Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ξενοδοχεία

Dexamenes Seaside Hotel: Οινοποιείο του μεσοπολέμου στην Πελοπόννησο έγινε πολυτελές ξενοδοχείο

Τατιάνα Ρόκου - 02 Ιούλιος 2018, 15:21

Το καλοκαίρι του 2018 θα είναι το πρώτο που το Dexamenes Seaside Hotel θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, ενώ τα επόμενα χρόνια οι Dexamenes θα επεκταθούν με την προσθήκη περισσότερων ανακαινισμένων εγκαταστάσεων του ιστορικού οινοποιείου.


Η ιστορία των Δεξαμενών ξεκινά κατά την Εποχή της Σταφίδας, το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν του Ελληνικού Βασιλείου, από την Απελευθέρωση μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Με την ίδρυση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού, που ήταν ο βασικός φορέας εφαρμογής της σταφιδικής πολιτικής στην Πελοπόννησο, το οινοποιείο της Κουρούτας χτίστηκε για την απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας της περιοχής για τη δημιουργία κρασιού. Χτισμένο πάνω στη θάλασσα για να εξυπηρετεί την απευθείας φόρτωση των πλοίων, διευκολύνοντας τη διαδικασία εξαγωγής του κρασιού προς τα ευρωπαϊκά λιμάνια, το οινοποιείο της Κουρούτας αποτέλεσε έναν πυρήνα έντονης δραστηριότητας, επηρεάζοντας την οικονομία και τις συνήθειες της τοπικής κοινωνίας. Μετά από τέσσερις δεκαετίες λειτουργίας, το οινοποιείο εγκαταλείφθηκε και οι Δεξαμενές έμειναν σκοτεινές μέχρι σήμερα.

Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου της Κουρούτας έμειναν για αρκετές δεκαετίες εγκαταλελειμμένες, με τα ερείπια των δεξαμενών, του ζυγιστηρίου, του μηχανοστασίου, των χημείων και των αποθηκών να θυμίζουν στους γηραιότερους κατοίκους της περιοχής τις περασμένες εποχές της ακμής της σταφίδας. Ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός έπαυσε τη λειτουργία του και πολλές από τις εγκαταστάσεις του, μεταξύ των οποίων και το οινοποιείο της Κουρούτας, πέρασε σε χέρια ιδιωτών.Οι νέοι ιδιοκτήτες είχαν το όραμα της αναβίωσης των κτισμάτων με σεβασμό στην ιστορία τους και στην προηγούμενη χρήση τους. Με την αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου k-studio των Δημήτρη και Κωνσταντίνου Καραμπατάκη, το οινοποιείο απέκτησε ξανά ζωή. Οι τοίχοι των τσιμεντένιων δεξαμενών διατηρήθηκαν αναλοίωτοι, ενώ στις νέες επιφάνειες που δημιουργήθηκαν έγινε χρήση υλικών της εποχής του οινοποιείου, όπως το μωσαϊκό και τα ανάγλυφα τζάμια. Οι Δεξαμενές μετατράπηκαν σε σουίτες και ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει μια εμπειρία ζωής: να κοιμηθεί σε μία δεξαμενή κρασιού ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας που απλώνεται μπροστά του.

Το καλοκαίρι του 2018 θα είναι το πρώτο που το Dexamenes Seaside Hotel θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, ενώ τα επόμενα χρόνια οι Dexamenes θα επεκταθούν με την προσθήκη περισσότερων ανακαινισμένων εγκαταστάσεων του ιστορικού οινοποιείου.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Το Hotel Marketing Masterclass στην Κύπρο

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top