Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟ Δήμος Παξών ζητά χρηματοδότηση για τα μνημεία της νησίδας του Αγ. Νικολάου
Περιφέρεια

Ο Δήμος Παξών ζητά χρηματοδότηση για τα μνημεία της νησίδας του Αγ. Νικολάου

Με τις μελέτες αποκατάστασης και συντήρησης, τα μνημεία θα καταστούν επισκέψιμα και προσβάσιμα στο κοινό, ενώ η προσπάθεια προβολής τους θα συμβάλλει επιπρόσθετα στην πολιτιστική και στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Ο Δήμος Παξών αιτείται τη χρηματοδότηση των μελετών για τα μνημεία της νησίδας του Αγίου Νικολάου, από το ταμείο των Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ),ένα έργο που αποτελεί αίτημα δεκαετιών των κατοίκων του νησιού και θα αναβαθμίσει την ιστορική και τουριστική φυσιογνωμίατου νησιού, όταν τα παρακάτω σημεία γίνουν επισκέψιμα και αναδειχθούν.
Πιο συγκεκριμένα η εκπόνηση των ανωτέρω μελετών αφορά:

α) στην ανάδειξη του Βυζαντινού Φρουρίου επί της νησίδας Αγίου Νικολάου Παξών, διατηρητέου μνημείου και ιστορικού τόπου συνδεόμενου με την ιστορία των Παξών (ΥΑ Φ31/32268/3107/10-7-74 – ΦΕΚ 734/Β/22-7-74) και ιστορικού διατηρητέου μνημείου (ΥΑ Φ31/60694/5483/3-5-76 – ΦΕΚ 687/Β/24-5-76) μελέτη η οποία έχει συνταχθεί το 2001 και χρειάζεται να φτάσει στο στάδιο της λεγόμενης “ωρίμανσής”.
β) στην αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στα νότια της νησίδας

γ) στη συντήρηση και επανατοποθέτηση του λίθινου τέμπλου του ναού από ειδικευμένο συντηρητή έργων τέχνης.

Τα εν λόγω μνημεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας έλλειψης συντήρησης.

Ο Δήμος έχει στο παρελθόν (2001) αναθέσει τις προκαταρκτικές μελέτες για τα έργο του Φρουρίου του Αγ. Νικολάου. Ως εκ τούτου, σκοπός επανασύνταξης (ωρίμανσης) των ανωτέρω μελετών αποκατάστασης και συντήρησης των μνημείων είναι να αποτελέσουν υλικό, προαπαιτούμενο για τη μελλοντική προστασία και ανάδειξή τους, ενώ μετά την έγκρισή τους, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ένταξη των μνημείων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και εν συνεχεία θα προχωρήσει η υλοποίηση των έργων.

Με αυτές τις ενέργειες, τα μνημεία θα καταστούν επισκέψιμα και προσβάσιμα στο κοινό, ενώ η προσπάθεια προβολής τους θα συμβάλλει επιπρόσθετα στην πολιτιστική και στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Λόγω του ότι δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία στο Δήμο, έχει γίνει προγραμματική σύμβαση για την εκτέλεση του έργου με το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.). Όλες οι ενέργειες για την ανάδειξη του εν λόγω έργο βασίστηκαν στη συνέργεια που αναπτύχτηκε μεταξύ της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Μ.Ο.Δ ) που εκπροσωπήθηκε από τον μηχανικό, κ. Αναστάσιο Αχείμαστο, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και της προϊσταμένης της υπηρεσίας κας Ριγάκου, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Παξών και του τ. αντιδημάρχου κ. Γιώργου Λύχνου.

Παρεμβάσεις βελτιώνουν την εικόνα των οικισμών στο νησί
Παρεμβάσεις και αναπλάσεις διάφορων σημείων των οικισμών του νησιού ολοκληρώθηκαν από τον Δήμο Παξών με τις οποίες βελτιώθηκε αισθητικά, η εικόνα των οικισμών, σε κομβικά του σημεία.

  • Βελτιώνεται αισθητικά η εικόνα του σημείου, που βρίσκεται το άγαλμα του Στρατηγού Μακρή (έναντι παραλίας Γιανά) με τον καθαρισμό και ανάπλαση του μικρού πάρκου, δράση που περιλάμβανε πλακόστρωση ,κατασκευή καθισμάτων – παγκάκια τόσο εντός του σημείου όσο και έναντι αυτού, πάνω από την παραλία.
  • Φωταγωγήθηκε με επιτοίχια παραδοσιακά φανάρια ο κεντρικός πεζοδρόμος Γάιου, ενώ συνεχίζονται ο επιδιορθώσεις προβληματικών λαμπτήρων σε διάφορα σημεία του νησιού.
  • Άρχισε η τοποθέτηση καλλωπιστικών φυτών σε παλιές και νέες ζαρντινιέρες σε σημεία των οικισμών ενώ για τον “ορισμό” των πεζοδρόμων ως τέτοιους τοποθετήθηκαν όμορφες ζαρντινιέρες αντικαθιστώντας τα κολονάκια.
  • Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός της αγγλο-γαλλικής δεξαμενής των Αγίων Αναργύρων στο Γάιο, με την επίβλεψη της αντιδημάρχου κας Σταυρούλας Απέργης.
  • Πλακοστρώθηκε ο κεντρικός πεζόδρομος Γάιου , με την συμβολή στην συγκεκριμένη δράση του προέδρου Δ.Σ κ. Εμμανουήλ Βλαχόπουλου.
  • Τέλος, πραγματοποιείται συντήρηση – πισσόστρωση στους κεντρικούς και μη δρόμους του νησιού.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024