Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΘεσμικοί/επιστημονικοί φορείς και εταιρείες παρόντες στο 12ο Συνέδριο 'Αερομεταφορές – Παρόν και Μέλλον'
Συνέδρια

Θεσμικοί/επιστημονικοί φορείς και εταιρείες παρόντες στο 12ο Συνέδριο 'Αερομεταφορές – Παρόν και Μέλλον'

Το φετινό συνέδριο είχε τις θεματικές ενότητες 'Εξωστρέφεια και επενδύσεις στην αεροπορική βιομηχανία' και 'Αεροπορικός τουρισμός (αεραθλητισμός, αλεξίπτωτο πλαγιάς, αερόστατα κ.λπ.)'.

Με επιτυχία διεξήχθη για δωδέκατη φορά το επιστημονικό συνέδριο – θεσμός για τα αεροπορικά δρώμενα της χώρας μας, με θέμα “Αερομεταφορές – Παρόν και Μελλον” στην Αθήνα. Το συνέδριο “άνοιξε” ο πρόεδρος της iForce Επικοινωνίες κ. Φωκίων Ζαΐμης, o οποίος ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου για την συνεχή στήριξη του συνεδρίου με πρωτοποριακά αλλά και φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο της πολιτικής αεροπορίας στην χώρα μας. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τις αεροπορικές εταιρείες χορηγούς Orange2Fly, μια ελληνικών συμφερόντων διεθνώς αναπτυσσόμενη αεροπορική εταιρεία και την Global Aviation μια κορυφαία ελληνική σχολή εκπαίδευσης πιλότων που διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο εκπαιδευτικών αεροπλάνων και εξομοιωτών πτήσεων στη χώρα μας και τις πλέον προηγμένες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα και στο αεροδρόμιο Πάχης Μεγάρων, που στήριξαν το συνέδριο καθώς και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την συνεχή παροχή της αιγίδας στο συνέδριο.
 
Η παρουσία στο συνέδριο όλων των θεσμικών και επιστημονικών φορέων, εταιρειών και των πολιτικών κομμάτων της χώρας είναι ευτυχές γεγονός και αποδεικνύει ότι το συνέδριο είναι μια ανοικτή και προσβάσιμη από όλους πλατφόρμα παράθεσης ιδεών, σκέψεων και προβληματισμών για την επίτευξη τελικά μιας σύνθεσης απόψεων με ολοκληρωμένες προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για να αναπτυχθεί σε υγιείς βάσεις ο αεροπορικός κλάδος της χώρας μας ο οποίος δυστυχώς ακόμα αντιμετωπίζει πολλά και ανούσια εμπόδια από την κρατική γραφειοκρατία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης.


Από αριστερά οι κ.κ. Γεώργιος Κουτουλάκης, Φωκίων Ζαΐμης, Αλέξανδρος Μοζ, Αντώνης Παπαδόπουλος, Γιώτα Ραπάνου, Καφετζή Ραυτοπούλου, Ηρακλής Ρούπας και Σχος (Ι) Παναγιώτης Γεωργιάδης.

Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου έγινε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων από διαφορετικές αφετηρίες, σε ένα θετικό όμως κλίμα και επήλθε κατανόηση και επί τόπου συμφωνία για την περαιτέρω διερεύνηση των θέσεων της Πανελλήνιας Ένωσης Πιλότων τόσο από τα αρμόδια υπουργεία όσο και από την Fraport για να ξεπερασθούν επείγοντα οικονομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια για την γενική αεροπορία. Στις προσεχείς ημέρες θα συνεχισθεί η διαβούλευση, προκειμένου να υπάρξει μια καλύτερη διαχείριση της γενικής αεροπορίας τόσο από την Fraport όσο και από την Πολιτεία γενικά.
 
Στην έναρξη του συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό η γενική γραμματέας Τουρισμού κα Ευριδίκη Κουρνέτα, η οποία ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές του συνεδρίου και αναφέρθηκε στην στήριξη που προσφέρει το Υπουργείο Τουρισμού με προσπάθειες που αποσκοπούν στην ανταλλαγή  τεχνογνωσίας και κατάθεση προτάσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου, μπορούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια για την κατάταξη της Ελλάδας  στους πέντε πρώτους διεθνείς ασφαλείς προορισμούς και τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Επίσης τόνισε ότι τουρισμός και αερομεταφορές δρουν συμπληρωματικά και αλληλοτροφοδοτούμενα. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “το Υπουργείο Τουρισμού στηρίζει προσπάθειες που αποσκοπούν στην ανταλλαγή  τεχνογνωσίας και κατάθεση προτάσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Θεωρούμε ότι τα συμπεράσματα του συνεδρίου σας, μπορούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια για την κατάταξη της Ελλάδας μας στους πέντε πρώτους διεθνείς ασφαλείς προορισμούς και τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Με την Εθνική Τουριστική Πολιτική που υλοποιούμε από το 2015, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, τις 13 περιφέρειες της χώρας, τις τοπικές αρχές, τα επιμελητήρια, τους αναπτυξιακούς και τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, θέσαμε τις βάσεις για τη διαρκή ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και επιτύχαμε διαδοχικά ρεκόρ διεθνών αφίξεων και εσόδων κατά την τελευταία τριετία. Με σκληρές διαπραγματεύσεις και στρατηγικές συμμαχίες, διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, ενισχύσαμε το τουριστικό μας μερίδιο και τα πτητικά μας προγράμματα όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα, και το 2018 είναι μία ακόμη χρονιά ισχυρής ανάπτυξης. Το α’ τρίμηνο έκλεισε με 30% αύξηση το Μάρτιο στις διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας σε σχέση με το 2017. Επίσης από τον Απρίλιο και μέχρι τον Οκτώβριο έχουν προστεθεί  περισσότερες από 3 εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις για την πατρίδα μας”.
 
