Τελευταία νέα
ΑρχικήΤεχνολογίαInternet και MobileΠρόστιμο ρεκόρ 4,3 δισ. ευρώ αναμένεται στη Google από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τεχνολογία

Πρόστιμο ρεκόρ 4,3 δισ. ευρώ αναμένεται στη Google από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η Google χρησιμοποίησε το σύστημα Android για κινητά τηλέφωνα για να 'εδραιώσει παράνομα την κυρίαρχη θέση της στη διαδικτυακή έρευνα'.

Πρόστιμο ύψους 4,3 δισ. ευρώ -το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ από φορέα σε εταιρεία- αναμένεται να επιβληθεί στη Google από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το σύστημα Android που χρησιμοποιεί η εταιρεία, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Μετά από τριετή έρευνα (ήδη από τον Απρίλιο του 2015), με αφορμή καταγγελία της Fairsearch, η αρμόδια Αρχή της ΕΕ για τον ανταγωνισμό κατηγορεί την Google ότι χρησιμοποιεί το Android για να περιθωριοποιήσει τους ανταγωνιστές της. Εκείνη την εποχή το Android κατείχε μερίδιο 64% της αγοράς, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Statcounter. Πλέον, το ποσοστό αυτό έχει ανέλθει σε 74%.

Η Επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Margrethe Vestager, η οποία ενημέρωσε
τηλεφωνικά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google Sundar Pichai.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στοχοθετήσει τρεις κατηγορίες “αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς”, επισημαίνοντας ότι η Google:

  • ζητά από τους κατασκευαστές συσκευών handset και tablet Android να προρυθμίζουν τη δική της μηχανή αναζήτησης ως την επιθυμητή από τον χρήστη και να προεγκαθιστούν τον περιηγητή (browser) Chrome, πριν επιτρέψει την πρόσβαση στο Play app store
  • αποτρέπει τους κατασκευαστές από το να πωλούν κινητές συσκευές με ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα, με βάση τον ανοιχτό κώδικα Android
  • δίνει οικονομικά κίνητρα στους κατασκευαστες συσκευών, αλλά και στα δίκτυα κινητής, ώστε να παρέχουν τη δική της μηχανή αναζήτησης ως τη μόνη προεγκατεστημένη επιλογή στη συσκευή.

Η Επίτροπος είπε επίσης ότι “η Google αρνείται στους Ευρωπαίους καταναλωτές τα πλεονεκτήματα ενός αποτελεσματικού ανταγωνισμού στο σημαντικό περιβάλλον των κινητών συσκευών”.

Η έρευνα αυτή θεωρείται ως η πιο σημαντική από τις τρεις που έχει διεξαγάγει η ΕΕ κατά της πιο δημοφιλούς διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης στον κόσμο. Η εταιρεία αναμένεται να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024