Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Αεροδρόμια

Αύξηση 6,1% της επιβατικής κίνησης στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια τον Μάιο

Άγγελος Ρεστάνης - 09 Ιούλιος 2018, 10:49

Η αγορές των χωρών εκτός ΕΕ συνέχισαν να ηγούνται της ανάπτυξης, σημειώνοντας αύξηση της επιβατικής κίνησης ύψους 8%.

Η ACI Europe δημοσίευσε την έρευνα αεροπορικής κίνησης για τον Μάιο του 2018, κατά τον οποίο η μέση αύξηση της επιβατικής κίνησης στην Ευρώπη ήταν 6,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, ποσοστό που δείχνει μια ελαφρά επιβράδυνση σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους (+7,6%).

Η αγορές των χωρών εκτός ΕΕ συνέχισαν να ηγούνται της ανάπτυξης, σημειώνοντας αύξηση της επιβατικής κίνησης ύψους 8% (+ 12,5% το πρώτο τρίμηνο). Αν και τα κέρδη ήταν ιδιαίτερα ισχυρά στους αερολιμένες της Γεωργίας (+ 27%), της Ισλανδίας (26,5%), του Μαυροβουνίου (+ 22,2%), της Ουκρανίας (+ 20,7%), της ΠΓΔΜ (+ 16,1% (+ 12,5%), ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πιο μέτριος στη Ρωσία (+ 8,6%) και στην Τουρκία (+ 7,5%).

Οι χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσίασαν αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 5,5% (+ 6,2% το πρώτο τρίμηνο), παρά τις απεργίες της ATC και των αεροπορικών εταιρειών, τις διαρκείς επιπτώσεις από τις πτωχεύσεις της Air Berlin και της Monarch, καθώς και τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν που οδηγούσαν σε διακοπές πτήσεων περιορίζοντας έτσι την ανάπτυξη. Όπως και τους προηγούμενους μήνες, οι αερολιμένες στα ανατολικά και νότια μέρη του μπλοκ, μαζί με τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο, υπερέβησαν σημαντικά αυτόν τον μέσο όρο.

Τα πέντε μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης κατέγραψαν αύξηση της κίνησης κατά 3%. Ενώ το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης κατετάγη στην κορυφή, με εντυπωσιακή αύξηση 9,5%, το Ατατούρκ της  Κωνσταντινούπολης κατέγραψε τη χαμηλότερη απόδοση εκ των πέντε, με ποσοστό -0,3%. Εν τω μεταξύ, η κίνηση επιβατών αυξήθηκε 3,1% στο Χίθροου του Λονδίνου, 3% στο Σίπχολ του Άμστερνταμ και 2,1% στο Σαρλ Ντε Γκολ του Παρισιού.

Η κυκλοφορία εμπορευμάτων περέμεινε σχεδόν επίπεδη το Μάιο σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό δίκτυο αερολιμένων σε με ποσοστό +0,8%, επιβεβαιώνοντας έτσι μια σημαντική πτωτική τάση που διαφαίνεται από την αρχή του έτους. Οι κινήσεις των αεροσκαφών αυξήθηκαν κατά 2,6%, και μόλις 1,9% στην αγορά της ΕΕ, πράγμα που και πάλι αντανακλά την επιρροή των απεργιών της ATC και των αεροπορικών εταιρειών, τις πτωχεύσεις της Air Berlin και της Monarch και τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Οι κινήσεις των αεροσκαφών αυξήθηκαν κατά 4,2% στις χώρες εκτός ΕΕ.

Οι καλύτερες επιδόσεις τον Μάιο

Κατά τη διάρκεια του Μαΐου, τα αεροδρόμια που υποδέχονται πάνω από 25 εκατ. επιβάτες ετησίως (ομάδα 1), είχαν αύξηση 5.4%, τα αεροδρόμια με 10-25 εκατ. επιβάτες (ομάδα 2) αύξηση 5.1%, τα αεροδρόμια που υποδέχονται 5-10 εκατ. επιβάτες (ομάδα 3) σημείωσαν αύξηση κατά 8.4%, ενώ, τέλος, τα αεροδρόμια που υποδέχονται λιγότερο από 5 εκατ. επιβάτες ετησίως (ομάδα 4) ανέφεραν αύξηση 8.7%.

Τα αεροδρόμια που σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην επιβατική κίνηση είναι:
  • Ομάδα 1: Antalya AYT (+32.7%), Lisbon (+13.4%), Moscow SVO (+11.5%), Dublin (+10.2%) and Madrid (+9.6%)
  • Ομάδα 2: Kiev (+22.2%), Moscow VKO (+16.8%), Athens (+15.4%), Warsaw WAW (+15.1%) and Budapest (+13.4%)
  • Ομάδα 3: Keflavik (+26.5%), Seville (+26.1%), Rhodes (+20.8%), Riga (+20.4%) and Thessaloniki (+18.2%)
  • Ομάδα 4: Taranto (+1100%), Foggia (+191.4%), Batumi (+53.4%), Poznan (+46.7%) and Varna (+44.7%)
Στη φωτογραφία, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Το Hotel Marketing Masterclass στην Κύπρο

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top