Στη συνέχεια μίλησε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο οποίος εστίασε στο γεγονός ότι οι αερομεταφορές ενισχύουν και τονώνουν την ανάπτυξη, παρέχοντας σειρά από οικονομικά οφέλη, καθώς αποτελούν ένα παγκόσμιο μεταφορικό δίκτυο, άκρως απαραίτητο για την οικονομική ανάπτυξη και τον τουρισμό. Ανέφερε πως τουρισμός και αερομεταφορές είναι δύο έννοιες αλληλοσυμπληρωματικές. Οι αερομεταφορές βασίζονται στους ταξιδιώτες, που επιλέγουν διάφορα είδη τουρισμού, και ο τουρισμός εξαρτάται από τις αερομεταφορές, για την προσέλκυση επισκεπτών.
 
Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαιρέτισε ο βουλευτής και αν. τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Μπουκώρο. Ο κ. Μπουκώρος αναφέρθηκε στις δύο δομικού χαρακτήρα αλλαγές της τελευταίας δεκαετίας. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι η πώληση της Ολυμπιακής αεροπορίας και η δημιουργία νέου εθνικού αερομεταφορέα σε συνδυασμό με την εκχώρηση 14 αεροδρομίων στη Fraport έχουν μεταβάλλει σε μεγάλο βαθμό το χάρτη των αερομεταφορών στη χώρα. Ο αναπλ. τομεάρχης της ΝΔ τόνισε ότι η ανάπτυξη των αερομεταφορών και ανάπτυξη του τουριστικού τομέα είναι έννοιες αλληλένδετες. Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, σχετικά με την ανάπτυξη των 28 περιφερειακών αεροδρομίων που έμειναν εκτός της συμφωνίας με τη Fraport. Περίπου τρία χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτα για το θέμα. Επίσης, ο κ. Μπουκώρος αναφέρθηκε στις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της γενικής αεροπορίας της χώρας μας, οι οποίες φαλκιδεύονται από την αδιαφορία της κυβέρνησης με χαρακτηριστική περίπτωση την οδηγία 731 της διοίκησης της ΥΠΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής Μαγνησίας στηλίτευσε και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έγκριση βίζας αεροπορικών σπουδών για σπουδαστές που έρχονται από τρίτες χώρες. Επίσης, άσκησε κριτική για τη μεγάλη καθυστέρηση, σχετικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα υδροπλάνα, επισημαίνοντας ότι η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί από το Σεπτέμβριο του 2016 και νομοσχέδιο δεν έχουμε δει ακόμη.
 
Στην εκδήλωση παρευρέθη μεταξύ άλλων ο κ. Γεώργιος Ζησιμάτος, διευθυντής Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, ο εκπρόσωπος Επικοινωνίας της Ένωσης Κεντρώων κ. Γεώργιος Κουτουλάκης, ο ταξίαρχος κ. Γεώργιος Καϊμακτσής από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ένστολοι αξιωματικοί από την Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό και πλήθος εμπειρογνωμόνων από τον τομέα της αεροπορίας από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
 
Το φετινό συνέδριο είχε δύο θεματικές ενότητες, τις ‘Εξωστρέφεια και επενδύσεις στην αεροπορική βιομηχανία’ και ‘Αεροπορικός τουρισμός (αεραθλητισμός, αλεξίπτωτο πλαγιάς, αερόστατα κ.λπ.)’.
 
Το συνέδριο έκλεισε με μια παρουσίαση ομάδας σπουδαστών του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με τον κ. Λεωνίδα-Χρυσοβαλάντη Κοτορλό και τον Νικόλα Ορφανό, φοιτητές Τεχνολογικού Ινστιτούτου Στερεάς Ελλάδας – Τμήμα Μηχανικών Τεχνολογίας Αεροσκαφών η ομιλία των οποίων είχε 4 θεματικές ενότητες. Στην πρώτη, αναφερθήκαν σε κάποιες προβλέψεις για την αεροπορική βιομηχανία. Στην δεύτερη, σχολιάσαν την “αλλαγή πορείας” που χαράσσεται στην νοοτροπία αερομεταφορών. Στην τρίτη, εστίασαν στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην “ανάπτυξη” της αεροπορικής βιομηχανίας. Τέλος, παραθέσαν κάποιες προτάσεις για τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το χώρο καθώς και κάποιους προβληματισμούς.
 
Το συνέδριο οργανώθηκε από την εταιρεία iForce Επικοινωνίες υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Ιπτάμενου Προσωπικού Σωμάτων Ασφαλείας & Δημοσίων Υπηρεσιών (Π.Ε.Ι.Π.Σ.Α.Δ.Υ.), την Πανελλήνια Ένωση Πιλότων (Π.Ε.Π), την Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας, την Ένωση Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροσκαφών Ολυμπιακής Αεροπορίας, την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία (ΕΛΑ0) και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Στη φωτογραφία, από αριστερά: O εκπρόσωπος Επικοινωνίας της Ένωσης Κεντρώων κ. Γεώργιος Κουτουλάκης, o πρόεδρος της iForce Επικοινωνίες κ. Φωκίων Ζαΐμης, o δημοσιογράφος κ. Αλέξανδρος Μοζ, o γενικός γραμματέας της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, η κα Γιώτα Ραπάνου, η οικονομολόγος MBA, μέλος Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ κα Μαριάνθη Καφετζή Ραυτοπούλου, ο διευθύνων σύμβουλος Momentum Finance ΑΕΠΕΥ, πρόεδρος Επιτροπής Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ κ. Ηρακλής Ρούπας και ο Σ/χης (Ι) Παναγιώτης Γεωργιάδης.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024