Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚαθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης 15 εκατ. ευρώ λόγω του ΦΠΑ στα νησιά
Τουρισμός και οικονομία

Καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης 15 εκατ. ευρώ λόγω του ΦΠΑ στα νησιά

O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling άφησε να εννοηθεί ότι η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο είναι αυτό που καθυστερεί τις εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία για την εκταμίευση της τελικής δανειακής δόσης στην Ελλάδα.

O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Klaus Regling, ανακοίνωσε χθες ότι η εκταμίευση της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, θα καθυστερήσει ως τον Αύγουστο, λόγω τεχνικού κωλύματος της Γερμανίας που συνδέεται με τις εθνικές της διαδικασίες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο κ. Regling ανέφερε ότι σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM συνεδρίασε για το επικαιροποιημένο Μνημόνιο του ελληνικού προγράμματος, το οποίο όμως υιοθέτησαν μόνο τα 18 κράτη-μέλη της ευρωζώνης και όχι η Γερμανία. Ο Κ. Regling ανέφερε ότι η Γερμανία εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις, σχετικά με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών της. “Αυτό είναι κάτι που έχουμε δει πολύ συχνά στο παρελθόν. Μόλις αρθούν οι επιφυλάξεις θα μπορέσουμε να υιοθετήσουμε το επικαιροποιημένο Μνημόνιο”, ανέφερε ο κ. Regling.

Συνεχίζοντας, ο κ. Regling ανέφερε ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) το Συμβούλιο Διοικητών του ESM καλείται να αποφασίσει για την τελική εκταμίευση των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, ωστόσο η Γερμανία έχει επιφυλάξεις. Πάντως, ο κ. Regling ανέφερε ότι αναμένει από όλες τις χώρες να υιοθετήσουν την εκταμίευση της τελικής δόσης. “Αυτή η επιφύλαξη της Γερμανίας μπορεί να αρθεί τον Αύγουστο και μετά θα προχωρήσουμε στην τελική εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ”, ανέφερε ο κ. Regling.

Κληθείς να απαντήσει αν το “κώλυμα” της Γερμανίας σχετίζεται με την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει το ΦΠΑ σε χαμηλά επίπεδα στα νησιά, ο κ. Regling απάντησε θετικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι που καθυστερεί τις εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία. Τόνισε, ωστόσο, ότι το ποσό δεν είναι μεγάλο, είναι 28 εκατ. ευρώ και το Eurogroup έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι το μέτρο θα αρθεί στο τέλος του έτους. Επίσης, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να αναζητήσει τα 28 εκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσει αυτή η απόφαση από άλλα σημεία του προϋπολογισμού. Στη συνέχεια, είπε ο κ. Regling, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα τροποποιήσουν την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας για να ενσωματωθεί αυτή η αλλαγή και στη συνέχεια το Γερμανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τις σχετικές αποφάσεις στις αρχές Αυγούστου.

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Pierre Moscovici ανέφερε από την πλευρά του ότι η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ύψους 28 εκατ. ευρώ είναι μια “λεπτομέρεια” σε σχέση με την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δε θα επηρεάσει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ. “Αυτό δεν είναι κάτι που θίγει την τελική εκταμίευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω, πριν τις 20 Αυγούστου”, τόνισε.

Μ. Κόνσολας: ‘Η εμπλοκή με την παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα 5 νησιά είναι αποκαλυπτικό της ανυποληψίας της κυβέρνησης’
Ο τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την εμπλοκή που δημιουργήθηκε στο θέμα της παράτασης ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου:

“H ανίσχυρη και πρόθυμη για όλα, κυβέρνηση Τσίπρα, δέχεται το ένα χαστούκι μετά το άλλο. Η εμπλοκή που ανέκυψε με την παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε (5) νησιά που έχουν μετατραπεί σε χώρους εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων, είναι αποκαλυπτικό της ανυποληψίας στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αναζητεί ισοδύναμα 28 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα χρήματα αυτά δεν αντιστοιχούν στις εισπράξεις από το ΦΠΑ στα πέντε (5) νησιά του Αιγαίου και είναι άγνωστο από που και πως προκύπτει αυτό το ποσό.

Το χειρότερο είναι, όπως αποκάλυψε ο κ. Ρέκλινγκ, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεσμεύτηκε ότι η παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε (5) νησιά είναι προσωρινή και θα καταργηθεί το Δεκέμβριο.
|

Θυμάται κανείς τη δήλωση του Πρωθυπουργού πριν από 15 ημέρες ότι όσο είναι αυτός Πρωθυπουργός δε θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου;

Είναι σαφές ότι το αφήγημα του κ. Τσίπρα για έξοδο από το μνημόνιο, έχει καταρρεύσει. Δεν το πιστεύει κανείς. Ένας αδύναμος και πρόθυμος για όλα Πρωθυπουργός δεσμεύει τη χώρα με απαράδεκτες συμφωνίες και διαλύει τη νησιωτική οικονομία και τη μεσαία τάξη.

Ιδιαίτερα για τα νησιά, ο Πρωθυπουργός, καθίσταται επικίνδυνος. Ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία για τη μεταφορά στη χώρα μας και άλλων παράνομων μεταναστών και προσφύγων, ενώ βαρύνεται με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που έχει και αυτή την υπογραφή του.

Όλα αυτά τα κάνει για να τον αφήνουν οι δανειστές (κάνοντας βεβαίως και αυτοί τη δουλειά τους) να διακινεί το παραμύθι της καθαρής εξόδου, αλλά και για να μείνει στην εξουσία λίγους μήνες ακόμα.

Απλά να υπενθυμίσω ότι, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά, μείωσε το ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, παρά την αντίθετη άποψη της Τρόικας, δεν υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά των εταίρων μας, γιατί τότε υπήρχε μια σοβαρή κυβέρνηση και αποφασισμένη να προχωρήσει”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024