Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΘεατρικά δρώμενα από την ΕΞΑΑΑ βασισμένα στην αρχαία ελληνική γραμματεία
Τέχνες

Θεατρικά δρώμενα από την ΕΞΑΑΑ βασισμένα στην αρχαία ελληνική γραμματεία

Από τις 6 Ιουλίου, θεατρικά δρώμενα βασισμένα στην αρχαία ελληνική γραμματεία με όνομα "Οι πέτρες μιλούν", ζωντανεύουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού, μετά την περσινή επιτυχημένη διοργάνωση της πολιτιστικής δράσης “Οι πέτρες μιλούν”, επανέρχεται φέτος με ανανεωμένη τη δημιουργική αυτή πρόταση, στο πλαίσιο πάντα της προσφοράς της στους επισκέπτες της Αθήνας.
Επί τρεις μήνες, αρχής γενομένης από σήμερα Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018 με πρώτο σταθμό το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ο λόγος αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, ποιητών και πολιτικών, θα αποδοθείσε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά), με τη μορφή θεατρικών δρώμενων (performances). Η παρακολούθησή τους από τους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας είναι ελεύθερη (χωρίς εισιτήριο).
Με την πρωτοβουλία της αυτή η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού επιθυμεί να καθιερώσει έναν θεσμό για την πόλη, που φιλοδοξεί να αναδείξει την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά μας σε όλο το εύρος της, συνδυάζοντάς την με την τουριστική ανάπτυξη.
Τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο νέοι ηθοποιοί θα ερμηνεύουν κείμενα του Πλάτωνα, του Σοφοκλή, του Αριστοφάνη, του Θουκυδίδη, του Αριστοτέλη, καθώς και το προοίμιο της “Οδύσσειας” μελοποιημένο, στα αρχαία ελληνικά αλλά και ένα απόσπασμα από τον περίφημο Ομηρικό Ύμνο “Εις Αφροδίτην”. Ήρωες τραγικοί και κωμικοί, ιδέες και σύμβολα που η αρχαία Ελλάδα κληροδότησε στην ανθρωπότητα και καθόρισαν την ιστορία της σκέψης και της Τέχνης ανά τους αιώνες, θα ζωντανεύουν με τρόπο ανάλαφρο και εύληπτο από όλους. 
Η  συνεργασία της ΕΞΑΑΑ με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στηρίζει  την πολιτιστική δράση “Οι πέτρες μιλούν”, θα συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά. Η επιλογή του Ομηρικού Ύμνου “Εις Αφροδίτην” δε, έγινε ειδικά για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στη νέα μεγάλη έκθεση του οποίου “Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου” το αρχαίο κάλλος και η Θεά Αφροδίτη κατέχουν κυρίαρχη θέση. Η δράση “Οι πέτρες μιλούν” θα πραγματοποιείται στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου καθ΄όλη τη διάρκεια του Ιουλίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, κατά τις ώρες 11 π.μ έως 1μ.μ. (Αναλυτικά στις: 6,7,8, στις 13, 14,15, στις 20,21,22, στις 27,28,29 Ιουλίου).
Σχετικά με την υλοποίηση της πολιτιστικής δράσης “Οι πέτρες μιλούν”, ο αντιπρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, ασκών χρέη προέδρου κ. Απόστολος Μουσαμάς, δήλωσε: “Η δράση ‘Οι πέτρες μιλούν’, κινείται στο πλαίσιο της σύνδεσης του Τουρισμού με τον Πολιτισμό και συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά φέτος την επιτυχημένη πορεία τους. Η ανάδειξη της Αθήνας ως κατ’ εξοχήν τόπο προορισμού των ξένων επισκεπτών, που αναζητούν να γνωρίσουν την αρχαία ιστορία της παράλληλα με το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης, συνιστά μία πρόκληση στην οποία οφείλουμε να ανταποκριθούμε προς όφελος και των δύο”. 
Στα δρώμενα ακούγονται αποσπάσματα από τα εξής κείμενα: 
  • Ομηρικός Ύμνος “Εις Αφροδίτην”, μετάφραση Δ.Π. Παπαδίτσας, Ελένη Λαδιά, Εκδόσεις της Εστίας
  • Σοφοκλή, Αντιγόνη, μετάφραση Νίκος Παναγιωτόπουλος
  • Αριστοτέλους, Ρητορική, μετάφραση Δημήτριος Λυπουρλής, εκδόσεις Ζήτρος
  • Πλάτωνος, Συμπόσιο, μετάφραση Σταύρος Τσιτσιρίδης, Ανθολογία Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
  • Θουκυδίδη, Ο Επιτάφιος λόγος του Περικλή, μετάφραση Γιάννης Λιγνάδης
  • Αριστοφάνη, Λυσιστράτη, μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης, εκδόσεις Νεφέλη
  • Ομήρου Οδύσσεια, μετάφραση  Δ.Ν.Μαρωνίτης
Τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αποδίδουν σπουδαστές ηθοποιοί της Ανώτερης Δραματικής Σχολής “Δήλος” υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση της Έφης Θεοδώρου. 
Ερμηνεύουν: Νέδη Αγαπίου, Γεωργία Ζάχου, Δημήτρης Νάστος, Σταύρια Νικολάου, Σύνθια Ροδοπούλου, Ναρόντ Σαχινιάν, Κωνσταντίνος Σιώζος
Μουσική: Νίκος Πλάτανος
Η Πολιτιστική δράση “Οι πέτρες μιλούν“, πραγματοποιείται με την συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού και τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδας. Η δράση έχει επίσης την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), της Aegean Airlines και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΑΙΑ). 
Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ, η ΕRΤ World, το Πρώτο Πρόγραμμα, το Δεύτερο Πρόγραμμα, η Φωνή της Ελλάδας και η Καθημερινή
 
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024