Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Περιφέρεια

Ερώτηση στη Βουλή για το άλυτο (όπως φαίνεται) πρόβλημα με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα

Τατιάνα Ρόκου - 07 Ιούνιος 2018, 11:06

Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για την Κέρκυρα προβλέπει ανακύκλωση, ξεχωριστή συλλογή και επεξεργασία των απορριμμάτων, δημιουργία πράσινων σημείων, ΣΜΑ και λειτουργία αδειοδοτημένων και σύγχρονων μονάδων.


Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος κατέθεσε ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για το οξύτατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Κέρκυρα με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο κ. Κόνσολας χαρακτηρίζει εικόνες ντροπής με αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό, τους σωρούς σκουπιδιών στους δρόμους του νησιού.

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων που Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος, από το 2016, συνέταξαν, ενέκριναν και ψήφισαν, δεν έχει εφαρμοστεί. Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για την Κέρκυρα προβλέπει ανακύκλωση, ξεχωριστή συλλογή και επεξεργασία των απορριμμάτων, δημιουργία πράσινων σημείων, ΣΜΑ και λειτουργία αδειοδοτημένων και σύγχρονων μονάδων. Μόνο που η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, ως προς αυτούς τους στόχους, είναι από ανύπαρκτη έως μηδενική.

Τονίζει ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με σωρούς από σκουπίδια στους δρόμους της Κέρκυρας και η πλήρης αναποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του  ΠΕΣΔΑ, που οι ίδιοι δημιούργησαν και ψήφισαν, αλλά και οποιουδήποτε άλλου βιώσιμου και ρεαλιστικού σχεδιασμού, οδήγησαν την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τον Δήμο στην αναίρεση της αρχικής τους θέσης και στην υλοποίηση έκτακτων διαδικασιών για τη λειτουργία χώρου προσωρινής εναπόθεσης απορριμμάτων στη Λευκίμμη. Η συγκεκριμένη λύση, πέραν του ότι δημιουργεί ένα συγκρουσιακό κλίμα στην τοπική κοινωνία, δε συνιστά μια ενδεδειγμένη, περιβαλλοντικά λύση, και δεν αποτελεί μια  μόνιμη και βιώσιμη λύση.


Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Κέρκυρα επιβάλλει στην κυβέρνηση να τροποποιήσει το πλαίσιο για τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων προκειμένου να αντιμετωπίσει έκτακτες συνθήκες.

Ζητά από την κυβέρνηση να θέσει την Κέρκυρα σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα των απορριμμάτων και να προτάξει το ζήτημα των fast track διαδικασιών για αδειοδοτήσεις έργων και μονάδων που συνδέονται με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

Όταν οι Δήμοι βρίσκονται σε αδυναμία να υλοποιήσουν αυτό το σχεδιασμό, όπως στην περίπτωση της Κέρκυρας, πρέπει να αναλαμβάνουν το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος με τα αποκεντρωμένα όργανα και υπηρεσίες τους.

Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας τονίζει: “Είναι σαφές ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο απουσιάζει ο σχεδιασμός και περισσεύει ο αυτοσχεδιασμός στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Παράπλευρη απώλεια αυτών των αυτοσχεδιασμών είναι ο τουρισμός και η εικόνα του νησιού της Κέρκυρας απέναντι στους επισκέπτες της αλλά και ένα συγκρουσιακό κλίμα στην τοπική κοινωνία”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Το Hotel Marketing Masterclass στην Κύπρο

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top