίες της ΠΕΝΕΝ σε δρομολόγια των πλοίων Κυλλήνης – Ζακύνθου – Πάτρας – Κεφαλονιάς

Στις 13 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης στο πλοίο 'Νήσος Κεφαλονιά' της Kefalonian Lines στα δρομολόγια στη γραμμή Κυλλήνη – Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα. Ανάλογη συνδικαλιστική δράση θα πραγματοποιηθεί στα πλοία 'Fior Di Levante', 'Mare Di Levante' και 'Ανδρέας Κάλβος' της Ionian Group. Το αναλυτικό πρόγραμμα για τα πλοία αυτά θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Η ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού) αποφάσισε 24 απεργία σε πλοία που εκτελούν δρομολόγια στη γραμμή Κυλλήνη -– Ιθάκη -– Σάμη – Πάτρα για τις 13 Ιουνίου, λόγω προβλημάτων που αφορούν τους τομείς των ΣΣΕ (μη καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών, μειωμένα μισθολόγια σε σχέση με την ισχύουσα ΣΣΕ, μη καταβολή της έχμασης στο πλήρωμα καταστρώματος), επίσης ανάλογα προβλήματα που συνδέονται με την υπερεργασία και την παραβίαση στην οργάνωση του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης των Ναυτεργατών.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Τα τελευταία 4 χρόνια σε επαναλαμβανόμενους ελέγχους της ΠΕΝΕΝ έχουν διαπιστωθεί σωρεία Ναυτεργατικών προβλημάτων στα πλοία της Πορθμειακής γραμμής Κυλλήνης – Ζακύνθου – Κεφαλονιάς και Πάτρας Κεφαλονιάς.

Τα προβλήματα αυτά αφορούν τους τομείς των ΣΣΕ (μη καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών, μειωμένα μισθολόγια σε σχέση με την ισχύουσα ΣΣΕ, μη καταβολή της έχμασης στο πλήρωμα καταστρώματος), επίσης ανάλογα προβλήματα που συνδέονται με την υπερεργασία και την παραβίαση στην οργάνωση του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης των Ναυτεργατών.

Τα προβλήματα αυτά επανειλημμένα έχουν τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιακών οργάνων του ΥΕΝ χωρίς ωστόσο έως και σήμερα να έχει καταστεί δυνατόν να αντιμετωπισθούν επιτυχώς.

Αντίθετα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αναφερόμενες δρομολογιακές γραμμές κατά περίεργο τρόπο έχουν εξασφαλίσει την ανοχή και συγκάλυψη στις εκτεταμένες παραβιάσεις που συστηματικά προβαίνουν σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών από τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές και υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι σε διενεργούμενο έλεγχο κατά την περυσινή περίοδο (2017) κλιμακίου Ναυτεργατικών Σωματείων, διαπιστώθηκαν αυτές οι καταστρατηγήσεις, αλλά και η άμεση εμπλοκή – συγκάλυψης των αρμόδιων λιμενικών οργάνων χωρίς ωστόσο τα προβλήματα να αντιμετωπισθούν.

Το γεγονός αυτό με την σειρά του και σε συνάρτηση με το ότι η κατάσταση παραμένει η ίδια και απαράλλαχτη, μας επιβάλει το καθήκον να διεκδικήσουμε αγωνιστικά την λύση τους αφού, όπως έμπρακτα αποδεικνύεται, ούτε οι λιμενικές αρχές ούτε η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ έχουν την βούληση να δώσουν λύση στην συστηματική παραβίαση των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων τα οποία ποδοπατούνται με τον πιο ωμό, αυθαίρετο και παράνομο τρόπο από την πλευρά των εμπλεκομένων στην γραμμή πλοιοκτητών.

Σημειώνουμε επίσης ότι σε πρόσφατο έλεγχο που έγινε από κλιμάκιο της ΠΝΟ επαναβεβαιώθηκαν οι παραπάνω παραβιάσεις χωρίς όμως για άλλη μια φορά να υπάρξει η συμμόρφωση των αντίστοιχων ναυτιλιακών εταιρειών.

Εάν οι συγκεκριμένοι πλοιοκτήτες πιστεύουν ότι έχουν εξασφαλίσει ασυλία στην παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών, ότι μπορούν να εμπαίζουν, να εξαπατούν τους Ναυτεργάτες μέσω των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του ΥΕΝ και τα προβλήματα αυτά να παραμένουν άλυτα, κάνουν μεγάλο λάθος….

Η ΠΕΝΕΝ δεν πρόκειται να εγκλωβιστεί σε μια ατέρμονη χρονοβόρο και αδιέξοδη διαδικασία περιμένοντας πότε θα υπάρχει το πόρισμα των αρμόδιων λιμενικών οργάνων για τον τελευταίο έλεγχο, πότε θα αποσταλούν οι έγγραφες απαντήσεις τους, πότε θα ενεργοποιηθούν οι υπηρεσίες του ΥΕΝ, αν και πότε θα επιβληθούν κάποιες γελοίες ασήμαντες κυρώσεις των οποίων αμφισβητούμε την επάρκεια, την αποτελεσματικότητά τους και είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αυτές δεν πρόκειται, όπως και στο παρελθόν, να δράσουν σε κανέναν βαθμό αποτρεπτικά στο απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς που έχει εγκαθιδρυθεί στην ανωτέρω γραμμή.

Έπειτα από όλα τα παραπάνω η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ αποφάσισε τα παρακάτω:

Στις 13/6/2018 από τις 05.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης ακινητοποιώντας το πλοίο ‘ΝΗΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ’ της εταιρείας ‘KEFALONIAN LINES’ που εκτελεί δρομολόγια στην γραμμή Κυλλήνη – Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα και για όσο διάστημα θα χρειαστεί μέχρι την απόλυτη συμμόρφωση στα προβλεπόμενα από την ΣΣΕ και την σχετική Ναυτική νομοθεσία.

Ανάλογη συνδικαλιστική δράση θα πραγματοποιηθεί στα πλοία: 1) “FIOR DI LEVANTE” 2) “MARE DI LEVANTE” και 3) “ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ” της εταιρείας IONIAN GROUP”.

Το αναλυτικό πρόγραμμα για τα πλοία αυτά θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες“.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024